Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
masz może jakieś porównawcze zdjęcia z tych korpusów?
5Dc vs 6D - a first impression (with samples) - Canon Digital Photography Forums
Były ale się zmyły, facet wystawiał je ze swojego serwera NAS. Ale nic straconego. Zapomniał ustawić jednakowe czasy naświetlania w obydwu aparatach, więc test i tak należałoby uznać za źle przeprowadzony.
Ja też jestem posiadaczem 5Dc, i zastanawiam się nad zakupieniem jakiejś nowszej konstrukcji. Jeżeli zdecyduję się na zakup 6D, to nie widzę problemu aby zrobić porządny zdjęciowy test porównawczy.
Widziałeś te porównawcze zdjęcia? Czy różnica była znaczna, czy tylko kosmetyczna :)
Też się zastanawiam nad zmianą 5dc na 5dmiii lub 6d ale boję się że niewiele to zmieni w moich zdjęciach i zastanawiam się czy nie lepiej wydać kasę na szkła....
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Widziałeś te porównawcze zdjęcia? Czy różnica była znaczna, czy tylko kosmetyczna :)
Na link natrafiłem przedwczoraj, zdjęcia wyleciały z tamtego wątku jeszcze w 2012 więc nie miałem szansy nic zobaczyć. :?
Facet, który założył tamten wątek na tamtym zagranicznym forum, jeżeli chodzi o jakość zdjęć napisał coś takiego:
Cytat:
IQ with good lighting conditions:
I can only say I don;t see much difference between 5Dc and 6D shots. That, my dear fellow enthousiasts, is a compliment to the 6D.
IQ with bad lighting conditions:
Well, there's no competition here. 6D is fenomenal.
IQ to zapewne skrót od IMAGE QUALITY czyli jakość obrazu.
Cytat:
Jakość obrazu w dobrych warunkach oświetleniowych:
Mogę jedynie powiedzieć, że nie widzę zbyt dużej różnicy pomiędzy ujęciami z 5Dc a 6D. To, moi drodzy koledzy entuzjaści, jest komplement dla 6D.
Jakość obrazu w złych warunkach oświetleniowych:
Cóż, nie ma tutaj żadnego współzawodnictwa.* 6D jest fenomenalny.
* Autor wątku pochodzi z Holandii, nie zna dobrze języka angielskiego. Chyba miał na myśli słowo "comparison" czyli "porównanie", i powinno to zdanie brzmieć "Cóż, nie ma tutaj żadnego porównania."
Co ten facet zrobił później? Wystawił swojego 5Dc na sprzedaż. ;) Czyli zapewne 6D i jego nowe funkcje przypadły mu do gustu. ;)
Bo jeżeli jakość zdjęć nie spada, a można mieć "puszkę" poprawioną w wielu miejscach to gra jest warta świeczki. No chyba że ktoś nie zamierza podłączać aparatu fotograficznego pod komputer, nie posiada smartfona pracującego pod kontrolą systemu operacyjnego Android lub iOS i lubi bardzo często operować gruszką do przedmuchiwania kurzu - wtedy niech zostanie przy 5Dc, i może faktycznie lepiej niech zainwestuje pieniądze w lepszy obiektyw/y.
Ja wczoraj zamówiłem sobie 6D. Jak przyjdzie, to 5Dc zapewne będzie moim zapasowym aparatem fotograficznym. Tak, dokładnie - nie sprzedaję swojego 5Dc. To jest zbyt dobry sprzęt (pomimo wad bardzo dobrze wszystkim znanych), aby się go od razu pozbywać - trzeba mieć jakiś zapas w razie gdyby miało się coś dziać niedobrego z 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
lok
A co to za model 5Dc ?
Takie coś co wyszło przed MKII
W zasadzie to chyba najlepiej nazywać po imieniu czyli 5D następnie 5dII i 5DIII i jest to wystarczająco jasne. Ale to tylko tak na marginesie.
ale nie rozumiem 5d mark ii i 6d mają taką samą cenę, więc w czym jest przewaga 6d o którym tyle się tu na forum wychwala?
Mam do Was takie pytanie. Również z powodu Waszych opinii sprawiłem sobie 6d w komplecie z sigma 35 1.4
Na testowaniu to ja się za dobrze nie znam ale chciałem sprawdzić jak działa AF w tym aparacie bo podobno działa bardzo fajnie. Wydrukowałem więc jakąś kartę i sprawdzałem ostrość na różnych obiektywach, no i ilość trafień chyba nie jest w moim przypadku zachwycająca.
135L 2.0 9/10, 85 1.8 5/10 i podobnie sigma 35 5/10.
Możliwe że jestem przesadnie szczegółowy bo już drobną zmianę ostrości uznałem jako nietrafienie ale jak rozumiem tak trzeba ?
135 wypadło fajnie z 6d, 85 pewnie się będę pozbywał ale myślę co z sigmą? Chyba nie chodzi tu o FF czy BF więc czy poradzą sobie z tym w serwisie Sigmy? Czy może to 6d jednak nie trafia 100/100 ?