Odinstalowałem, zainstalowałem najnowszą ze strony (nawet pakiet instalatora zajmuje więcej niż ten wcześniejszy), ma PW masz jaki błąd wyskakuje.
Wersja do druku
Odinstalowałem, zainstalowałem najnowszą ze strony (nawet pakiet instalatora zajmuje więcej niż ten wcześniejszy), ma PW masz jaki błąd wyskakuje.
Czym się różni effects od natural?
Obie wersje programu mają różne przeznaczenie. Natural służy do uzyskiwania HDRów zbliżonych do zwykłych fotografii, bez widocznej ingerencji programu.
Wersja HDR Effects służy do uzyskiwania efektów, "podkręcania" kontrastów oraz światła na zdjęciu przy użyciu techniki HDR.
Jeśli potrzebny jest program tylko do złożenia dobrze wyglądającego HDR, zbliżonego do normalnej fotografii, bez dodatkowych efektów, to wersja Natural jest wystarczająca.
Dostępna jest wersja 2.2 Machinery HDR Effects 2
www.machineryhdr.com
* Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
* Ulepszona opcja Nasycenie w panelu Kolory. Zwiększanie nasycenia od tej pory działa jak vibrance.
* Dodatkowy wariant metody przetwarzania "Maski + detekcja krawędzi (2)", który jest zoptymalizowany dla krawędzi o mniejszych kontrastach i generuje gwałtowniejsze przejścia między takimi obszarami.
Dostępna wersja 2.2 (2)
Dostępna wersja 2.2 (3) Machinery HDR Effects
Dostępna wersja 2.4 (1) Machinery Natural HDR
* Nowa metoda łączenia obrazów do HDR
* Dodany parametr "Jasność"
* Zmniejszone zużycie pamięci.
* Ulepszone działanie filtra "Kolory -> Nasycenie"
OK
poszedł mail dot. zakup
Pierwsze uruchomienie i pierwsze pytanie.
Wczytałem pionowe kadry i musiałem ręcznie je obrócić. Niestety w presetach nadal leżą :???:
W instrukcji nic nie znalazłem :???:
FastStone i ACDSee czytają fotki poprawnie.
Ktoś coś wie co z tym fantem?
Dostępna jest jeszcze jedna poprawka 2.2(6).
W wersjach 2.2(3) do (5) w czasie testowania zakomentowałem pewien fragment odpowiedzialny za panel 'Kanały RGB' i poszło to do wersji release.
witam mam następujący problem - wczytuję jpg w formacie 4000 / 3000 i po jakiejkolwiek obróbce chcę je zapisac jako jpg i tu mogę to zrobic tylko w rozmiarze 1920 / 960 we wczesniejszej wersji 1.5 zapisywałem w rozmiarze 4000 / 3000 bez problemu a tu nie mogę aha i wersja pełna nie demo - pozdrawiam
Dzieki teraz działa , a wydawało mi się że to odhaczałem a jednak nie , pozdrawiam
Pewnie w konfiguracji było ustawione że ma się włączać przy każdym nowym projekcie.
Dostępna wersja 2.2.2 (BETA)
Dodałem dwa nowe tryby tworzenia HDR:
* Naturalny HDR
* Naturalny HDR + Detale.
Oba tryby są dedykowane do uzyskania naturalnie wyglądających obrazów HDR, bez efektu "halo". Zapraszam do testowania, to duża zmiana jakości programu.
Niedługo zrobię większą prezentację i porównanie z pozostałymi trybami pracy.
Wersja "Natural" została również uaktualniona o nowy tryb HDR.
Dostępna wersja 2.2.6 Machinery HDR Effects
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Ulepszony filtr "Detale" (ochrona przed clippingiem).
* Poprawione działanie balansu bieli.
Sampel dzięki uprzejmości Czornyj.
Program oczywiście dostępny także w języku polskim.
Wersja "Natural" również ma wszystkie wymienione poprawki.
Dostępna wersja 2.2.6(1)
Dostępna wersja 2.2.8 Machinery HDR Effects
www.machineryhdr.com
* Zwiększona prędkość pracy programu i podgladu
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Dodany parametr "Redukcja 'Halo'" w panelu "Detale".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z tą prędkością podglądu to ciekawa sprawa była. Na początku prac nad wersją 2 ustawiłem parametr odświeżania na 300ms ze względu na to że nie da się przerwać operacji kopiowania bitmapy w GDI+ (wersja 1.0). Powoduje to że przy bardzo długich operacjach np. bardzo dużych bitmapach, GDI zatrzymuje działanie programu co może być uciążliwe w trakcie przesuwania jakiegoś suwaka. Jeśli na waszych komputerach podgląd zacznie tera 'zacinać' program to proszę o info.
Pobrałem wersję 2.2.8 i po wklejeniu pliku "Machinery.k3" wyskakuje komunikat: "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej." Po wklejeniu "Machinery.k2" załącza się wersja demo.
Czyżby potrzebna już była aktualizacja? ;)
No ładnie, teraz nawet wersja 2.2 mi nie działa :]
Aktualizacje są bezpłatne w ciągu roku. System aktualizacji ostrzega jeśli termin zostanie przekroczony. Ze strony możesz pobrać wcześniejszą wersję.
http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php
Ok, wersja, 2.2 działa; przy nowszych mam "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej" - naprawienie błędu kosztuje 79zł? ;-)
Zrobiłem jeszcze jedną aktualizację 2.2.8(2) wybaczcie ;-)
Do tej pory od początku wydania wersji Effects nie zmieniał się sposób działania panelu "Detale". Efekty uzyskiwane przez program są często postrzegane właśnie jako działanie tej opcji, dlatego tak ważne jest abyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami dot. nowego działania.
