Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Jezu, ale macie jakiś ból duszy czy co?
Po prostu - chciałem pracować w identycznej guzikologii i tyle. Żadnej mitycznej ergonomii czy jej braku. A może wręcz ta guzikologia nie jest ergonomiczna, ale mi leży i koniec. Czy ja gdzie piszę, że obsługa R jest gorsza czy be?
Mój wybór obsługi plus konieczność stosowania przejściówki do każdego z posiadanych słoików EF zdecydowała o wyborze tego a nie innego aparatu. A finalnie najważniejsze jest to, ze ja jestem z tego zadowolony.
Jak mi się odwidzi, kupię co innego. I tez rozdzierania szat nie będzie.
przestawic sie mozna na wszystko i dzieki temu ze czlowiek jest inteligentna istota, zrobi to szybko .
ale zeby zmienic zwykly tryb naswietlania w 5-kach wystarczy jeden ruch pokretlem o kilka stopni , w R musisz wykonach tych ruchow kilka .
Podstawowe funkcje winny byc osiagalne w pierszym poziomie dostepnosci , w R ce sa w drugim lub trzecim a i kolkiem trzeba sie nakrecic.
Zupelnie horrendalna sytuacja - patrzysz we wzernik , a wczesniej otwierasz monitorek by palcami lewej dloni przesuznac pole AF i nastawic o. Oczywiscie sa tez inne opcje , ale ta jest w zasadzie ta , z ktorej canona jest dumny i dla ktorej zrezygnowal z joystika.
Jak napisalem gdzies wczesniej - ten aparat laczy wspaniale wielolelnie doswiadczenie Canona z pomyslami dzieci neostrady.
Kazdy z producentow w przeszlosci miewal takie dziwne konstrukcje , te zaliczam do dziwnych.
Juz nie mowie , ze byloby milo , gdyby obsluga obu systmow - dslr i R byly zblizone , gdyz to pozwoliloby na przyjemniejsza praca oboma systemami. FV niczego nie zalatawia , ostatecznie od dawna istnieje P , ktore Jest jeszcze latwiejsze w obsludze i prowadzi do tego samego wyniku- czyli prawidlowej ekspozycji.
Ogolnie - swietny aparat z dostatecznymi glupotami aby miec prawo nie kupic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
ale zeby zmienic zwykly tryb naswietlania w 5-kach wystarczy jeden ruch pokretlem o kilka stopni , w R musisz wykonach tych ruchow kilka .
Możesz wyjaśnić co masz na myśli?
@chester_jds mój post był tylko nawiązaniem do Twojego; absolutnie nic osobistego. Wątek o ergonomii przy zmianie puszek pojawia się dość często. Nie tylko zresztą w kontekście R.
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert Dy
Też byłem zdecydowany na 5D IV ale w końcu wybór padł na R. Przeważyło AF (śledzenie oczu po aktualizacji 1.4.0), ruchomy wyświetlacz i niższa cena. To czego mi najbardziej brakuje to dłuższy czas pracy baterii.
kup zamienniki + dualcharger
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
[...]zeby zmienic zwykly tryb naswietlania w 5-kach wystarczy jeden ruch pokretlem o kilka stopni , w R musisz wykonach tych ruchow kilka[...]
Co dokładnie masz na myśli? W R zmiana trybu pracy aparatu, czy korekcja naświetlania, też odbywa się jednym ruchem. Właściwie dokładnie analogicznie, jak w 5-tkach. Tylko kółka inne i w trochę innych miejscach.
W pierwszej chwili najbardziej bałem się braku joysticka, ale stwierdzam, że mazanie palcem po ekranie, z okiem przy wizjerze, jest bardziej precyzyjne, niż 'dżoj'.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
kup zamienniki + dualcharger
Co polecasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Zupelnie horrendalna sytuacja - patrzysz we wzernik , a wczesniej otwierasz monitorek by palcami lewej dloni przesuznac pole AF i nastawic o.
To rzeczywiście horrendalna sytuacja :shock:. Próbowałem to jakoś odtworzyć ale nie wychodzi mi z tą lewą dłonią :oops:.
Robię więc po swojemu: patrzę we wziernik, prawym kciukiem przesuwam pole AF.
Sporadycznie "koszykiem" przesuwam AF na środek.
nie horrendalna to sytuacja - aby sciagnac af na srodek wciskasz przycisk "kosz" , ktory znajduje sie w dolnym prawym rogu obudowy , czyli pod zadnym z palcow ? Konieczna jest ekwilibrystyka.
Canon znakomicie wie jak pozycjonowac przyciski by byly w razie potrzeby dostepne pod palcem.
Akurat w tym modelu odszedl pod tym wzgledem od znakomitych rozwiazan.
Swietny Korpus , swietny wziernik , swietny AF , dobra matryca i idiotyczna guzikologa.
Aparat projektowany niechybnie przez tych co sie wychowali na komorkach - byc moze w nadziei , ze skoro obsluga podobna do komorkowej to sie lepiej sprzeda ?
Nie - Taki aparat kupuje sie wlasnie dlatego ze jest inny od komorki , w przeciwnym wypadku mozna posluzyc sie od razu komorka i z zakupu zrezygnowac .
Jedny ML na rynku bez IBIS ( wsrod domowych aparatow dla fotografii zaangazowanej).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie horrendalna to sytuacja - aby sciagnac af na srodek wciskasz przycisk "kosz" , ktory znajduje sie w dolnym prawym rogu obudowy , czyli pod zadnym z palcow ? Konieczna jest ekwilibrystyka. (..))
Jaka ekwilibrystyka :shock:
Nie wiem, co prawda jaką masz budowę dłoni, ale u mnie kosz jest pod kciukiem prawej dłoni... zresztą tak samo miałem w 6d i 6d2; ekwilibrystyka z koszem to by była ewentualnie w 60d ;)