To tylko opcja do monitorów faktycznie kalibrowanych sprzętowo.
Wersja do druku
Jak wybiorę tryb pracy monitora na sRGB to wtedy mam właśnie 80cd/m2. Natomiast w trybie szerogamutowym powyższe nastawy dają najlepszy efekt po kalibracji. Jak to powiedział Czornyj - największą koszerność :-D
Jak się domyślam mogę przez MultProfilera zjechać w dół z cd m2, ale wówczas pogorszy się liniowośc etc.., więc póki co tak zostawię, a spróbuję dostosować oświetlenie do tego aby obraz na monitorze był porównywalny z odbitkami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie był, ale wie w jakich warunkach będę obrabiał zdjęcia - głównie wieczorami, stąd też myślę nad dodatkowym oświetleniem (oprócz 3x60Wat na suficie bezpośrednio nad monitorem) , być może 2 lampki Grafilite - jedna za monitor aby oświetlić ścianę (jasna wanilia) albo szarą kartę A3 (z zestawu Grafilite), druga obok monitora.
a dziękuję :-D
Pytanie do Mac-owcow...
iMac ma wyjscie Mini display port. Istnieje przejsciowka Mini-display port - DVI. Czy podlaczajac drugi monitor przez ten port (w moim przypadku bylby to Nec 2090 UXi) mozna go wciaz kalibrowac sprzetowo (mam spectraview profiler i zapisuje do LUT monitora a nie karty graficznej).
Ktos w ogole ma doswiadczenie w podlaczaniu drugiego monitora przez Mini display port? Sa jakies problemy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno pytanie - czy jesli mam skalibrowany sprzetowo monitor pod Win, to czy podlaczenie go pod Maca, pod inna karte graficzna, spowoduje zmiane w wyswietlanych barwach, czy nie?
Kalibrowałem wiele NEC-ów podłączonych do maczków przez miniDP, nie było najmniejszych problemów.
Dzieki za szybka odpowiedz;) Czyli pierwszy krok na przesiadke na Maca zrobiony:)
Kupilem NEC PA 271W razem z systemem do kalibrowania SpectraII. Po skalibrowaniu stwierdzilem ze monitor nieco zniebieszcza, jest po prostu zimny. Profilowanie zaczynam od 65D 2.2gamma. Ocene swoja wynioslem porownujac obraz z monitora do wydrukow z profesjonalnego labu ktory przyjmuje fotki w sRGB. Jak doprowadzic do wiekszej wiernosci w kolorach?
Kalibrowałeś sensorem NEC? Czym oświetliłeś wydruk?
Ok - w takim razie spróbuj skalibrować monitor do nieco niższej temperatury barwowej, proponowałbym 5800K
Jest jakby lepiej!
Co ciekawe gdy zmienie w DPP color matching settings for display z 'monitor profile' na 'sRGB, kolory sa zaskakujaca najwierniejsze, powiedzialbym identyczne. Ale chyba chodzi o to aby uzywac profilu wiec w 'color matching settings for display' powinno byc chyba raczej 'monitor profile' zamiast'sRGB'. Jak to powinno byc ustawione? Ponizej zrzuty z moich ustawien.
Uploaded with ImageShack.us