Na starcie bylo 1699$, teraz jest na tym samym poziomie. Nie porownujemy cen canon polska gdyz nie jest znana cena zeissa w Polsce.
Wersja do druku
Wczoraj w macalni macałem Nex3 - klasyczny przykład jak ******ć fajny projekt obudową.
Jest za niska, jak to trzymać? Po złapaniu tego "normalnie" kółko nastaw znika głęboko w zaciśniętej dłoni. To jest aparat dla dzieci, nawet nie młodzieży.
Trochę dziwne te "wrażenia z użytkowania" na kilku portalach, opisujące, że obudowa choć plastikowa przypomina metalową.
Ludzie, NEX w tym temacie jest dwie klasy do tyłu za EX-1 Samsunga, nie wspomnę o LX3, GF1 czy E-P1/2!
Podsumowując: plastik fantastic czyli mają z czego schodzić a tylko to - jak widać po komentarzach obserwujących rynek mirrorless - się liczy. To chyba dobrze ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://tinyurl.com/37gwoow
Jak byś zobaczył jak się fotografuje Nexem to by ci nie tylko szczena opadła ale też dostałbyś czkawki na sam widok. Podobnie jak ja. To po prostu nowa era i nie tylko dotychczasowy sposób trzymania ale wszystkie przyzwyczajenia można spokojnie wynieść na śmietnik.
Klika chwil po macaniu Nexa macałem NX10
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=132
Sony G 200/2 a na drugim końcu 28/1.4 w Zeissie (N, C, P) przed 2011 :!:
i wszystko jasne
:shock: :respect: i w ogóle :mrgreen:
By wystarczyło 200/2.8. Dokładnie takie jakie miała Minolta.
1. www.nikoncafe.com
2. Lens Lust
3. Nikkor 200/2 continued
forum.nikoniarze.pl
wątek mistrzaucieczki/tatazuzi
wróć i wyedytuj swojego posta :mrgreen:
BTW. Ciekawe czy nie ****ą bokeh? No i ile to zaważy.
Na razie nic nie dotyka tego z 200/1.8, drugi Nikkor...
Dżizas, ale fajny się system zrobił z 200/2; 135/1.8; 28/1.4... brakuje 50/1.2
Chyba z tych chińskich ciasteczek...
czyli trochę inne obrazki niż w Europie
http://tinyurl.com/2umdqyc
E18-200 OSS - ~ 3600 zł.
Panas 14-140 - $765
Oly 14-150 - $600 (nie ma na alle)
Pozdrawiam wszystkich obserwujących (w specyficzny sposób) m43
Nie przenosi niestety elektroniki.
Zaczekam na canona m43
Fajnie by to wyglądało ze 100-400 :)
A ja się raczej zastanawiam czy pojawi się pucha m4/3 profesjonalna z solidnym i uszczelnionym korpusem. Jak się pojawi to i pojawią się szkła. Póki co aparaty w tym systemie są bardzo fajne ale na poziomie amatorskim.
Według sonyalpha rumors na photokinie prawdopodobnie będzie premiera 16-50mm f/2.8 SAM oraz 10-20mm G (jako zastępca 11-18mm f/4.5-5.6).
Eliminują kolejne luki w szkłach systemowych. Po 35ce i 85ce (no tu to trochę dyskusyjne :] ) przyszedł czas na standardowy zoom dla cropa. Jeśli go nie spartolą będzie ciekawie.
