Z kolei ze 100 2.0 jeszcze lepsze :)
Wersja do druku
A porownujac do nikona d5100, ktorego posiadam na iso 3200 gdzie bedzie mniejszy szum?
Porownujesz cropa do pelnej klatki?
nie wiem jak z szumem, możliwe że w nikonie będzie mniejszy..ale czy to jest naprawdę takie ważne? Szum to nie wszystko. Obie puszki pod względem obrazka dla mnie nieporównywalne.
Ja również polecam 5d. W porównaniu z 50d to wg mnie przepaść w jakości zdjęć. Mam 5d i kupilem 50d w zasadzie dla szybszego AF i powiem że jakoś nie zauważyłem dużej różnicy.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
kupiłem 50d do filmowania w rawach i do fotografowania w ciemnościach, po kilku strzałach w ok godziny 17 na iso 1250 przypomniał mi paskudne plamy na ciemnych ubraniach po przesunięciu kilku suwaków w LR. Aparat miałem tydzień.
Co do AF 5D, jest sporo wolniejszy niż w 50/40D ale jest celny na centralnym punkcie. Da się z tym żyć, fotografuję nim choćby rajdy i ruchliwe zwierzęta.
na temat af w 5d może powiem z praktyki. Miałem 400d, przez jakiś czas także i 40d. Po przejściu na 5d byłem psychicznie przygotowany (m.in. właśnie przez przeczytane fora) na to, że af w 5dmk1 będzie wręcz tragiczny i będę musiał nieomal ostrzyć manualnie :P. Ku zaskoczeniu powiem, że af w porównaniu z wymienionymi przezemnie aparatami stoi na bardzo dobrym poziomie. Na centralnym punkcie (a na nim pracuję najczęściej) to nawet w zaciemnionych miejscach radzi sobie bardzo dobrze. W sytuacjach bardzo bardzo dynamicznych IMHO to większym powodem może stać się shutter lag niż sam AF. Co do jakości obrazu to jest świetny. Ładne i przyjemne kolory. Płynne przejścia tonalne czego nie miałem u poprzedników. ISO do 1600 używalne (szum chroma usuwa się już przy 5pkt w LR, natomiast szumu Luma nawet nie usuwam, bo po 1 jest mało widoczny, a po drugie podoba mi się). Dla podsumowania jeśli nie potrzebujesz pracować w bardzo dynamicznych i ciemnych warunkach (wystarcza małe iso), nie potrzeba Ci dużego formatu wydruku oraz bardzo dużej dynamiki tonalnej (nie ma co ukrywać, że te kilka lat zrobiło już postęp w cmosach) - choć można sobie z tym radzić różnymi sposobami (przynajmniej ja daję radę), to na prawde warto kupić 5d, a różnicę przeznaczyć na fajne szkła. Jeszcze można byłoby się doczepić do wyświetlacza, który jest słaby :) ale również do przeżycia... Jedynie co kusi mnie na przejście na 5dmk2 lub 6d to filmy (interesuję się montażem filmowym i niestety w 5dmk1 tego mi brakuje) ale jak na razie skupiam się na zdjęciach (w wolnych chwilach, nie zarabiam na foto) i z satysfakcji ich robienia :) także polecam.
ot taka ciekawostka można nabyć 5d nowe Canon EOS 5D 12 8 MP Digital SLR Camera Black Body Only Open Box 013803056853 | eBay