5 minut burzy i coś mi wyszło . Godzina nad jeziorem z dziewczyną i efekty takie sobie :) hmmm nastepnym razem jak pojadę w plener mam plan. Wezmę sobię założe z góry e moge zrobić tylko 30 zdjęć . i będę uważniej dobierał kadr i dbał o światło ..
Wersja do druku
5 minut burzy i coś mi wyszło . Godzina nad jeziorem z dziewczyną i efekty takie sobie :) hmmm nastepnym razem jak pojadę w plener mam plan. Wezmę sobię założe z góry e moge zrobić tylko 30 zdjęć . i będę uważniej dobierał kadr i dbał o światło ..
Oglądając pierwsze i ostatnie zdjęcia - bardzo duży postęp. :) Ostatnie zdjęcie burzy bardzo mi się podoba.
Ja chciałbym coś dorzucić...
Wiele razy próbowałem uchwycić burzę i jakoś mi się nie udało... może na Warmii za słabo błyska...;) dlatego szacun za Twoje zdjęcia.
W oczy rzuciły mi się jednak jakieś dziwne kontury budynków na zdjęciach 169-173 ( tu się chyba numeracja trochę rozbiegła - brakuje 170?), na styku niebo-budynek krawędzie są czerwone.... nie wiem czy to wynik błysku pioruna, czy może obróbki....?
Potem wrzuciłeś jednak zdjęcie 171 (173? - nie wiem bo znowu coś z numeracją albo ja się pogubiłem) ze zmienionym balansem bieli, a kontury wciąż czerwone... widoczne i jak dla mnie rzucające się w oczy... a może tylko ja to widzę?
Nie wiem czy sobrze mysle - aberracja chromatyczna?
Te rozświetlone krawędzie na budynkach to wina mojej niedoskonałej obróbki. Zdjęcia są delikatnie prze ostrzone i podniesiona za mocno przejrzystość w camera raw. Właśnie sprawdziłem rawy. Cofnąłem o 20% wszystkie suwaczki i poprawiło się znacznie.
A propo częstości burz Canonierzysta, to u Ciebie chyba częściej błyska niż u mnie :) W tym roku mieliśmy póki co jedna burzę i dalej cisza. Mieszkam prawie na mazurach i czesto bywam nad wielkimi jeziorami. W lato (okres od połowy maja do sierpnia) to tam naprawdę częściej błyska i grzmi niż u mnie.. I o wiele intensywniej .
Moje pierwsze błyskane w plenerze zdjęcie :) Nowe yn622c 3x plus die lampy 568exII :) Podoba mi się ta zabawa. Jeszcze nie mam żadnych modyfikatorów i zbytnio pojęcia o ustawieniu tego wszystkiego ale podoba mi się i to bardzo błyskanie :)
181. 18-04-2014, 16:02CanonierzystaOdp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustra 18-04-2014, 23:01hudy85Odp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustrawidac troche te lampki, bo masz cienie ze wszystkich stron :P 18-04-2014, 23:10maciek12ssOdp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustraNo tak perfekcjonista jeszcze nie iestem. Napisałem wyraźnie że to pierwsze blyskane zdjęcia :p
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka 18-04-2014, 23:43hudy85Odp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustraNo ale ja sie przeciez nie czepiam :P