etheriel, całkiem przyjemne:) fajna kolorystyka.
Wersja do druku
etheriel, całkiem przyjemne:) fajna kolorystyka.
Bardzo fajne :] Polecam kupić blendę ;] W tej sytuacji by się świetnie sprawdziła :)
swietna modelke znalazles;)
To moze jeszcze jedno podejscie
1.
2.
Hmmm... A czy coś takiego można podciągnąć pod portret :D ?
witam-ja tez cos sprobuje
Jesli chodzi o BW to robie to na kanale jasnos w labie, potem krzywe itp, Moze wy macie cos lepszego.
Bystry - pierwsze nie bardzo, ale drugie już jest jak dla mnie bardzo fajne! :) Masz może jakieś ujęcia bez podniesionej spódnicy? Wydaje mi się że byłoby lepiej.
I chyba można by było troszeczkę podciągnąć kontrast na twarzy, bo trochę w szarości ginie.
Masz jak widzę kilka fajnych zdjęć, w każdym razie dużo lepszych od moich pierwszych, więc może załóż sobie swój wątek w galeriach? Będzie łatwiej oceniać:)
Ok troche inaczej obrobilem teraz BW i dalem oddychac modelce, co teraz powiecie?
Moim skromnym zdaniem..
Dariusz - nie wiem czy w kolorze nie byłoby lepsze.
Bystry - druga fotka jest bardzo ładna :) osobiście nie podciągałbym kontrastu.
Naps - nie znam się na robieniu zdjęć małym dzieciom, ale ona wygląda uroczo :D
i ode mnie znów pstryk do zjechania :mrgreen:
helios 58/2@2 ostrzony na oko
Hardkorowiec :D Fajna kolorystyka... Co do kadru to nie wiem :/ Mnie coś nie pasuje... Tak ją widać i nie widać...Cytat:
helios 58/2@2 ostrzony na oko
Jak się podobało to jeszcze jedno ;P
Mi sie podoba ;)Cytat:
Zamieszczone przez
[center
bystry- świetny bokeh na tym zdjęciu... klasyczny 50tki :) co do kadru to mi trochę jednak brakuje tej reki trzymającej spódnicę..
;) To bokeh fajny czy fota ;P Mi też tego brakuje :( Niestety nie potrafię czasami zapanować nad cięciami :/ Super, że się podoba ;] Nie czuję się w szerokich kadrach... Zresztą tak samo jak w B&W :)
allgsm :D Nie odgapiaj ;P Kapelusik to mój pomysł ;) Światło, kadr i sialalala wszystko elegancko... Fajny powiew włosów :) Ale oczy... Prawe jest tak dziwnie przymknięte :/ Wygląda też jakby źle pomalowane (mocniej niż lewe)... Ja swoim modelkom mówię żeby zamknęły oczy i na komendę otworzyły dość szeroko :) Ktoś to podsunął tu na forum... Nie wiem kto ale to genialne :D
Wow! Al! To twoje? :D Widzę, że w końcu jakieś bardziej świetlne warunki, no i chyba modelka inna. Od razu napłynął powiew świeżości. Co do foty : bez zastrzerzeń, może jedynie wizualnie rozmiary rąk mi się nie zgadzają (jej prawa ręka jakoś mniejsza). Gratz!
To był okres przejściowy zanim zakupiłem 50/1.8. Tak wyliczyłem, że jeśli w cenie dwóch przejściówek z dandelionem będę miał obiektyw z AFem to szkoda zachodu ;)
Tak czułem, że zdjęcie się nie spodoba. Zrobione ponad 10 tys klatek wcześniej.. :P
Głupie pytanie, ale.. Co to daje? :P
A co do foty - faktycznie szkoda uciętej ręki ;)
Nie ma szans żeby modelka zmrużyła oczy a i źrenice są lekko większe ;) Poza tym... Jak nie potrafisz zainteresować czymś modelki to to jest dobry sposób żeby się skupiła na fotach ;D Ja totalnie nie umiem rozmawiać podczas zdjęć...Cytat:
Głupie pytanie, ale.. Co to daje? :P
to i ja dodam cos od siebie :)
sigma.... 100mm 1/320 f6.3 iso 200
Macgaw - jak dla mnie to przede wszystkim nieco za duże to zdjęcie jest ;)
Dzięki :)
Myślę, że to też od modelki zależy. Ostatnio pozowała mi strasznie gadatliwa dziewczyna :)
Dzięki, nie omieszkam wypróbować :)
W sumie to szkoda, że tego nie przeczytałem przed dzisiejszą sesją :P
I nieśmiało pokażę jeden z efektów
chciales miec ten cien na polowe twarzy ????
