Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
a sklep foto nic nie zarobi?
sądzę, że "tania pełna klata" będzie dopiero w jakimś 6xxxD
pewnie jak wejdzie 6D, to 5II zostanie szybko wycofany
szkoda, że nie robią tak, jak z autami, model z poprzedniego roku jest zawsze tańszy (2x się na to załapałem)
widocznie aparaty są za tanie, bo wszyscy kupują wszystko jak wściekli
Ale to chyba nie jest tak, że canon te puszki sprowadza ze stanów i cenę liczy jako cena w (USD* cło + koszty przesyłki) * vat. Na ogół w EU wychodzi trochę taniej niż taka kalkulacja. Poza tym to jest chyba cena sugerowana, a poniżej chyba nie będzie trudno kupić. Myślę, że poniżej 8k jednak będą dość szybko
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Merde,
sarkaz(m)
jednak nie wiem, czy to wyłącznie wina Eurokołchozu
Eurokolchoz, zeby chronic wlasne miejsca pracy, narzuca clo na te produkty spoza (kolchozu), ktore daloby sie wlasnymi silami wyprodukowac. optyke/elektronike da sie.
i to clo bynajmniej nie wynosi tych 23% jak VAT. tylko wiecej. z tym ze oczywiscie w stosunku do ceny w jenach, nie w dolcach, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego przez dwa urzedy celne przerzucal, jesli nie ma takiej potrzeby...
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Próba udawadniania źe 1/4000 wystarcza jest tak samo dziwna jak to że wystarczy jeden punkt krzyżowy umieszczony centralnie
Spada komfort pracy, zdecydowanie lepiej mieć
ja tez uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec Mercedesa Transportera z miejscem na zapakowanie 3 szaf ubran, 17 walizek i zapasu zarcia na rok. ale na codzien jezdze autem li i jedynie do pracy i nawet moja Fabia jest dostatecznie duzym, a wrecz do tego celu za duzym autem, bo i Peugeot 107 by spokojnie obrocil.
skracajac ta przydluga madrosc - no, jak widzisz, Twoje objawienie, ze 1/8000s jest nieodzowna do zycia, jakos zupelnie mi dynda i powiewa. obecnosc tylko jednego punktu krzyzowego rowniez. jakos od 8 lat robie takim AF i w zupelnosci sobie daje rade...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Eurokolchoz, zeby chronic wlasne miejsca pracy, narzuca clo na te produkty spoza (kolchozu), ktore daloby sie wlasnymi silami wyprodukowac. optyke/elektronike da sie.
Tia, to jest właśnie przykład hipokryzji, bo tą optykę i elektronikę to kto i przede wszystkim gdzie by miał wyprodukować? Leica? :-)
Cytat:
i to clo bynajmniej nie wynosi tych 23% jak VAT. tylko wiecej. z tym ze oczywiscie w stosunku do ceny w jenach, nie w dolcach, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego przez dwa urzedy celne przerzucal, jesli nie ma takiej potrzeby...
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ale to chyba nie jest tak, że canon te puszki sprowadza ze stanów i cenę liczy jako cena w (USD* cło + koszty przesyłki) * vat. Na ogół w EU wychodzi trochę taniej niż taka kalkulacja. Poza tym to jest chyba cena sugerowana, a poniżej chyba nie będzie trudno kupić. Myślę, że poniżej 8k jednak będą dość szybko
Domyślam się, że sprzęt nie trafia na rynek europejski z USA, ale nikt na forum nie próbuje przecież przeliczać cen z Jena - praktycznie zawsze podawane za wzór są ceny z USA.
I oczywiście że "na ogół wychodzi taniej" (Canon Polska, czy jakikolwiek inny dział w EU, nie kupuje tego w cenach detalicznych), ale najczęściej sprawdza się jednak kalkulacja ceny na zasadzie zrównania kursu dolara do euro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
ale najczęściej sprawdza się jednak kalkulacja ceny na zasadzie zrównania kursu dolara do euro.
czyli sugerowana cena w EU to 2099EUR +/- kilka procent dla nie poznaki - z taka kalkulacją się zgodzę od razu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tia, to jest właśnie przykład hipokryzji, bo tą optykę i elektronikę to kto i przede wszystkim gdzie by miał wyprodukować? Leica? :-)
nie wiem jak w tej chwili wyglada kondycja tych firm europejskich, ktore moglyby takie rzeczy robic.
nie zapominajmy, ze clo obejmuje produkty faktycznie importowane. wiec np. teoretycznie mozna importowac podzespoly specjalistyczne (soczewki), ale montowac je na miejscu, w Europie, z produkowanych tutaj obudow i pozostalej mechaniki... no to mogloby byc taniej - modulo koszty pracy ludzkiej, ktore Foxconn-y itp. maja nieskonczenie nizsze ;)
z ta hipokryzja bym nie przesadzal. Polska od wielu lat jest w czolowce produkcji mebli na swiecie, bo robi dobre jakosciowo produkty w przystepnej cenie (dzieki nizszym kosztom pracy ludzkiej). wyobraz sobie, ze Eurokolchoz zdejmuje cla na Chiny i w przeciagu paru lat kilkadziesiat tysiecy ludzi w Polandzie idzie na kuroniowke... a tak - maja prace i zarowno oni sami sie bogaca, jak i kraj, a w konsekwencji rowniez i Eurokolchoz(*)...
(*) - z tym ostatnim moznaby polemizowac, ale chwilowo upraszczam...
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
czyli sugerowana cena w EU to 2099EUR +/- kilka procent dla nie poznaki - z taka kalkulacją się zgodzę od razu.
również takie ceny widziałem. Jesteśmy w UE, więc ceny w euro trzeba brać pod uwagę nie w dolarach.
