przymknij te 50tke do 2,8 chociaż bo niefajnie to wygląda.
Wersja do druku
przymknij te 50tke do 2,8 chociaż bo niefajnie to wygląda.
Mikles wow dzieki. Nie oczekiwalem tak szczegolowej odpowiedzi.
Wielkie dzieki.
Pokory mi nie brakuje. Uwierz mi. Nie znaczy to, że pozwolę innym na taką formę wypowiedzi. Ale nie wracajmy do tematu. Ja się nie obrażam przecież, bo nawet nie ma o co. EOT.
Jak widać można też obiektywnie spojrzeć na pewne rzeczy i to nie boli. Wystarczy trochę kultury. (to nie jest skierowane do nikogo personalnie, a raczej do wszystkich)
Pozdrawiam serdecznie
No to kolejna fotka. Uprzedzam ze chcialem zeby fotka byla taka wyplowiala i ciemna.
Zapraszam do komentowania.
Może ja dodam od siebie czasem jednak trzeba dostać dosadny pojazd wyciągnąć kilka wniosków z niego. Dreamstorm, nie dyskutuj, zapytaj Miclesa o galerie napisz mu na priv o co chodzi i na pewno Ci odpowie. Naprawdę na tych poprzednich zdjęciach zajechało kiczem i myślę, że odpowiedź Miclesa była jak najbardziej uzasadniona.
Mad Mac, póki co też zarzucasz kiczem, ale jak troszkę się weźmiesz to z pewnością wkrótce efekty będą widoczne. Co do ostatniego to dlaczego nie ma ostrości ? Dlaczego tak krótki czas ? Myślę, że zdjęcie nie powinno w ogóle wyjść z aparatu. Używaj histogramu w aparacie, trzymaj prawą stroną histogramu jak najbliżej krawędzi.
kucza21. Spoko, jak będę chciał z kimś pogadać na prv to na pewno to uczynię. Nie mam nic przeciwko krytyce, ale to już pisałem wyżej. Te wszystkie fotki były robione wcześniej. Niektóre pół roku temu a najnowsze 3 tyg temu, a miałem zamiar wrzucić je wszystkie niezależnie od opinii. Tak czy siak nie żałuję, że wrzuciłem tu fotki, bo teraz dłużej się zastanawiam nad kadrem i przede wszystkim światłem. Wracając do tematu. Tego typu odpowiedzi o których piszesz nigdy nie są uzasadnione, choćby ktoś wrzucił najgorszą paść. Wystarczy spojrzeć na nazwę topicu i się zastanowić. Komentowałem to już wcześniej. Nie mam zamiaru do tego wracać, bo kolega micles mógłby to odebrać personalnie,a mój apel jest skierowany do wszystkich.
BTW. Po to jest forum, żeby dyskutować.
Co do fotki Mac_Maca, którą komentujesz - dla mnie pytanie typu "czemu taki krótki czas" odnośnie zdjęć portretowych jest niezasadne. Niska liczba przysłony (uzyskanie małej GO) skraca czas i tyle. Czas może być co najwyżej za długi i spowodować poruszenie fotki, ale przecież to wiesz. Każdy to wie, kto ma podstawową wiedzę na temat fotografii.
Skoro pisze, że celowo jest takie ciemne to nie rozumiem po wspominać o histogramie.
Moim zdaniem również jest jednak za ciemne i jeśli już to raczej widział bym je w cz-b. Choć lepiej by było zrobić drugie lepsze.
Pozdrawiam
kucza21 nie rozumiem co tu ma czas migawki do rzeczy chyba ze mowisz o niedoswietlonej partii zdjecia. Sprawdzilem jeszcze raz oryginalnego rawa i ostrosc jest ustawiona na twarz modelki. Co do histogramu to wyszedl bardziej na lewo bo niestety przyswiecalo jeszcze slonce wiec av na wszystkich fotach mialem na -2/3 lub -1 ze wzgledu na przepalanie bialych spodni i nieba.
A co wogole sadzisz o kadrze, kolorach. Czy to ma jakies rece i nogi?
Chcialem uzyskac glebokie cienie ktore oddaly by moment intymnosci chwili.
Ogolnie mysle ze problem byl w tym ze foty byly strzelane na szybko bez jakiegos przygotowywania, z boku zona z marudzacym maluchem, to poprostu nie byla sesja jak niektorzy moga sobie to wyobrazac, to poprostu fotki spacerowe znajomych ze tak je nazwe.
Szykuje sie do sesji ze znajoma(mam wizje) ale niestety ciezko znalesc chwile jak sie robi 70h tygodniwo a w domu zona z 1,5 miesiecznym maluchem.
W kazdym badz razie... dzieki za podpowiedzi.