Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D
W PL mamy bardzo małą siłę nabywczą pieniądza. Jeśli te ceny jeszcze wzrosną coś czuję, że tanie stałki USM będą dla wielu górną granicą marzeń nie do przeskoczenia. Z drugiej strony słabszy sprzęt często zmusza do wiekszej kreatywności. Widać to bardzo po zdjeciach wschodnich sąsiadów. Ci z USA z torba L-ek zazwyczaj moga się schować przy konfrontacji portfolio :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
W PL mamy bardzo małą siłę nabywczą pieniądza. Jeśli te ceny jeszcze wzrosną coś czuję, że tanie stałki USM będą dla wielu górną granicą marzeń nie do przeskoczenia. Z drugiej strony słabszy sprzęt często zmusza do wiekszej kreatywności. Widać to bardzo po zdjeciach wschodnich sąsiadów. Ci z USA z torba L-ek zazwyczaj moga się schować przy konfrontacji portfolio :)
Za każdym razem gdy czytam o "torbie eLek" mam wrażenie jak bym słyszał taksiarza w peugeocie, co ma pretensje do konkurencji, która jeździ mercedesem.
Jakiej konfrontacji? Z kim? Jest cała masa znakomitych fotografów i tu i tam. Jedni na zoomach inni na Sony lub Fuji. Torba eLek nigdy nie była wyznacznikiem poziomu fotografa. Torba Leica jest :P
Nie zrozumiałeś. Bardzo lubię swoje L-ki. Nie mam pretensji i nie zazdroszczę tym co mają więcej. Piszę o ogólnym trendzie, który obserwuje w sieci. Wystarczy wejść na forum canona w USA a potem np. na 35photo.ru
Pewnie, że nie mozna stawiać znaku równości miedzy ilością sprzętu a jakoscia zdjęć.
To są moje odczucia w tym temacie. Mozesz sie nie zgadzać.
btw. jeden z moich bdb. znajomych jest taksiarzem. Dobry człowiek. Zatem odbieram to jako komplement ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Przysłona to tak samo jak czas czy iso narzędzie do realizacji celu. Jeśli ktoś potrzebuje 1.2 to używa bo taki ma zamysł.
Robiąc repo ślubne czasami używam 1.2 w 85 a innym razem domykam nawet do 11 i nie mam z tym żadnego problemu. ...
Grzeszysz ;-), religia zabrania przymykać jasne szkła :D One maja tylko 1 słuszną przysłonę, po to je kupują ludziska. :D
Ciotki faktycznie mają potem problem, bo nie widzą która w jakiej kiecce czy fryzurze na weselu była XD
A artyści zapominają komu i po co robią dobrze za pieniądze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Grzeszysz ;-), religia zabrania przymykać jasne szkła :D One maja tylko 1 słuszną przysłonę, po to je kupują ludziska. :D
Ciotki faktycznie mają potem problem, bo nie widzą która w jakiej kiecce czy fryzurze na weselu była XD
A artyści zapominają komu i po co robią dobrze za pieniądze :)
100% zgody.
Poproszę lepszą pogodę i + 10 stopni więcej :)
A póki co na rozgrzewkę takie oto OKD porównanie. Na pierwszy rzut oka - ma uszczelkę przy bagnecie ! Eureka :) No i jest ostry, ale chyba miał być, nie ? ;) No i nie winietuje aż tak bardzo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ubrałeś już choinkę?
Nie, to taka scenografia ;)
Jeśli bedziesz robił jakieś porównania pomysl proszę też o tamronie.
Cichy "nie chcę nic mówić", ale chyba masz milvus killera :D. Z obrazków zarówno Twoich jak i internetowych Sigma to najlepsza 85mm na rynku obecnie dla Canona :D.