Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
no popatrz. Tak się domagałeś zdjęć i co? Uwaga o kadrowaniu i o brak poczucia magii?
No a stąd już prosto do stwierdzenia, że nie warto dopłacać do Lki bo Sigma jest równie dobra i w dodatku szybsza i lżejsza..
Po prostu jak widzę dziwnie skadrowane zdjęcie, to jakoś nie mogę siedzieć i podziwiać jego kolorów, tła i innych przepaści.
Cytat:
A Witek.K to chyba już w ogóle nic nie rozumie albo nie czytał wywodów BeatX'a i dalej interesuje się 50L! Przecież to najbardziej przewartościowane szkło na rynku! Witek.K nawet nie wiesz jaki błąd popełniasz. Chłopie zastanów się po trzykroć a najlepiej kup 50 1.4 Canona - nie ma różnicy
Which 50mm Lens Should You Buy? - YouTube
BeatX nie jest sam. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Witek.K to chyba już w ogóle nic nie rozumie albo nie czytał wywodów BeatX'a i dalej interesuje się 50L! Przecież to najbardziej przewartościowane szkło na rynku! Witek.K nawet nie wiesz jaki błąd popełniasz. Chłopie zastanów się po trzykroć a najlepiej kup 50 1.4 Canona - nie ma różnicy ;)
najlepiej niech poczeka na premiere nowej Sigmy 50/1.4 A
cos mi mowi, ze bedzie to kolejny hit, po Sigmie 35/1.4 A
;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Poprosilbym o kilka zdjec z 50L w odpowiednim watku, jesli mozna. :D
Nie mam nic fajnego, wrzuciłem byle co. Wbrew niektórym opiniom ja uważam to szkło za udane i da się nim robić zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
widzę dziwnie skadrowane zdjęcie
Słowo dziwnie w tym wypadku wiele mówi ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Kai finalnie wybrał eLkę... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
A Witek.K to chyba już w ogóle nic nie rozumie albo nie czytał wywodów BeatX'a i dalej interesuje się 50L! Przecież to najbardziej przewartościowane szkło na rynku! Witek.K nawet nie wiesz jaki błąd popełniasz. Chłopie zastanów się po trzykroć a najlepiej kup 50 1.4 Canona - nie ma różnicy ;)
:mrgreen:
Ano chyba nic nie rozumiem, bo wywody czytalem ;) Ja naleze do tych, ktorzy widza "magie" i chetnie przeplacaja za ulamek swiatla i lepsze wykonanie. Byc moze dlatego, ze zdjecia robie wylacznie dla wlasnej przyjemnosci i nie musze kalkulowac, czy mi ie cos zwroci.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
najlepiej niech poczeka na premiere nowej Sigmy 50/1.4 A
cos mi mowi, ze bedzie to kolejny hit, po Sigmie 35/1.4 A
;)
Z powodow, ktore wyzej wymienilem, nie poczekam na nowy "hit" Sigmy. Ciekaw jestem ile osob zdecydowaloby se na Sigme 35/1.4 gdyby kosztowala wiecej od 35L? Czy nadal bylaby takim "hitem"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Nie mam nic fajnego, wrzuciłem byle co. Wbrew niektórym opiniom ja uważam to szkło za udane i da się nim robić zdjęcia.
Kai finalnie wybrał eLkę... ;)
Wielkie dzieki, oczywiscie prosze o jeszcze i mam nadzieje, ze niedlugo i do tego watku dolacze ;) A Kai wybral, to co jemu najbardziej odpowiadalo i slusznie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
zdjecia robie wylacznie dla wlasnej przyjemnosci i nie musze kalkulowac, czy mi ie cos zwroci.
To witaj w klubie ;).
Cytat:
Kai finalnie wybrał eLkę...
On tam mówi: or get this one czy forget this one? Bo potem jest just because is expansive. Generalnie tym to sobie kpi z onanizmu sprzętowego. I narzekał silnie na AF i że bokeh bywa gorszy niż w 1.4.
Kai wybiera generalnie Leicę. :) Cieszył się też z 40 2.8. Bo mały.
Cytat:
Z powodow, ktore wyzej wymienilem, nie poczekam na nowy "hit" Sigmy. Ciekaw jestem ile osob zdecydowaloby se na Sigme 35/1.4 gdyby kosztowala wiecej od 35L? Czy nadal bylaby takim "hitem"?
Szkła poza aberracją chromatyczną są z grubsza porównywalne. Więc nie byłoby po co przepłacać. To działa w obie strony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
On tam mówi: or get this one czy forget this one? Bo potem jest just because is expansive. Generalnie tym to sobie kpi z onanizmu sprzętowego. I narzekał silnie na AF i że bokeh bywa gorszy niż w 1.4.
Szkła poza aberracją chromatyczną są z grubsza porównywalne. Więc nie byłoby po co przepłacać. To działa w obie strony.
I tego sie trzymaj ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Prawda, drogi i niestety z tej perspektywy dużo traci. Gdyby kosztował połowę ceny, to nikt by nie narzekał, zresztą podobnie jest z 85L.
A z drugiej strony, to też bardzo lubię oglądać Kai'a te niby testy czy prezentacje. Facet fajnie to przedstawia i ma z tego fun.
Cytat:
A z drugiej strony, to też bardzo lubię oglądać Kai'a te niby testy czy prezentacje. Facet fajnie to przedstawia i ma z tego fun.
Kai w moim odczuciu w zdrowy sposób łączy fascynację fotografią z fascynacją samym sprzętem. Umie to oddzielić. Ma osobowość telewizyjną. Ostatnio strasznie wyśmiał Nikona Df. :)
Za pół ceny przynajmniej miałbym zagwozdkę co wybrać. :) Sigma byłaby mniej atrakcyjna. Przynajmniej do czasu wyjścia 1.4A. :)