Coś ostatnio modne te robaczki w galeriach ;) a 430 możesz wrzucić jako CTJ :)
Wersja do druku
Coś ostatnio modne te robaczki w galeriach ;) a 430 możesz wrzucić jako CTJ :)
Zrób z tego crop, powalcz z kolorami, szumem, wyostrz i będzie zdecydowanie lepiej.Nie będzie widać tych gałązek liści których tu nie powinno być.
Tak to jest w tego typu fotografii,ciężko trafić z GO,wystarczy minimalne przesunięcie zwierza i już pada wszystko.
powalcz tez z czasami,przysłoną ,uzyskasz lepszy kolor tła. Bo takie zielonkawe jest nieciekawe .
Pozdrawiam.
Dla mnie osobiście z tych ostatnich 431 wyszło najmilej dla oka.
Faktycznie, wolałem takie "delikatniesze" foto. Dziękuję za odwiedziny.
--- Kolejny post ---
To mały fragment z sosny czarnej.
--- Kolejny post ---
432) Podmieniłem na inne, ale tło niewiele się zmieniło :).
--- Kolejny post ---
433) Maleństwo takie i zakamuflowana, że ledwo ją widać.
Wiem, wiem, chaos w kadrze, ale takie to jej środowisko :)
434) Bażanty, Pan domu :) czyli łączki.
435) Pani bażantowa, kurka. Wyglądają zza drzew.
Robert, czy nie za bardzo pobawiłeś się w wyostrzanie?
Albo ja muszę do okulisty:) pisze o 2 ostatnich zdjęciach .
Ty to masz dobre oko bez wizyty u okulisty :)
Faktycznie podostrzyłem tylko kurkę i bażanta, "malując" po nich narzędziem FS-Sharpener, ale bez tła.
Zmiejszyłem to selektywne wyostrzanie i uciąłem drzewo, bo ładne nie było, a teraz to jest ucięty ogon.
436) Elements+ (dodatek) do PSE ma przydatne opcje, a między innymi różne ostrzarki.
Ech te bażanty i te ich długie ogony. Fajnie wypatrzone i zgadzam się z italy odnośnie przeostrzenia.
437) Modraszka ze zdobyczą.
Ładnie złapana :)
Dzięki, kolejne foto na innej gałęzi.
438) Złapana z pająkiem, szybkie się te małe ptaszki, a mój AF powolny.
To czysty przypadek, trafiłem jedno z serii trzech, bo są strasznie ruchliwe.
439) Zobacz jakie są "w biegu.."
439
Fajny podskok :lol: .
Nie było mnie tu jakiś czas...no i proszę, korzystasz z wiosny na całego;). Fajne te Twoje modre, niestety na af lekarstwa nie ma. Albo szybki crop, albo dużo obserwacji, wtedy w większości przypadków przewidzisz zachowanie się ptaka i łatwiej będzie Ci podjąć decyzję o wciśnięciu migawki. Nie wiem jak u Ciebie, u mnie młode sikory ( i nie tylko) już samodzielnie latają, ale jeszcze za rodzicami domagając się karmienia. Hałasu robią przy tym co niemiara, a temat do zdjęć bardzo wdzięczny.
Dziękuję, że tu wpadasz. Faktycznie wdzięczne są do focenia, ale jak latają to przysiadają mniej więcej na tych samych gałęziach i tam mam wycelowane jak nadleci.
Tylko wówczas mam szansą na trafienie, bo AF z 300+TC jest powolny. Zobaczę niedługo jak działa 400/5,6 z moimi aparatami.
440) Lubię konie. Przy mamie na łączce.
--- Kolejny post ---
441) Źrebak trzyma się blisko.
--- Kolejny post ---
442) Nawet całkiem blisko.
Z koników 442 najfajniej dla mnie.
Bardzo fajna ostatnia seria. Matka Cie nie atakowała? ja ostatnio byłem na królikach o taka przykopytkowała do mnie. Byłem troche w strachu, bo nie wiedziałem co chce zrobić.
Miło mi, że Ci się podobały. Kobyłka sprawdzała coś za jeden i czy nie masz czegoś dobrego do zjedzenia.
Zrobiłem to 300/4 i trzymałem dystans, bo tam były dwa źrebaki z matkami i jeszcze ogierek :)
443) Źrebaczki na łączce.
Krótki set o karmieniu dzięcioła. Foty Zrobione nowym nabytkiem C400/5,6 ze starym cropem 600D.
444) Właśnie dostał coś dobrego do dzioba, a raczej sam sobie wyrwał...
445) Znowu coś trzeba wypatrzyć.
446) Upolować, tym razem ważkę.
447) Nakarmić żarłoka w dziupli... i tak do wieczora.
Najbardziej podoba mi się ten z ważką - 446.