no tak za duze.... wielkie przepraszam ....
dawno nic nie wstawialem, a zrobilem to za pomoca Imageshack i tam zaznaczylem wielkosc na monitor 17 cali - chyba 1024x768 ...
teraz widze ze za duzo jednak bo kazdy mi zwrocil uwage!!
nastepnym razem sie poprawie:)
I tak, i nie. Chciałem, ale nie aż taki mocny. :)
Niewątpliwie.
Zresztą nieraz myślałem nad blendą, ale problem zawsze sprowadza się do tego samego - nie ma nikogo, kto chciałby z nią ze mną łazić [;
Ale skoro to takie złe jest.. To inny "wypadek" :mrgreen:
Na tym zdjeciu juz lepiej.
-kolorystycznie zdecydowanie lepiej
-oczka wyrazniejsze
Szkoda ze slonko wskoczylo na jej lewe ramie
Faktycznie przydalaby ci sie blenda. Mozesz kupic stojak, chociaz nic nie zastapi ludzkich rak.
Raz kozie śmierć.
Mój pierwszy portret w tym wątku (oczywiście po lekturze, bardzo namiętnej ;))
Edit: włosy ucięte - trudno.
A że nie uczesane - to był test lampy, a nie "oficjalna" sesja.
Ale zdjęcie chyba i tak się udało.
jak dla mnie portret swietny, ale i tak ktos sie przyczepi czegos bo przeciez to nie on robil to zdjecie tak juz bywa, swoje sie chwali...
Ja to mam dziwne wrażenie, że to nie są dzieła allgsm :D taki przeskok, nagle?
W allgsm wstąpił duch Vana :D
HEHE nie przesadzajcie, jak nie moje fotki ;-)
Poprostu wszedlem do studia, no i hmm chyba to jest to co mi pasuje, swiatlo itd ;-) Mam jeszcze kilka z czasem wrzuce ale tez nie za duzo zeby nie zanudzic jednym tematem ;-)
allgsm kurna szalejesz hehe. Tez mi przeszlo przez mysl, ze to nie twoje zdjecia.
Endrju czy ten test lampy to tej co masz w stopce 430EX II czy czegoś innego i czy ta lampa była na aparacie czy gdzieś z boku na statywie czy jak? Widzę że światło pada bardziej z boku.
Świetnie!
Allgsm tak z czystej ciekawości, czym dmuchałeś we włosy? Świetnie są rozwiane a i modelka nie mruży oczu więc podmuch też zapewne nie był silny.
Dmuchane bylo o takim wentylatorem http://www.allegro.pl/item428583536_...60w_fv_ss.htmlCytat:
Allgsm tak z czystej ciekawości, czym dmuchałeś we włosy? Świetnie są rozwiane a i modelka nie mruży oczu więc podmuch też zapewne nie był silny.
Nie wiem ile ten w studio mial mocy, dmuchal pelna dostepna moca ;-)
Wyprzedze kolejne pytania, kadry prosto z puszki, w Ps-ie nic nie ruszane oprocz korekty sincow pod oczami i lekkie wyostrzenie. Kolory itd tez z puszki.
430EX II na aparacie, skierowana pionowo do góry (a że aparat był bokiem, to światło odbiło się od drewna po mojej lewej i tak ładnie rozświetliło twarz).
Później musiałem tylko zdjąć zabarwienie pomarańczowo-czerwone z twarzy.
Napisałem, że to zdjęcia 'testowe', gdyż to moja pierwsza lampa zewnętrzna, którą (jak widać) namiętnie tego dnia testowałem. A wynik jaki jest widzicie sami.