Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dzięki za odpowiedź.
robertskc7
a jakie trzeba ustawić parametry aby zablokować ostrość na obiekcie potem przekadrować, a AF będzie trzymał ostrość na pierwotnym obiekcie
Cytat:
Zamieszczone przez
dolat
robertskc7
a jakie trzeba ustawić parametry aby zablokować ostrość na obiekcie potem przekadrować, a AF będzie trzymał ostrość na pierwotnym obiekcie
eyeAF/tracking + servo + ew.w menu ustawienie pozycji punktu af wg ostatnio używanej (czyli np. środek)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja ustawiłem sobie środkowanie punktu af pod guzikiem M-Fn - przydaje się w różnych trybach AFu.
Co do słabych kolorów R w LR (zielono-żółte) spróbujcie pobawić się innymi profilami kolorystycznymi dostarczanymi prze adobe. W tym filmiku akurat korekta dotyczy Sony, ale rozwiązanie problemu jest podobne:
https://www.youtube.com/watch?v=wGherHIAWFY
...lub spróbować Capture One. Od lat bardzo lubię kolory z tego softu. Również na R.
Środkowanie punktu AF jest ustawione fabrycznie pod przyciskiem "kosza" i ta lokalizacja jest dla mnie b. wygodna.
Ad kolorów to chyba C1 jest najlepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zdecydował sentyment, kilkanaście lat z Canonem, oraz kłopoty z kolorem (zdjęcia z wypraw podczas których było ponure światło, wymagały w posprocesie sporo gimnastyki). Byłem na rozdrożu, stałem przed wyborem A7III czy R. Wybrałem się na prezentację R-ki do Kraśnika i muszę powiedzieć, że R-ka lepiej nie wypadła od mojej A7II (o szkłach zacnych/ogórach nie wspomnę bo mi takie nie są potrzebne). O zakupie R zadecydował przypadek, trafiłem w grudniu 2018 r. na człowieka, który ze względu na nietrafiony zakup, chciał się pozbyć kompletu: dwumiesięcznego R + RF24-105 z przebiegiem niespełna 2 tyś. klatek za 10 kzł (stracił 5400 zł). Potraktowałem to jako okazję i kupiłem na próbę, no i ... polubiliśmy się. Co nie znaczy, że wybór był właściwy. Serce wybrało nie konsultując się z rozumem (a może przeważyła chytrość).
Jak pisałem brak mi w R stabilizacji i lepszej baterii. Po ostatniej aktualizacji yoj stał się dla mnie zbędny. Wyjaśniam dlaczego: podczas moich wypraw R-kę noszę w uchwycie na pasku od plecaka peak desing, ale też często dynda na szyi, ekran dotyka klaty. Przykładając puszkę do oka najpierw musiałem sprawdzać parametry, poszukać punktu AF i miziać palem po ekranie ustawiając go tam gdzie bym chciał. Teraz odkręcam/zamykam ekran tyłem - nic mi się nie może zmienić, jeśli trzeba jednym przyciskiem ustawiam punkt AF na środku, wciskam spust do połowy i ... AF pozostaje przyklejony do obiektu.
Jest to (dla mnie) lepsze niż yojstik
PS Podkreślam R-ka da się polubić.
Przepraszam, za długi wywód , ale zostałem "sprowokowany do wynurzeń".
Jeśli ... w uchwycie na pasku od plecaka Peak Design .. znaczy Capture to mam pytanie, po jakim czasie "naumiałeś się" wsadzać aparat do uchwytu bez patrzenia/po ciemku ?.
Też teraz używam 2 Capture, jeden na plecaku a drugi przy pasku spodni, przypiete "na stałe"
Zrezygnowałem z paska na szyję, miałem "stary" pasek przez ramię BlackRapid, odciąłem w nim sprzączkę i w jej miejsce dałem zaczep PeakDesign a do aparatu przypiąłem klips PeakDesign.
