Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Mam 6 D od 10 dni. Po tym czasie nasuwają mi się następujące wnioski:
- guzikologia beeeeeeznadziejna, powinni karać śmiercią za takie pomysły,
- lżejszy od 50D (wiem, bo mam),
-AF na środkowym bardzo dobry, robiłem koncert na 400 zdjęć parę nieostrych (obiektywy Tokina 17-35/2,8-4 i 85/1,8)
- AI Servo przeciętne, ale lepsze niż w 50D
- Boczne punkty przeciętne,
- zdjęcia po prostu szok na 12800 zupełnie dobre,
- wydaje się, że obudowa i guziki "mniej profesjonalne" niż 5mkII i mkIII a nawet 50D
- brak karty CF okazał się zaletą,
Reasumując, przez chwilę żałowałem że nie wziąłem 5 mkIII, ale trudno. Gdyby nie to że aparat robi super zdjęcia, to bym go nie kupił.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
Mam 6 D od 10 dni. Po tym czasie nasuwają mi się następujące wnioski:
- guzikologia beeeeeeznadziejna, powinni karać śmiercią za takie pomysły,
Mi się za to bardzo podoba nowy sposób obsługi. Fakt że potrzebowałem paru dni żeby się dostroić, ale na ten moment mówię z całą odpowiedzialnością, że 6D to najwygodniejszy w obsłudze aparat jaki miałem (z tym zastrzeżeniem, że pracuję tylko centralnym punktem AF, więc brak joysticka z 5D/50D mnie nie boli zupełnie).
No to jesteś chyba pierwszym, który to odpowiada.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
- AI Servo przeciętne, ale lepsze niż w 50D
Ja tam nie widze różnicy w działaniu AI Servo pomiedzy 6D a 50D, obydwa przeciętne.
Wg mnie jest robiłem pseudo test i więcej trafionych miałem z 6D z obiektywm 85/1,8 na wszystkich AF
Punkty łatwo się wybiera po dostosowaniu tej manetki z kułkiem w ustawieniach... wybieramy by działał ten wybierka do punktów AF i jest gitara... kwestia przyzwyczajenia :)
Tak to działa i jest w porządku. Tylko zastanawiam się po co było zmieniać guzikologię, skoro wszyscy już przystosowali się do innego ułożenia przycisków. Ale najważniejsze, że zdjęcia robi super. Przeskok z 50D na 6D to orgazm.
Mam i ja, przyszedł dzisiaj 6D i najpierw myślałem że mnie rozniesie: bateria rozładowana, czekanie 2,5 h aż się naładuje.
Ale po uruchomieniu szok, inna bajka (wcześniej 650D). Cicho (migawka), szybko, canon 24-70(I) chyba wreszcie odżył.
Tutaj przykładowy strzał (jpg z puszki z ustawieniami domyślnymi po zakupie): http://djmarjo.pl/canon/hydrant.jpg
Wygląda na lekko poruszone ;)
może być poruszone bo wzruszyłem się, na pewno jednak nie jest poruszające :-)