Dużą widzisz różnicę po zastosowaniu 400/5,6?
Czasu, więcej czasu na focenie, tego z pewnością brakuje.
--- Kolejny post ---
Ptactwo mam "pod ręką", a widoczki jednak nieco dalej.
--- Kolejny post ---
Dziękuję, mnie też się spodobała ta fotka.
Zdecydowanie szybki AF.
W wersji 300/4 + TC x1,4 działa to wolniej, niż 400/5,6 a i jakość obrazka jednak jakby nieco lepsza bez TC.
Choć samo szkło 300/4 jest optycznie świetne.
Jak znajdę chwilę czasu to zrobię takie porówanie obu szkieł na długości 400 i 420 mm.
--- Kolejny post ---
Kilka landszaftów się znajdzie i to w miarę nowych.
Zejscie z góry Skrzyczne.
448) Na szlaku złamany wiekowy cis, ale jednak rośnie.
449) To niedaleko mnie gdzie jest prawie płasko, ale są jeziora i lasy.
Źródło jeziora "czarna woda" i mostek po starych balach, popołudniową porą zrobione 5D2 z 20/2,8 USM.
Robert, czy doczyściłeś matrycę ? prawy górny róg widzę plamki.- widoczne na zdjęciu z cisem.
Musisz jednak zacząć stosować filtry, szary, połówkowy, polaryzacyjny.I dalej polecam Ci Lee 100. Zdecydowanie lepiej nimi operujesz dzięki tej długości filtra.W tym ujęciu zdecydowanie zastosował bym połówkowy szary ND 0,3. lub 0,6 choć to musiało by się sprawdzić już podczas kadrowania i pierwszego zdjęcia. I gdy już zdecydujesz się na zakup nie myśl wtedy o tańszych Hitecha.
Pozdrawiam.
446
świetne,świetne.
Bydlę ma zajmować znaczącą część kadru ,a nie poniwierać po narożnikach.
Ta fotka jest po mojemu.Dobra ,ostra.
Ma też swoją wadę:dzięcioł śpi :lol: .CZernie na piórkach minimalnie do rozjaśnienia a jest z czego .
Te z dzięciołami masz bardzo fajne.
Z dzięciołów tylko 445, za to dwa ostatnie krajobrazowe bardzo mi sie podobają.
449 - i ja się piszę na taką kawę. :)
Super.
A co to Robercie , mamy wakacje ?:)
Witaj. Tak wakacje były chwilę w Kalabrii, ale się skończyły, a dalej nie mam czasu na focenie. W miarę wolnych chwil coś tam wrzucę.
Taki "powszechny" zachód słońca.
450) Widok z brzegu.
451) Mogą wszyscy to i ja mogę dołożyć wschód do kompletu i będzie prawie całość :) w widoku z miejsca pobytu.
Badyle są miejscową atrakcją.
452) Transport trójkołowy w Tropea
--- Kolejny post ---
453) Kamienie i woda, taka nuda wakacyjna.
--- Kolejny post ---
454) Widokówka z polarem
No to się wywakacjonowałeś ;)piękne widoki,super pogoda,i udane zdjęcia, czego chcieć więcej :)
455) Stromboli z dodatkiem
456) Wulkan na Stromboli - czasem nieźle dymi i pluje lawą co kilkanaście minut.
--- Kolejny post ---
Nieco więcej czasu, tego mi bardzo brakuje.
Dziękuję za odwiedziny.
457) Niebieskie z niebieskim
458) Nieco pomarańczowo i wystarczy wody z kamieniami.
Piękne klimaty. No i fajne zabawy z czasem. ;)
Bardzo Ci dziękuję, cieszę się że jakiś pstryki mogą się spodobać.
Nie Tobie jednemu :)Z Twych zdjęć widzę ze ostro zabrałeś się za widoczki :) a ja tyle mówilem , -kup filtr połówkowy - wiem wiem, koszty:( ale jak by zyskały te zdjęcia z takim filterkiem nie mówiąc o BS Lee ;)
Ale widzę ze udane wakacje na Calabri,oby takich więcej. A ja nad morze mam 30 min a nie byłem w tym roku ani razu:)
Nie czekaj dłużej :) tak blisko masz...
Co do filtra, to poważnie rozważam Twój pomysł z holderem.
--- Kolejny post ---
459) Byłem na Stromboli, ciekawe miejsce - z jednej strony miasteczko i ludzie, hotele, domy, a nad nimi dymiący wulkan.
--- Kolejny post ---
460) Z prawej lawa i pumeks, z lewej miasteczko.
Piękne zdjęcia. Podobają mi się bardzo. :) fajne efekty uzyskujesz.
460 fajne choć wolałbym widoczną lewą stronę jeszcze.