Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L lub nie chcą tyle wydać na obiektyw.
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
Ja też w ciemno wybieram L ale nie o to chodzi w tym co napisałem :)
w ciemno można też dostać L z wadami optycznymi, albo ze spartolonym AF już po produkcji :-)
Pewnie też nikt się nie rzuci na 35l ][ - płacąc pewnie kolosalne pieniądze nie widząc wcześniej testu sprzętu :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
checiu
Z tą cebulą, zaczyna być jak z bandingiem na matrycach canon'a. WHO Cares ;] Wcześniej tego nie widziałem, ale jak już wiem, że jest to widzę :P
Ale czy ta cebulka jest jakaś passe? Przecież Canon 50/1.2 generuje prawie taką samą i użytkownikom raczej to nie przeszkadza.
Mi osobiście cebulka nie przeszkadza.
Nowe porównanie Canona i Sigmy:
Gear for Image :: Sigma 35mm f1.4 vs Canon 35mm f1.4 L
karlgoro: widze po stopce, ze masz juz te sigme u siebie?
jezeli tak, to mozesz w kilku slowach opisac jak sie sprawuje AF?
Ostrość jest właściwie bez porównania. Kopanie leżącego.
Bokeh na przykładowym zdjęciu lepszy z Sigmy, mniej kolorowy.
Sigma jednak bardziej winietuje. :( Jeszcze bardziej.
Canon lepiej pracuje pod ostre światło. Chociaż w sumie to oba zdjęcia pokazują niezłą masakrę.
Koma i aberracja mniejsze u Sigmy. Dużo mniejsze. 2.8 daje bardzo ładny obraz. W Canonie dopiero 5.6.
Sigma ma kołową przysłonę. Canon sieje wielokątami. Widać większą winietę w Sigmie na tym teście kształtu bokeh.
Wyszedł im ten obiektyw, wyszedł. Poczekajmy na odpowiedź Canona. Ciekawe czy za cenę 3 sigm pokażą coś równie dobrego. :)
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować. Tak się zastanawiam, bo 35 chciałem kupić do końca roku i teraz myślę czy warto... Czy nie lepiej poczekać jak z tą sigmą będzie. Zawsze pare pln w kieszeni, na jakiś wyjazd czy coś. Choć praktycznie jestem zdecydowany na Canon'a to trzeba przyznać, że ta sigma zapowiada się ciekawie. Szkoda, że tak mało czasu na decyzję.
Znając nową politykę C ... stukną pukną, podmuchają ... wylansują i kolejna nowa wersja 35L będzie kosztować 8tysięcy,a ceny używanych starych wersji 35 L na allegro wzrosną i pozostanie Sigma na którą tak dużo osób narzeka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
checiu
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować.
OT: umowę kupna-sprzedaży można wrzucić w koszty prowadzenia działalności