Jak nie jest jak jest. Marketingowo to jest wlasnie segment semi-pro czy Ci sie to podoba czy nie ;)
Wersja do druku
Eee takich gazet to ja nawet nie biore do reki wiec moga sobie tam wypisywac co im sie podoba :-) Nawet jakby w ich tescie 400D okazal sie bardzej PRO niz 5D bo ma czyszczenie matrycy, to bym sie raczej nie zdziwil :-)
dobrze ze nie kupuje tej gazetki :-) ale porównanie i zwycięstwo 30D nad D2x jest nie smaczne. To tak jak by porównać Opla Astre z BMW seri 7 i pewnie znajdzie się jakiś idiota który powie ze Astra lepsza bo mniej pali :-) i kolor ma ładniejszy
Ja jednak pozwolisz że podtrzymam tezę o puszkach. Nie miałem dotąd w rękach lepszej puchy niż 1D, a uwierz mi że sporo tego było :).
To zobacz sobie na ceny tych rzeczy u nikona albo np. ceny dodatków do kamer Sony. Mogą milionera posłać z torbami.
Tak teraz jest, że w pewnych segmentach mają lepszą ofertę inne firmy (szczególnie w kwestii szkieł). Niejednemu to sugerowałem. Choć szkoda gdybyś opuścił to forum :).
No i tak ma być. Krok do przodu nie mniej nie więcej. Dlatego min. sprzedaż na ten rok zakładają na poziomie 38 mld$, a nie 6 -ciu jak Nikon :D.
Porównanie jak porównanie. Można porównywać wszystko ze wszystkim. Jedynie co z tych porównań wynika. Miałem możliwość podziałać troszkę D2Xs i nie miałbym nic przeciwko żeby zagościł u mnie na stałe. Na prawdę świetna maszynka. 30D ma się do niego nijak. Jedyna wada to to, że powyżej iso 800 szumi jak woda w kiblu :).
To Ty chyba nie słyszałeś o Yakumo.Cytat:
Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D.
Widać że Canon poważnie traktuje PMA, bo wynajęli tam największą powierzchnię zresztą zaraz przy wejściu. Widać też że gotówki to im nie brak :D.
http://www.pmai.org/pma07/content/pd...irst_level.pdf
Ciekawe czy można wywnioskować coś o nowych sprzętach z tego, kto z kim sąsiaduje na PMA? :mrgreen:
Znalazłem ciekawą rzecz, która wygląda... na bzdurę. :roll:
Canon 1Ds Mark III mini Camera - czyli nowy 1Ds wielkości 5D?
Nowe mocowanie szkieł?
http://photography-on-the.net/forum/...splay.php?f=82
Tam to sie chyba chłopakom nudzi. Z resztą chyba sami w to nie wierzą.
Może Bonk narysuje jakby to miało wyglądać. :D
Tu się niektórzy dziwią, ze wątek z plotkami tak się rozrósł, a pod tym linkiem wyżej są całe sub-fora z plotkami:
Camera Rumors and Predictions, threads: 263
Lens Rumors and Predictions, threads: 85
Other Rumors and Predictions, threads: 41
:grin:
Cieniutcy jesteśmy... :grin:
No nie da się ukryć :D.
A tak w temacie;) to te dywagacje na temat tego co się pojawiło na stronie Online Photographer wyglądają albo na przeciek z testu któregoś z wielu różnych nawet studialnych projektów canona albo na podpuchę samego canona po to żeby trochę zamącić :mrgreen:. Choć informacja że zaczęli produkcję matryc 22 MPx pochodzi z dość pewnego źródła :D.
oraz ew. nowe mocowanie szkieł pod te 22 mega - heh ;)
Najświeższa plota: sprzedawca z Foto it mówi "że bankowo będzie następca jedynki", piątki jeszcze nie, bo się sprzedaje...
Jak spekulacje, to spekulacje:))
To raczej wtedy jak zrobią średni format, Nie sądzę żeby w Ds-ie było im do czegoś potrzebne nowe mocowanie.
No to się zgadza. Ostatnie informacje są takie, że w Germanii;) w wielu sklepach nie ma już 1Ds MkII - dostępność - za cztery tygodnie. Nie ma też transmitera WFT-E1. Z tego można wnioskować, że nowe jedynki będą miały wbudowany. Zresztą C.Westfall też o tym wspominał. No a jak będzie nowy Ds to następca piątki - najprędzej na jesieni.
Bralem pod uwage sprzedaz mojego 5D teraz, ale ze szansa
na update jest bliska zeru, zaryzykuje :-) Gdybym mial 1Ds MkII
to bym sprzedal...
Jarek, jak tam twoj testowy 3D? Cos sie dzieje?
