[KrZyChUM] Dzika przyroda
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Krzychu(bez shiftowania twój nick pisze się łatwiej:mrgreen:),zdjęcia jak zwykle świetne, 192 z ostrzeniem dzioba przypomniało mi pewien atrykuł o mieszkańcach Kazachstanu, którzy szkolą orły do polowania na wilki. Treść artykułu wywarła na mnie wrażenie: orzeł, który jest w stanie zabić wilka...a ty słowiczka na orły wysyłasz:mrgreen:
Dopóki chodzisz na dwóch nogach w pozycji wyprostowanej, to ok. Nie próbuj przypadkiem schodzić do parteru ;-). Wtedy pewne niebezpieczeństwo istnieje. W ten sposób: http://www.photosimon.cz/photos/ulov...kalnim-886.jpg zakończyła się przygoda pewnego Czecha, z którym miałem przyjemność w zeszłym roku fotografować bieliki. Drapieżnik po nieudanym ataku na zwierzynę szybko znalazł cel zastępczy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ja niestety już od 3 lat poluję w mych okolicach na orła, ale jak na dzień dzisiejszy nasze bliskie spotkania przegrywam z NIM.Już nie jeden dzień, ba nawet dni poświęciłem na szukanie jego terytoriów w górach.Niestety tylko widuję go szybującego wysoko , nigdy na tyle żeby jakieś ciekawe zdjęcie zrobić.Raz tylko udało mi się go zobaczyć z odległości może 20 metrów, ale niestety w tym dniu nie miałem żadnego aparatu .W czasie wspinaczki i odpoczynku, zauważyłem go siedzącego na półce skalnej,on się przypatrywał mnie a ja jemu.Trwało to może z 2 minuty, po czym on pokazał mi tylko swój tyłek pięknym lotem oddalając się ode mnie:):)
Jeżeli nie ma ich w okolicy relatywnie dużo, to dość ciężko zwabić je pod swoją czatownię. Trzeba czasami dosłownie lat (kilku sezonów zimowych).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Nr 190 nejlepsze z ostatniej wrzuty. A może jeszcze jakieś inne ptaszki. Myszołowy oczywiście są świetne.
Niestety nie mam ani sprzętu, ani takich fajnych modeli do fotografowania :(. Jedyne co siedzina na słupku przy drodze to autoradar.
Z tymi innymi, to jakoś ... nie. Przynajmniej narazie.
Cytat:
Zamieszczone przez RobertON
Ale 192 bardzo ciekawa obserwacja. Jak tak je dużo obserwujesz to właśnie by było fajnie jakbyś dodatkowo coś czasem opowiedział w ramach zaobserwowanych ciekawostek.
Postaram się w miarę możliwości. Tym razem historia lisa. Nieboraka pierwszy raz spotkałem dobrych kilka miesięcy temu. Już wtedy nie miał przedniej łapki. Nie spodziewałem się go już więcej spotkać. W miniony weekend spotkałem (a w sumie spotykałem) go jednak ponownie. Tym razem widać także, że coś niedobrego zadziało się w międzyczasie z okiem. Wygląda na to, że widzi nim. Pocieszające jest to, że całkiem zaradnie poluje.
193.
[600mm, f5.0, 1/800, ISO 1000]
194.
195.
[600mm, f4.5, 1/1000, ISO 1000]
196.
[600mm, f4.0, 1/320, ISO 500]
Mam nadzieję, że zimą będzie korzystał z nęciska :-).
197.
Odp: [KrZyChUM] Dzika przyroda
Gratuluję cierpliwości. 190 ekstra!
Lisa szkoda. Zima będzie dla niego ciężka, choć prawdopodobnie będzie liczył na Twoją stołówkę.
Czecha w sumie też szkoda. Fotografowaliście orła puszczanego przez sokolnika?
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Fotografowaliście orła puszczanego przez sokolnika?
Czech gdzieś fotografował. Została mu pamiątka w postaci zdjęcia :-).
Poniżej kurka o poranku.
198.
[600mm, f5.0, 1/800, ISO 800]
199.
[600mm, f4.0, 1/800, ISO 320]
198- pierwsze, co się rzuca w oczy to jakość jest super. Dobre światło i dobry fotograf - efekt murowany:) Ogólnie świetny kadr, ptak wykorzystuje podłoże do maskowania, bardzo dobrze to pokazałeś. Na 199 podobnie, tylko trochę za dużo " dołu", ptak cię zauważył?
198 podoba mi się. Wiedziałem, że masz też inne gatunki :).
Fajnie się komponuje z tym szronem. Przyjemne poranne światło.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Na 199 podobnie, tylko trochę za dużo " dołu", ptak cię zauważył?
Być może usłyszała migawkę.
Tym razem nieco inne światło, nieco inna perspektywa.