Zrobiłem modyfikację, która dodaje opcję "Mikrodetale". Dotychczasowy efekt można uzyskać właśnie kiedy jest ona włączona. W momencie wyłączenia, suwaki zaczynają działać w nowy, znacznie delikatniejszy sposób. Znacznie trudniej jest "zmasakrować" zdjęcie, lepiej nadaje się to też do obróbki z ludźmi.
Docelowo planuję wyrzucić tą opcję i na stałe wprowadzić nowy sposób działania. Chciałbym to jednak zrobić w przekonaniu że wszyscy są zadowoleni.
Normalnie zabiję
o 14.10 ściągnąłem i zainstalowałem poprzednią wersję :roll:
Parafrazując: "jesteśmy za a nawet przeciw" ;))
Ja jestem na "za"
pozdrawiam
Przez kilka godzin była dostępna wersja wyświetlająca błąd konfiguracji podczas uruchamiania w systemach 32-bitowych. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę ponownie pobrać instalator.
wersja 2.2.9 Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9 Machinery Natural HDR
Dzisiaj bez rewolucji, za to dużo drobnych poprawek.
* Zaktualizowana biblioteka RAW dla nowych aparatów.
* Zachowywanie danych EXIF plików RAW.
* Obracanie zdjęć jpg zgodnie z EXIF.
* Ustawianie parametru DPI w plikach JPEG.
* Ostrzeganie o włączonym podglądzie przy próbie zapisu zdjęcia.
* Dodanie skrótu klawiaturowego do zapisu zdjęcia.
* Automatyczne zamykanie paneli z efektami.
* Odczytywanie wielu nazw plików podanych w wierszu poleceń.
* Przyśpieszone przetwarzanie wsadowe.
* Dopasowanie rozmiarów podglądu do rozdzielczości monitorów.
www.machineryhdr.com
wersja 2.2.9(2) Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9(2) Machinery Natural HDR
* Ulepszone wyznaczanie ekspozycji w plikach RAW.
Wersja 2.2.9(3)
* Zwiększony zakres regulacji poziomu czerni oraz bieli.
Oba parametry mogą teraz przyjmować wartości poza zakresem 0-65535 (czerń / biel).
Efekt działania jest taki jak w palecie PS - Levels -> Output Levels.
Dzięki temu można uniknąć prześwietleń i niedoświetleń obrazu
powstałych w wyniku dużego zwiększenia poziomu detali a także obcinania kanałów podczas bardzo dużej zmiany balansu bieli.
Zapraszam także do otwartej grupy Flickr gdzie można prezentować zdjęcia po obróbce programem.
http://www.flickr.com/groups/machineryhdr/
Wersja 2.3 (13-03-2012)
Explorer:
* Dodana możliwość edycji pliku bez konieczności umieszczania go w projekcie.
Edytor:
* Zredukowany efekt "Halo".
* Ulepszony filtr "Światła / Cienie".
* Ulepszony filtr "Wygładzanie".
* Ulepszona metoda "Naturalny HDR + Detale".
Wszystkie ostatnie zmiany trafiły też do wersji Natural 2.5
Dodatkowo, zredukowany został jeszcze bardziej efekt "halo",
oraz zmniejszony poziom szumu w trybie "Naturalny HDR + Detale".
Zrobiłem jeszcze jedną poprawkę jakości filtra Detale. Poprzednio, kiedy został wybrany tryb "Natural + Detale", a następnie dodatkowo zwiększany poziom detali, to mogły pojawiać się czasem artefakty zbyt mocnej redukcji szumu.
Wersja 2.3.2 usuwa ten problem.
Mam pytanie, czy ten program jest tylko na windows czy może jest też (może w planach) wersja na MAC?
W planach jak najbardziej, ale mocy przerobowych brak, chyba że znajdę kogoś do spółki. Także niestety nie podam nawet przybliżonego terminu.
Podobno bardzo dobrze działa na Parallels 7.
Ostatnio było trochę zmian w programie. Zrobiłem małą animację jak działają opcje w panelu "Detale".
http://www.machineryhdr.com/effects2/details.htm
Testuję algorytm usuwania duchów, który pojawi się w najbliższej wersji programu. Potrzebuję dobrych sampli "z życia wziętych", będę wdzięczny za podesłanie plików testowych (wystarczy jpg).
Wersja 2.39 beta
* Usuwanie duchów.
Usuwanie duchów dostępne w wersji Natural.
jak to działa? jeśli coś znajduje się tylko na jednej z klatek to automagicznie zniknie ze złożonego obrazka?
Z grubsza rzecz biorąc tak :-)
Mój algorytm robi przy okazji jeszcze konwersję jaśniejszej klatki do poprzedzającej ją ciemniejszej, dzięki czemu zmniejsza szum i zwiększa się dynamika w ciemnych partiach obrazu. Więc generalnie opłaca się używać tej opcji zawsze, no chyba że na najjaśniejszej klatce znajduje się najwięcej niepożądanych obiektów.
Profilu do monitora nie używam więc trudno powiedzieć. Usuwanie duchów działa nieźle.
Dostępna wersja 2.39 (2012-04-05)
* Ulepszona regulacja "Światła / Cienie" - zredukowany efekt "halo".
* 55 nowych presetów w 3 zestawach.
* Katalog presetów użytkownika.