Ja go nie znam; nie kazałem mu "się przysięgać":)Cytat:
Gratuluję źródła informacji, BTW znam sprzedawcę z Foto It i raczej nie opierał bym się na jego wiedzy :P
To co napisałem wynika z rozmowy z nim. Jak wiesz więcej to uchyl rąbka...
Ja nic nie wiem. Tyle tylko, ze 5 d nie tanieje, a wprost przeciwnie.
ja liczę nadal na EF 10-600 is 2.8 :)
Co do mini jedynki... To akurat nie takie glupie i bardzo mozliwe. Analogi byly "mniejsze" a booster dopinany opcjonalnie. Byc moze powroca do starego sposobu. A ze grip bedzie pewnie minimalnie po 599 dolarow to akurat bedzie nowe zrodlo zarabiania pieniedzy :mrgreen:
hehe...ale body tańsze o 599 :)
No nie wiem Panowie, ale chyba Wam płacą za prorokowanie, jak maklerom, skoro tak oblegacie ten wątek - to musi być pasjonujące ;) - nawet bardziej niź fotografia :)
Pozdrawiam
Nikogo nie oceniam po jego dorobku...tym bardziej Ciebie Akustyk...
Gratuluję poziomu riposty...
Mimo wszystko Pozdrawiam
PS.Chyba schodzimy z tematu
cos dla podgrzania spekulacji:
dzisiejszy Super Bowl, na ktorym maja byc rzekomo te nowe puchy, mozna obejrzec w kraju nad Wisla - w TVU Playerze jest kanal CBS, gdzie impreza ma byc rzekomo trasmitowana.
no to jak ktos lubi po nocy siedziec i analizowac co przypieto do bialych fallusow... :)
OT: Superbowl mnie nie rusza. Ciekawe jest za ro rugby, zwłaszcza w wykonaniu All Blacks...
No wiec moze mi sie wydawalo, ale mignela mi pod koniec jedna
jedynka z wyjatkowo duzym LCD...
A mecz zaczal sie rewelacyjnie, a potem Chicago dalo ciala...
Gratulacje dla Paytona!
Acha, "Purple Rain" byl ekstra!
Zainteresowanie nowym 1Ds-III jest takie, jakby połowa forumowiczów zamierzała sobie go kupić na tegorocznego zajączka...
ja kupie jak bedzie miał FF + programowego cropa
Chyba nie tylko ja zauwazylem wieksze LCD na paru jedynkach...
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=21941100
Widze, ze trzeba temu watkowi dac nowy boost :-)
Recap ostatnich rumors:
- 1Ds MkIII (22Mp) will be 20,67 MP effective,
switchable between 3:2 and 4:3 with supported lenses,
both formats make a 20MP file
- 40D will be 10,32 MP, little more than 400D
each pixel is full color (!!!) - even the 40D (TrueColor?)
Jesli to jest prawda, to sorry Nikon... Dowiemy sie juz niedlugo,
wczoraj dostalem moj pass na PMA :-) Wybiera sie ktos?
Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy, ze kazdy piksel jest "pelnokolorowy(?)"?Cytat:
each pixel is full color (!!!) - even the 40D (TrueColor?)
- 40D will be 10,32 MP, little more than 400D
mam nadzieję że w drugiej części zdania chodzi o przetwornik a nie rozmiar samego aparatu bo to by była załamka
W cyfrówkach (poza sigma z foveonem) każdy piksel rejestruje tylko jeden kolor - na przemian R G lub B. Dopiero wywoływanie rawów daje normalny kolorowy obraz. Tak więc 6Mpix to chwyt marketningowy. Efektywnie jest ich sporo mniej (pewnie jednak trochę więcej niż jedna trzecia).
Szczerze wątpie, żeby canon zrobił matryce pełnokolorowe, a już na pewno nie tej wielkości.
Brzmi dosc optymistycznie :-)
Ale z drugiej strony co mogloby byc wiekszym wydarzeniem na
20-lecie EOS-a i 70-lecie firmy? Jesli to prawda, to byloby to
wydarzenie na miare D30...
Podejrzewam, ze moze to byc jakas posrednia technologia, moze
np. 2 kolory na pixel, trzeci interpolowany?
mam nadziej, ze mnie nie obrazasz :lol:
Jak juz bym mial wybierac, to wolalbym Ramionko,
Kolanka oszczedzam na snowboard...
Czyli dalej cała para idzie w matryce, a nic w korpus...?
Jeśli tak, to w moim przypadku bedzie to raczej welcome Nikon! or Pentax :-)
Bo jeśli chodzi o matrycę, to w zupełności wystarcza mi ta z 300D; natomiast bardzo mi się podobają korpusy D80/D200 oraz K10D.