test 18-200 oss
http://www.photozone.de/sony-alpha-a...y18200f3563nex
wywiad z inżynierami odpowiedzialnymi za nex
http://www.sony.com.ph/productconten...e-mount-camera
Po krytyce Sony odrabia lekcję w temacie AF i daje nam A55:
SR4
16.7 megapixel APS CMOS
15 points AF system
Center ***triple cross*** sensor
***Double cross*** sensor x2 at left/right
12 normal sensor(F5.6)
FullHD 1080 60i
Transculant mirror inside, can reflex light during power on
Transculant mirror can be open to clean the sensor
EVF super-clear, specific unknown pixel, image quality is only worse than the A900 only
10FPS continous shooting with AF
AFC just like Nikon’s 3D tracking system – fast and reliable
SONY claims that would be better than 50D’s AF
SUPER FAST AF speed at center point
ISO100-25600, ISO6400′s noise just like a900′s ISO400
Support NEX’s hand-held night shot(Multi-shot)
Support a700′s Quick Navi access mode
Support DOF, however EVF becomes dim during small aperture
Use NEX3/5 battery
a55 priced at about 900-1000USD
co akurat trudne do osiągnięcia nie jest
za ok 3000 to moglaby byc swietna pucha, pod warunkiem:
- dobrego wizjera
- dobrego plastiku
- zatyczek do body o jasnosci ok 1.4 :)
puszka wyglada na papierze przyzwoicie. teraz jeszcze niech rebranduja brakujace tamrony, zeby bylo co do tego zapiac. tylko niech przy tym nie wciskaja ciemnoty, ze to bedzie mialo szybki AF. z Tamronami? :lol:
szykuje sie pierwszy tamron z silnikiem ultradzwiekowym.. pozyjemy zobaczymy;) jeszcze przyjdzie czas ze bedziemy sie na sony przesiadac;d
O Tamron z takim cudem, no no. Wreszcie będzie sssss zamiast bzzz bzzz bzzz :D
Muszę zmartwić - SAM to zwykły silniczek, nie żaden ultradźwiękowiec (one mają oznaczenie SSM). Może trochę szybszy niż śrubokręt, ale w słabym oświetleniu lubi zbłądzić czasem (ale to zależy od implementacji - z 50 1.8 jest dobrze, a z 18-55 już gorzej). Ciężko stwierdzić czy wyraźnie przewyższa wiertarkę. Z drugiej strony może dzięki temu cena będzie sensowna tego 16/17-50. Zrobili już taki numer z tamronem 55-200 (ogólnie zmiana na + podobno).
SAM spisuje się odrobinę lepiej niż tradycyjna wiertarka, która w niektórych przypadkach swoją prędkością bije na głowę odpowiedniki z HSM/SSM/USM i innymi oznaczeniami na innych systemach.
SAM ? ja pisalem o tamron USD :)
Zerknijcie na optyczne, dużo o soniaczach.
Nie wiem, czemu tak wszyscy plują na tę firmę na CB.
Sony cały czas kombinuje (lepiej lub gorzej), a Canonie widzę tylko pakowanie kolejnych pikseli na matrycy. A nowości jak na lekarstwo. Chyba, że jakieś wyjarane L-ki, których normalny użytkownik nigdy nawet nie dotknie.
Nie wiem, czy określenie "optymalizacja jest w tym kontekście właściwe; być może masz na myśli i zdrowy rozsądek i zachowanie odpowiednich proporcji (za i przeciw) w ocenach oraz dystans od obiegowych opinii.
Fotografowałem wieloma aparatami różnych firm, ale z żadną nie brałem ślubu, więc w każdej chwili mogę powidzieć: "dziękuję". Sony (którą znam ze sprzętu audio, nie z telewizorów) zaczyna mi się coraz bardziej podobac. Mam wrażenie, że trochę słucha użytkowników i zaczyna wychodzić im naprzeciw. Bajery? Ok, mogą być, nie musze (choc mogę) z nich korzytać. Uważam, że koncepcja np. Nexa5 jest b. ciekawa i rozwojowa, podobie jak nowych zapowiadanych produktów. Na pewno będę śledził poczynania Sony, co nie oznacza, ze porzucam Canona.
I jeszcze: pewnie nie każdy wie, ze Sony była prekursorem fotografii cyfrowej (model Mavica, lata 80-te). A to, że produkuje telewizori i kamery to b. dobrze, bo ma z tego spore dochody, zatem może zatrudniać specjalistów i odważnych projektantów.
