Nic się nie przesuwa. Do paska dołączony jest komplet "szlufek" za pomocą którego można w trwały i pewny sposób zamocować wszystkie sakwy umieszczone na pasie.
Wersja do druku
Panowie polecą jakiś plecak taki codzienny? jestem studentem i chciałbym oprócz puchy 2 szkieł i lampy, pomieścić jakaś książke, kanapkę i zeszyt a4... Myślałem nad daypackiem lowepro- ale to jest duże, dużo za duże na takie codzienne wypady na uczelnie i po mieście. A może jakiś sposób by przystosować zwykły plecak do aparatu? Pozdrawiam.
Jak na razie używam zwykłej torby komputerowej, w różne przegródki wrzucam aparat i inne dziadostwo. Ale średnio polecam, raz że diabelnie niewygodne, dwa, że już się biedaczek porysował nieco od takich praktyk ;)
Z plecaków codziennych wg mnie albo Lowepro Fastpack albo Tamrac Aero Speed Pack (w odpowiednim rozmiarze). Żadnego nie mam, oba przymierzałem, ale największe modele są jak dla mnie zbyt duże na co dzień, ale chyba skończę z tym drugi. (pewnie 75, ale nie jestem pewien, czy do górnej komory wejdzie A4))
Druga sprawa że torba jest jednak nie wygodnia na dłuższe spacerki po mieście. Niestety jestem skazany na miejski transport i dużo robie kilosów po mieście... Zastawiam się nad jakimś zwykłym plecakiem i go jakoś dostować- albo jakoś pianki albo lans case lowepro.
@jack- to jest własnie problem w większości te modele są o wiele za duże.
http://www.photographyreview.com/cat...7_3139crx.aspx
Używam już z rok do wszystkiego i jest spoko. Do przedniej kieszonki wchodzi A4 albo kurtka albo sok 1L i bułki, w zależności od typu wycieczki :D
A może naneu alpha? Plecak jest spory, ma sporo miejsca na jakieś jedzenie itp., a w wersji z laptopem pomieści duży zeszyt ;)
Sęk w tym że on jest za spory i za przekombinowany :)
Mini test praktyczny FOMEI WINNER 966
http://www.swiatobrazu.pl/test_torba...inner_966.html
Torba jest bardzo pakowna. 5D z gripem, Eos 1N, Canon 17-35 L, Sigma 50 mm, Canon 580 EX, filmy, baterie, ładowarki, akumulatory duperele i jeszcze wszedłby jakiś 70-200 spokojnie. Torba jest bardzo lekka w porównaniu do np porównywalnej Lowepro (ta Fomei to kopia bodajże Lowepro 550). Wiedziałem że będę dużo deptał i dlatego szukałem czegoś lekkiego. Na dodatek ma świetne solidne i funkcjonalne ścianki działowe.
Generalnie torba jest super, tylko pasek rzeźnia. Po tygodniu noszenia torby (zwykle na plecach, zwykle tylko z jednym body) po kilka kilometrów dziennie, obicie naramienne paska zwyczajnie pękło. Teraz po czterech tygodniach noszenia i wożenia na sobie na rowerze, część tego obicia się oderwała i pod spodem widzę jakąś ordynarną folię. W żaden sposób niczym nie naruszyłem struktury tego szlachetnego materiału - pękło samo z siebie.
Na dodatek miejsca styku metalu na zaczepach paska do torby wyglądają jak koń po westernie - farba zdarta jak po roku użytkowania. A jedno z zapięć paska dodatkowego z tyłu (widać go na fotach z testu na swiatobrazu.pl) wygięło się po podniesieniu torby za ten pasek.
Generalnie jest to świetna torba, pakowna i funkcjonalna (poza zabawkami foto mam w niej jeszcze zwykle HP mini 10 cali w grubym etui), tylko ten pasek od razu do reklamacji albo trzeba wziąć dobry z jakiejś starej torby.
U mnie prawdopodobnie oba paski polecą do jabbafotto (tam kupiłem) a nawet gdy dostanę nowe, torby będę używał ze starym paskiem od torby DELL, który obsłuży już trzecią torbę.
Jeszcze drobna uwaga. Torba ma niezbyt wiarygodnie wyglądający pokrowiec przeciwdeszczowy. Zapomniałem o nim i przetestowałem szczelność torby kilka razy na ostrym deszczu w kilku i kilkunastokilometrowych wycieczkach rowerowych. Torba moknie ale w środku suchutko i pięknie. Bardzo dobra reakcja. Można zapomnieć o pokrowcu : )
I jeszcze jedna uwaga: torba jest bardzo funkcjonalnym plecakiem jednoramiennym. Przerzucamy przez szyję na drugie ramię pasek i rower czy dłuższy spacer to nie problem. A praktyczność w stosunku do plecaka (torba ma zamek szybkiego dostępu na pokrywie, jest ogromna.
Osobiście używam modelu 962 i uważam że stosunek cena/jakość ma nie do pobicia (oczywiście w swojej kategorii "rozmiarowej"). Praktycznie każdy model Winera serii 9xx to kopia odpowiednika Lowepro.