Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Dobra informacja ze specyfikacji 1DX2 to mnogość punktów AF działających dla f/8 -> będą nowe obiektywy supertele f/5.6 :)
bardzo dobra informacja - segment który mnie nie interesuje i nigdy interesował nie będzie ale zawsze jest szansa że coś spłynie na niższe modele - 14 fps (16 fps w LV) to już kompletnie mnie nie interesuje bo częściej robię 3 minutowe ekspozycje niż włączam serię ale to świetna wiadomość - teraz pytanie zasadnicze - czy sensor to wielokrotnie odgrzewany kotlecik czy coś nowego? co technologicznie dogoni konkurencję?
EDIT
o znalazłem odpowiedź jednak wielokrotnie odgrzewany kotlecik :mrgreen:
"Improved dynamic range, but still wonât match the Sony sensors"
to również nie ma dla mnie większego znaczenia oszczędzę pomijając w zakupach przyszłe 6DII - nie wywołuje to jakiegoś wiekiego zniepokojenia, a nawet uśmiech - nie będzie parcia na nowy model - będzie kasa na dwie dobre wycieczki :mrgreen:
Sensor powinien być nowy. Na starej architekturze nie byliby w stanie robić 4K/60fps i do tego jeszcze AF z Dual Pixel (chyba, że okaże się, że AF w video tylko dla Full HD i inne sprytne ograniczenia, ale wątpię). Oczywiście nowa architektura powinna mieć też przełożenie na bardziej interesujące nas DR ;)
To tyle dobrego. Bo odnośnie spłynięcia na niższe modele, to jestem dość sceptyczny...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Sensor powinien być nowy. Na starej architekturze nie byliby w stanie robić 4K/60fps i do tego jeszcze AF z Dual Pixel (chyba, że okaże się, że AF w video tylko dla Full HD i inne sprytne ograniczenia, ale wątpię). Oczywiście nowa architektura powinna mieć też przełożenie na bardziej interesujące nas DR ;)
chyba jednak jeszcze nie w tym obrocie (może przy następnej olimpiadzie) - na razie na razie plotki donoszą o odgrzanym kotleciku :mrgreen: czyli matryca nowa bo każda jest nowa :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To tyle dobrego. Bo odnośnie spłynięcia na niższe modele, to jestem dość sceptyczny...
Ja używam tak wykastrowanego modelu że chyba bardziej sie nie da :mrgreen: więc się nie obawiam :mrgreen: z drugiej strony to bardzo przyzwoity sprzęt - więc uprade musi mi coś istotnego zaoferować, a mnie ani fpsy ani filmowanie nie interesuje, nie strzelam i nie filmuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Sprawa pewnie rozwiąże się sama. Nie wiem czy w ogóle jeszcze zobaczymy 80d, ...
Jeszcze w tym miesiącu na to wygląda:
EOS 80D to be Announced in February [CR2]
http://cameratimes.org/canon-eos-80d...ruary-cp-2016/
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Chętnie bym zobaczył już 80d, ale tylko z "nowym" sensorem, porównywalnym do d7200 (dr, cienie, isoless). Czekam jeszcze na A6100 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chętnie bym zobaczył już 80d, ale tylko z "nowym" sensorem, porównywalnym do d7200 (dr, cienie, isoless). Czekam jeszcze na A6100 :)
I doczekałem się A6300 :) Wow 4K ;) Żeby do tego mieli jeszcze jakieś obiektywy :lol: to już by mnie u Canona nie było :lol:
I 4K robią z całego sensora! Czyli oversampling 2.4x ! Przypominam, że nawet 1dx2 robi 4K z cropa :(
i przyzwoitej jakosci obiektyw do tego jest 2x drozszy i jeszcze sporo ciezszy od canonowskiej L-ki...
albo ja czegos nie ogarniam i dla niektorych to jest normalne, zeby wkrecac sloik do paczki od fajek i robic tym zdjecia...
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
więc uprade musi mi coś istotnego zaoferować, a mnie ani fpsy ani filmowanie nie interesuje, nie strzelam i nie filmuję.
Jak nie strzelasz to nie ptrzebujesz profesjonalnej broni. Ale sprzęt do strzelania zawodowego (shooting) powinien być jak kalasznikow: celny, szybki i nie do zdarcia:D. Taki jest 1dx2 i za to się płaci, reszta jest w gratisie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak nie strzelasz to nie ptrzebujesz profesjonalnej broni. Ale sprzęt do strzelania zawodowego (shooting) powinien być jak kalasznikow: celny, szybki i nie do zdarcia:D. Taki jest 1dx2 i za to się płaci, reszta jest w gratisie.
sredni format (nawet nie koniecznie cyfrowy) nie ma zadnej z tych cech. a dla wielu fotografow nadaje sie duzo lepiej do strzelania zawodowego ;)