Aparat "zawsze" jest przypięty do BlackRapid, łatwość fotografowania i bezpieczeństwo a wsadzam do któregoś Capture gdy noszę/nie fotografuję (jestem z plecakiem lub bez plecaka)
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jeśli ... w uchwycie na pasku od plecaka Peak Design .. znaczy Capture to mam pytanie, po jakim czasie "naumiałeś się" wsadzać aparat do uchwytu bez patrzenia/po ciemku ?.
...
jp
To rozwiązanie przypasowało mi, ogarnąłem go bardzo szybko. Używam paska Peak Desing Slide Lite (32 mm), ale często przepinam na pasek nadgarstkowy Cuff.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem R-ki, ale mam problem gdyż nie mogę znaleźć w menu funkcji "timer interwałowy". Funkcje tę dotychczas używałem do robienia zdjęć szlaków gwiazd. Czy może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrkad
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem R-ki, ale mam problem gdyż nie mogę znaleźć w menu funkcji "timer interwałowy". Funkcje tę dotychczas używałem do robienia zdjęć szlaków gwiazd. Czy może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Raczej R nie ma wbudowanego.
Aplikacja albo stosowny wężyk.
Instrukcja obsługi EOS R str. 224 Nagrywanie filmów proklatkowych. Tam jest możliwość ustawienia ilości zdjęć, odstępu czasowego ich wykonania i ekspozycji, tylko w formacie 16:9.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Instrukcja obsługi EOS R str. 224 Nagrywanie filmów proklatkowych. Tam jest możliwość ustawienia ilości zdjęć, odstępu czasowego ich wykonania i ekspozycji, tylko w formacie 16:9.
Tak, ale w efekcie powstaje timelapse w formie gotowego filmu 4K a tu chodzi o sekwencję pojedynczych fotek raczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A ja nic nie rozumiem, weźcie mnie oświećcie. Jak można mieć system, gdzie nawet w lodówce u Krystyny Pawłowicz mówią, że jest lepszy - mówię o Sony.
No widzisz. Opinia i to często osób, które są stronnicze jest ważniejsza od faktów. Ucieknę od walki Canon - Sony, celowo by pokazać siłę stereotypów. Otóż coraz więcej kupuje Nikony Z i są .. zachwyceni. Wszystkim. Kupują Z jako drugie body, albo i wracają od Sony do Nikona. DR jak w Sony albo i lepszy, wysokie ISO lepsze, wizjer elektroniczny wiele lepszy w Nikonie (przeskoczyli Sony juz w pierwszym modelu bezlustra), od wersji 2.01 AF świetny, Nikkory F z przejściówką śmigają czasami lepiej niz na lustrzance, ba, używają ludzie przejściówek z Sony E na Nikon F i te szkła na Nikonie Z pracują i to dobrze (poza Samyangami, jak sie okazuje).
Cichy własnie zamienił Sony na Nikona Z. Bo do Z podepnie wszystko, także szkła Sony, a do Sony nie podepnie szkieł Nikkor Z.
Aha - Sony ma przewagę w sprawności działania eyefocus. Tyle zostało im z przewag. Na razie.
Czy ktoś tu w ogóle myślał o Nikonie? Pewnie nikt. Nikona zhejtowano, bije się tylko Canon z Sony. Marketingowo Nikon leży. A sprzęt ma (zawsze miał) fajny. Canon nie ma takiej lustrzanki FF jak D850 ani cropowej jak D500. Parametry matrycy (DR), szybkostrzelność, AF, szerokie rozłożenie pól AF itd itd - Canon tego nie oferuje.
Więc ja namieszam, nie myślcie o (bezlustrze) Sony, pomyślcie o Nikonie. Szkła od Canona z bagnetem EF działają, jest stabilizacja matrycy, duże DR, szkła natywne - najpierw takie dla ludzi - 1.8 i 4.0, w planach szkła 1.2
Niech Nikon się tylko jakoś marketingowo ogarnie.