Kuźwa... 6D foci w ciemności... już choruję na ten AF, do koncertów by się przydał :razz:
Wersja do druku
Kuźwa... 6D foci w ciemności... już choruję na ten AF, do koncertów by się przydał :razz:
Ciekawe, bo ja próbowałem zrobić to samo zdjęcie 40d to jeździł w tę i we w tę i w ogóle nie chciał ustawić. 6d trafił kilka razy z rzędu, z minimalnymi odchyłkami, ale zawsze.
Ops pomyłka, myślałem, że to wątek 6D, ja sprawdzałem z C 50mm 1.4
Te parametry to -4,6 EV dla układu AF, więc teoretycznie też 6D nie powinien ostrzyć.
Obiektyw przetestowany podczas normalnego używania , zabawa z dzieciakami na śniegu, potem seria zdjęć przy świetle żarowym, i ledowym oraz ogniu z kominka. Jak pisałem kilka postów wcześniej, dalej bardzo ostro ale, co najważniejsze celnie, powtarzalnie i dokładnie. Na ponad sto zdjęć tylko 6 nietrafionych, z tym ,że w przypadku trzech najprawdopodobniej była to kwestia czujnika, większego niż kwadracik. Więc wynik na poziomie 3% dla mnie jest idealny. Pisałem o szybkości, że odczuwalnie wolniej niż USM ten z canona 28 1.8 , c 85 1.8 i c 135 2.0. Muszę trochę skorygować wcześniejszą wypowiedź - w "boju" nie jest to aż tak oczywiste. Nie zauważyłem, żeby przy ruchliwych dzieciach af nie nadążał. Tak więc nie jest źle, naprawdę. Nie będę się wypowiadał na temat kolorów i "obrazka", bo to już subiektywne odczucia. Porównując do c 28 1.8 widać różnicę na korzyść nowszej konstrukcji. Pozdrawiam.
Za mną druga sesja tym szkłem. Tak jak wcześniej wspominałem, że AF lubi czasem popłynąć, teraz mogę powiedzieć że to nie wina szkła. Od początku obstawiałem puche bo z innymi szklami tez tak czasem miałem. Postanowiłem gruszką przedmuchać czujnik AF i przeczyścić lustro w moim 5d2. AF skorygowałem na -4 i teraz wszystko chodzi super. Mogę powiedzieć, że sigma pewnie i precyzyjnie ostrzy a jest do dla mnie najważniejsze. Ważniejsze niż prędkość a ta jest odczuwalnie wolniejsza od np. 135L.
Wróciłem własnie z sesji zdjeciowej głownie w świetle UV. Pracując w zasadzie w bardzo trudnych warunkach w prawie całkowitej ciemności (z włączonym wspomaganiem AF z lampy), nie było problemów z celością. Przeglądając materiał jeszcze na puszce widzę, że był to dobry zakup i powoli staje sie moim ulubionym szkłem ;)
na allegro widziałem 2sklepy w których są po 3.199zł :)
dobra cena ?
Obiektyw Sigma 35mm F1.4 DG HSM Canon (340954) - Ceneo.pl
cos za tanio..
BeatX pamiętaj to Sigma. Moją 85mm przecenili o 500zł w niecały rok (za nową). Zachowaj sobie 50L, będziesz tęsknił jak przesiądziesz się na 35mm. Nie miałem Sigmy ale coś mi się wydaje,że to zupełnie inne obiektywy.
spoko, narazie i tak nikt nie chce sie zamienic bezgotówkowo z 50L na 35L, a jak patrze po cenach używanych 50L, to zwyczajnie nie oplaca mi sie swojej 50L sprzedawać.
chyba faktycznie zostawie sobie 50L i dokupie sigma 35/1.4 za miesiac lub dwa.
do sezonu slubnego jeszcze troche czasu :D
a teraz jest wlasnie idealny czas na przygotowywanie sie do sezonu i organizowanie sobie zaplecza sprzetowego i logistycznego ;)