Kolekcjoner, przepraszam - racja. Poniosło mnie...
http://www.luminous-landscape.com/re...ers/vg10.shtml
Tak Sony będzie prać mózgi przyszłym nabywcom A55:
1) There is no moveable mirror and you can take a picture in less than 0.1 sec!
Marta przytrzymaj babci rękę, bo lód wypadnie jej z wafelka.
2) World’s first Phase detection during FullHD video recording!
Ciekawe jak ze skutecznością "klejenia się" do obiektu/braku przestrzałów
3) High FPS (10 frames per second).
Za mało, Casio ma 240 ;)
4) No Mirror blackouts (Fulltime Liveview!).
No to coś dla mnie, krótko: super!
5) Enables a more compact design. The Translucent cameras do weight 25% less than the current Sony A550. And the size is reduced by over 20%!
Czego nie napisali? Ztcp Westfall pisał, że w 1D3 nie zdecydowali się na tą technologię bo konkretnie ściemnia wizjer. Zobaczymy co na to Sony, bo na papierze to imho pobili 7D i D300s razem wzięte. Na papierze to najlepszy krop
Gietrzy jest tylko jeden problem...
http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-co...2010/08/af.png
:shock:
jeśli oczywiście wierzyć alpharumors.
wrr
http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-co...2010/08/af.png
Proszę bardzo. Canon coś przebąkuje ustami jednego z prezesów o zmilitaryzowanej lustrzance, a tu soniak już przedstawia gotowy produkt w postaci serii axx. Zatem sony będzie w segmencie tradycyjnych lustrzanek, maleńkich lustrzanek i ostro weszło już w bezlusterkowce. Na dziś sony jest poza konkurencją jeżeli chodzi o ofertę dla amatorów. Do tego dochodzą kamery z wymienną optyką.
;-) oczywiście miało być : zminiaturyzowanej lustrzance ;-)
he he zmilitaryzowanej - juz myślałem że koniec wyścigu zbrojeń :)
A560 i A580
SLT A33 i A55
Test SLT A55 :shock:
Jeśli chodzi o SLT, to dużym plusem jest możliwość filmowania przez wizjer. Niestety Sony poskąpiło na razie możliwości sterowania czasem migawki i przysłoną podczas filmowania...
tylko dlaczego polprzepuszczalne lustro nazywaja innowacja? to rozwiazanie stosowane bylo w lustrzankach przynajmniej od polowy lat 60.
1. Ładnie wygląda marketingowo.
2. Obecnie jako jedyni produkują aparaty z czymś takim.
3. Wcześniej w lustrach cyfrowych tego nie było.
mimo wszystko, nazywanie technologii istniejacej od pol wieku czyms przelomowym to duze naduzycie.
Jest pełna recenzja A55 na dpreview:
http://dpreview.com/reviews/sonyslta55/
Bardzo, bardzo to chwalą.
Wynika z tego że jesteśmy świadkami sporych zmian. Z jednej strony bezlusterkowce (pewnie na Photokinie pojawi się kilka nowych modeli), z drugiej strony taka hybryda lustra z EVF. Plus zapowiedzi jakiś następnych wynalazków w nowym E5 Olympusa. Dodatkowo Samsung uparcie forsuje ekrany OLED w nowym kompakcie EX1 i swoim bezlusterkowcu.
W porównaniu do tego co się dzieje, Canon wypada ultrakonserwatywnie. 5DkmkII to w większości konstrukcja z 2003 roku z nowszą, gęściej upakowaną matrycą. Oprócz filmów (które mają już wszyscy, a najlepiej zaimplementował je Panasonic) nic nowego. AF jak zwykle lepszy u Nikona. Nawet szklarnią Nikon już dogonił Canona.
Może porzucić tego dinozaura i kupić coś bardziej nowatorskiego?
Jeszcze tylko 35 1.4 i będziemy myśleć.