Ceny mają naprawdę konkurencyjne.Informuja, że sprzęt w przypadku awarii należy odesłać do nich i tym się zajmą, więc chyba jest ok. A z 6dmkii jesteś zadowolony? Mam na myśli opisywane tutaj np. wyciąganie cieni podczas postprodukcji.
Wersja do druku
Ceny mają naprawdę konkurencyjne.Informuja, że sprzęt w przypadku awarii należy odesłać do nich i tym się zajmą, więc chyba jest ok. A z 6dmkii jesteś zadowolony? Mam na myśli opisywane tutaj np. wyciąganie cieni podczas postprodukcji.
Napiszę Ci tak: jak na moje potrzeby (niedzielny pstrykacz) w zupełności wystarczy. Nie jestem jakimś tam "szumofobem" ;). Po prostu cieszę się robieniem zdjęć.
Ok. Dzięki
Również kupiłem w cyfra.eu i również 6D mk2. Sklepik spoko, nawet dali lekką zniżkę za to, że nie klikałem kupna przez Allegro, więc zaoszczędzili na prowizji. Pogadaliśmy trochę, spoko chłopaki.
A mk2 to bardzo fajny sprzęt, wystarczy omijać ISO100, w którym są największe problemy. W zakresie 200-1000 różnica szumów jest właściwie niezauważalna (chyba, że się masakruje te zdjęcia 5 stopów w każdą stronę, ale po co?), do 3200 szumy można olać w 90% przypadków, jeśli się tego nie drukuje na A0. 6400 jest ok jak na trudne warunki, wyżej z zasady nie jadę, ale przy testowych zdjęciach wcale nie było takiej tragedii, jak się spodziewałem.
Jak ktoś notorycznie nie doświetla zdjęć do tego stopnia, że ma prawie całą fotkę czarną lub przepala niebo to może mieć problemy z wyciąganiem w post. Ale jak się jest w granicach błędu to bardzo fajny aparat. Lżejszy od innych FF o dobre 200 gram i tańszy o połowę. W testach na youtube może i wypada słabo, ale tam porównują go z innymi body za 8-10k złotych, a to można mieć za 5300. Wiadomo, że będzie różnica. Ale czy dwukrotna?
Jak kupować 6D to tylko z dobrym szkłem, inaczej nie widzę sensu. Co podpinacie pod body?
@Woland666 - jakie problemy są z ISO 100???
Jakie są problemy z Iso100?? [emoji848]
Zakładam, że problemy na ISO 100, które znikają po podniesieniu ISO są conajmniej ezoteryczne ;-)
Zależy ;) Np w astrofotofo będzie całkiem inny punkt odniesienia ;) http://dslr-astrophotography.com/iso...canon-cameras/
Odnośnie ISO 100 - nie będę udawał wielkiego fachowca, który zauważa każdą najdrobniejszą różnicę. Mądrzejsi ode mnie testowali ten aparat i wyszło im, że przy najniższym ISO dynamika tonalna kuleje - sporo testów twierdzi, że jest wręcz gorzej niż w klasycznym 6D lub 80D. Widziałem zdjęcia z tych porównań i rzeczywiście słabiej to wyglądało. Jednak większość testujących, którzy przeszli przez większy zakres ISO niż tylko najniższe niemal chórem potwierdziła, że im wyżej z tym ISO jedziemy tym lepiej aparat zaczyna wyglądać w porównaniu z innymi modelami. Szczególnie przy słabym świetle.
@michalko - 6d mk2 jest jednak trochę budżetową pełną klatką, więc ja używam z budżetowymi szkłami. 35mm f2.0 + 50mm f1.8 + 85mm f1.8 - klasyki w dobrej cenie do jakości. Jasne, że wersje 1.4 lub 1.2 byłyby fajniejsze, ale do moich raczej amatorskich zastosowań nie mam co szaleć.
Pogrubione zdanie jest w 100% prawdziwe. Ale to nie oznacza, że w przypadku 6dmk2 DR rośnie wraz z podnoszeniem czułości ISO. Nadal ta matryca ma największy DR na podstawowym ISO. Więc jeśli podnosisz ISO (używasz ISO 200 w sytuacji, w której spokojnie wystarczy ISO 100), aby zwiększyć DR to uzyskujesz efekty odwrotne do zamierzonych.
