A po co? :)
Wersja do druku
a zeby pstryknac cos np. z parkietu i nie klasc sie na nim zeby patrzec w wizjer, LV nie lubie ;)
Brak AFu w rybie nie jest problemem.
Widzisz w podanym linku były robione zdjęcia ślubne Zenitarem, jak widać można.
Ruscy wbrew pozorą robili całkiem fajne szkiełka ;) fakt zenitar na 2.8 potrafi być trochę nie ostry. Do tego na M42 idzie znaleźć sporo szkieł które potrafią zdyskfalifikować wiele szkiełek Canona za grubą kasę. Tutaj więc pytanie co wybierzemy :) Czy wygodę czy lepsze szkło :)
Widzisz i tutaj nie chodzi o to że "tanim kosztem" - ktoś ciebie może nazwać że robisz tanim kosztem bo nie masz np. 1Ds m III ;)
Manual istnieje od lat i można tak samo sobie radzić jak z AF, a nawet lepiej jak mamy trudne oświetlenie (kwestia nauki i wprawy). Jednak nie zaprzeczalnym faktem jest że AF to ogromne ułatwienie - niestety nie raz zawodzi...
A z 50 koniecznie kup 50mm 1.0L.. :P
Bez przesady...
Sorry, ale po co poczatkujacemu slubniakowi szerokie 14IIL 2.8 za bagatela 6-7tys? Co uzasadnia wydanie tyle
forsy na takie szklo?
Marcus Bell jeden z najlepszych na świecie fotografow ślubnych uzywa dwóch stałek - 35 i 85. Czasami posiłkuje sie jeszcze zomami 24-70L i 70-200L, ale te dwie stałki załatwiaja mu wiekszosc w temacie slubów.
(polecam temat - http://canon-board.info/showthread.php?t=23082)
I to jest zestaw optymalny. Jasnymi stalkami 35 i 85 powinienes sprostać zadaniu. Choc jesli jestes poczatkujacy moze lepiej zabezpiecz tyly jakims tanim a dobrym zoomem typu Tamron 28-75..
Jesli masz dwa body typu 5d2 i 40d to pomysl czy nie lepiej 24L zamiast 35L (wtedy 24L na 40d i 85USm na 5dm2 i masz spox)
Prawda to co mówią: dwie puszki, a na nich 24/35 oraz 85/100. W zapasie 17-40/16-35 i może 135/70-200. W komplecie ze spawarą masz już wszystko.
Ja bym jeszcze dokupił AstroScope 9350EOS-FF Night Vision
http://fotopolis.pl/index.php?n=9221
"Użytkownik dostaje obraz wzmocniony o około 8-10 stopni EV."
I do tego 35 1.4. Wtedy żaden ciemny Kościół nie jest nam straszny:)
"Uzyskiwane zdjęcia mają charakterystyczny, zielony odcień".
Ale do zdjęć czarno-białych jak znalazł:P
A ja porsche 911 - ładnie bym w nim wyglądał:)
No i mamy temat na nowy wątek: Jakie auto kupić na śluby?
"Mam Toyote Camry 3.0 v6, jest pojemna, cały sprzęt się mieści, ale boje się że ma za mało mocy i mogę kiedyś nie zdążyć na sale weselną przed młodymi. Jeżdżę na oponach PIRELLI PzERO CORSA ASIMMETRICO 345/35/R19. Na jaką lepsza sprężarkę się zdecydować. Może wrzucić fotel kierowcy i tylną kanapę dla zmniejszenia wagi?" :)
Żeby nie było całkiem OT, do sprzętu ja bym doliczył super wygodne buty, i netbooka, tak an wszelki wypadek, gdyby coś się z jedną, drugą i trzecią kartą stało. Skyporty/Pockety i ze 2 lampy tez by sie przydały an weselu.
A jeśli chodzi o obiektywy to do zestawu Tomka_P dorzuciłbym jakiś bardzo szeroki kąt dla urozmaicenia kadrów.
idac tym tokiem rozumowania to 35L i 5dmkII tez nie powinien kupowac skoro poczatkujacy .. niech robi na 350d bo zaczyna .. Polecalem szkla w kolejnosci miodnosci a dobierze sobie sam w zaleznosci od zasobnosci portfela. coby nie mowic cos w okolicach 14-24 na pewno sie przyda. Nieraz bywalem w takich pomiesczeniach(przygotowania/blogoslawienstwo) gdzie 35 to juz portretowka.