Myślę, że tak 8199-8599 zł na początek będzie 6D kosztował, a powinno z 7499 zł góra skoro to body amatorskie dla każdego z myślą o podróżach przygotowane. Różnica cenowa musi być pomiędzy 5d III, a nim z 2,5-3 tyś. zł. 5D III będzie taniała i tanieje. To samo będzie z 6d jak będzie dostępny we wszystkich sklepach to konkurencja większa i ceny przez to inne. Mam taką nadzieje, że przed Świętami Bożego Narodzenia pojawi się w sklepach bądź troszke wcześniej. Tak w newsach można wyczytać że w grudniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja tez uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec Mercedesa Transportera z miejscem na zapakowanie 3 szaf ubran, 17 walizek i zapasu zarcia na rok. ale na codzien jezdze autem li i jedynie do pracy i nawet moja Fabia jest dostatecznie duzym, a wrecz do tego celu za duzym autem, bo i Peugeot 107 by spokojnie obrocil.
Do mnie akurat takie porównanie zupełnie nie trafia - bo zakłada, że sprzęt jest używany wyłącznie w celach służbowych i wystarczy, że będzie praktyczny, czyli niezależnie od prywatnych preferencji - każdemu wystarczy np podstawowy flotowy focus. Ale to wcale nie jest prawda. Zresztą myślę, że doskonale wiesz o co chodzi - każdy jest mniej lub bardziej indywidualistą. Nie kto inny jak Ty od lat marudzisz o przycisku MLU.
Ja akurat używam aparatu wyłącznie amatorsko w dziedzinach jakie mnie interesują bądź staram się rozwijać w kierunkach, którymi potencjalnie mogę się zainteresować. Wcale nie wiem, czy za jakiś czas nie strzeli mi coś do głowy, gdzie pewne parametry będą miały większe znaczenie od innych.
Dlatego uważam, że ten akurat aparat nie jest dla mnie - ale ja to wiem i nie będę udawał, że tak nie jest. Poza tym ja cenię sobie komfort pracy i dla poprawy samopoczucia lubię mieć pewność (być może złudną) że zrobiłem wszystko jeśli chodzi o sprzęt, a winę za zwalone zdjęcia ponoszę wyłącznie ja :-)
Nie mniej oczywiście zgadzam się - przypadku 1/4000 vs 1/8000 dla mnie także różnica pomijalna. Ale jeśli chodzi o AF już nie.
Moim zdaniem Canon w całkiem przemyślany sposób pozycjonuje swoje produkty i jakby nie patrzeć na ceny, to wybór mamy całkiem spory - każdy powinien sobie móc coś dopasować. Myślę, że 6d to taka naturalna kontynuacja rozwoju amatorskiej fotografii i canon tu raczej celuje w użytkowników linii xxxd i xxd a nie w użytkowników 5d, dla których wyznaczył inną drogę: 5d -> 5d ii -> 5d iii, choć pewnie znajdą się zainteresowani przejściem z dowolnego 5d na mniejszy i lżejszy 6d.
Mi się 6d ogólnie podoba, chętnie będę polecał go moim znajomym fotograficznie średnio-zaawansowanym, którzy zawsze chcieli rozpocząć zabawę z pełną klatką, ale przerażała ich głównie waga i nieporęczność 5d, w mniejszym stopniu cena...
ile by nie kosztował, Polacy i tak łykną
polska mania mania zawsze wygra z kryzysem
pamiętam kiedyś, jak Amerykanie przyjechali na koncert (Jamboree) i wyładowali sprzęt (muzyczny)
ile było złośliwych komentarzy, że na tym nie da się grać nie, że obciach, muzeum itd. (bo nasi muzykanci zawsze mieli najnowszy "wypas")
Na koncercie wszystkim zrzedły miny, nikt już nie myślał o sprzęcie
Cytat:
Zamieszczone przez
kmleon
Do mnie akurat takie porównanie zupełnie nie trafia - bo zakłada, że sprzęt jest używany wyłącznie w celach służbowych i wystarczy, że będzie praktyczny, czyli niezależnie od prywatnych preferencji - każdemu wystarczy np podstawowy flotowy focus. Ale to wcale nie jest prawda. Zresztą myślę, że doskonale wiesz o co chodzi - każdy jest mniej lub bardziej indywidualistą. Nie kto inny jak Ty od lat marudzisz o przycisku MLU.
mnie chodzilo glownie o to, ze reaguje alergicznie na objawienia wszelakich ewangelistow*, ze bez takiego to a takiego ficzeru konkretny aparat/obiektyw jest do ( )( ) i nikt, ale to absolutnie nikt go nie bedzie chcial tknac. objawienia oczywiscie wynikajace ze swietego przekonania rzeczonego kaznodziei, ze to co on uwaza, jest opinia wszystkich innych dookola.
rozni ludzie roznych rzeczy od aparatow potrzebuja. jednego boli brak MLU, innego 1/8000s. od tego sa takie watki, zeby sie ludzie doszukali tych slabych stron, bo to wbrew pozorom ulatwia innym wybor wsrod wielu modeli korpusow. i dopoki takie opinie nie koncza sie obwieszczaniem wszem i wobec, ze taki to a taki niedobor (zdaniem piszacego) dyskwalifikuje konkretny model, dopoty nie reaguje. niestety, nazbyt czesto tak nie jest...
* - a ze przy okazji sklonnosc do ewangelizacji jest silnie skorelowana z uprawianiem przez delikwenta kotleciarstwa, to jeszcze dodatkowo dziala na mnie jak "plichta na klientow Amber Gold" ;)