Być może. Jednak ja nie widzę żadnej różnicy w szumie między iso 100 a 200, a dodatkowy stop na migawce zawsze mi się przydaje. Bardzo rzadko używam dłuższego naświetlania.
Oczywiście, że szybka migawka się przydaje jak fotografujemy dynamiczne sceny. Ale w przypadku krajobrazu, gdy aparat jest ustawiony na statywie, to już niekoniecznie. Dodatkowo jeśli chodzi DR to nie jest on tożsamy z szumem. Tu raczej cała zabawa sprowadza się od rozjaśniania lub przyciemniania(?) zdjęć w postprodukcji.
Cichy jakiś czas temu zamieszczał w tym temacie wykres DR. Było widać na wykresie że na najniższych czulościach do iso 800 bodajże DR był gorszy w porównaniu do innych aparatów. Natomiast od iso 800 w górę był niemal identyczny. 80D na iso 100 miało na wykresie DR szerszy niż 6d mk2 ale powyżej iso 800 to już nie ma porównania , mniejsza matryca nie daje rady.
Wstawiam ten wykres
http://www.photonstophotos.net/Chart...D,Nikon%20D750
mam obie te matryce (z czego jedna w M5) i generalnie to jest tak... M5 jest niezle, ale jak zaczniesz cokolwiek kontrasty ruszac czy kolory nasycac w LR... to do 6D2 robi sie przepasc. cokolwiek on by tam w ceniach nie mogl wiecej zrobic (ja tego nie widze przy moich zastosowaniach) to pod wzgledem plastycznosci nie ma tu czego porownywac.
wole okreslenie fizyka, skoro istnieje naukowe wytlumaczenie czegos zamiast slepej wiary (w magie) :)
jeden piksel matrycy 6D2 dostaje 2,5 raza wiecej fotonow wiec niz 80D wiec to jest duzo lepszy sygnal do probkowania. stad tez przewaga pomiaru i jego duzo wieksza tolerancja na przeksztalcanie. elementarne prawdy zyciowe po Polibudzie :lol: trust me, I'm an engineer :D
W M5 nie jest ta sama matryca co w 80D - tak dla porządku ;)....
Krotkie pytanie, moze tutaj ktos wiecej odpowie.
Czy przy potwierdzeniu ostrosci w 6d2, zapala sie wam tylko wybrany punkt czy podswietla na czerwono caly wizjer razem z punktem? Podobna sytuacja przy wybieraniu trybu AFa guzikiem obok spustu migawki- czy pokazują wam sie tylko same punkty czy takze podswietla sie wizjer na czerwono. Powiem szczerze zbaraniałem, bo w ani w 6d1 ani w 5d2 nigdy nie widzialem czegoś takiego.
Edit:
Na tym filmiku dokładnie widać co mam na myśli
https://youtu.be/5uNG0jbVo4E
Po ustawieniu ostrości nie podświetla się tylko sam punkt a caly wizjer dostaje czerwonego światła.
https://youtu.be/TzKQw6mc8AA
...ok widocznie wszystkie te nowożytne aparaty tak mają ;) pewnie wynika to z możliwości konfiguracji tego co w wizjerze widać.
Okropnie ten wizjer rozbłyska. Jak znam temat, to przy jasnym teleobiektywie od strony fotografowanego zwierza gdy jest się w ciemnej czatowni ( przy małej ilości światła)na przedniej soczewce widać czerwone rozbłyski. I d.... z czatowania, żurawie spieprzają aż miło. Muszą widocznie mieć oko uczulone na czerwień.
Właśnie nabyłem:D i w/g instrukcji można wyłączyć to podświetlenie.
Hej, właśnie przesiadłem się z 6D na 6DII w związku z tym mam zapytanie użytkowników : czy da się tak zrobić aby podświetlany był sam punkt AF a nie cała siatka z nim ?? (tak jak w 6D) nie mogę tego znaleźć w instrukcji :)
Hej misie i misiaczki - wie ktoś, czym mogę sprawdzić przebieg swojego 6d Mark II? Przygotowuję go do sprzedaży i chciałbym wiedzieć, ile napstrykałem, żeby być rzetelnym :)