A czemu niektóre obiektywy mają biały kolor ? Jest na to jakaś "ewidentna" odpowiedż ?
Wersja do druku
Wbiję kij w mrowisko :)
Site Title
Many in the Canon L lens series are white in color. According to Canon, this reduces heat gain when a lens is used in bright, direct sunlight. White reflects more light than black - thus, less heat gain.
tak,tylko trzeba chcieć ja znaleźć/przeczytać
sprzedaj canona i kup cudowne fuji
po co się męczyć badziewnym sprzętem
jak kolega epicure meczysz się w systemie canona -ja się pytam po co??? tyle super sprzętu dookoła a wy tkwicie w tych białych szkłach i się meczycie :mrgreen:
A kto Ci miszczu powiedział, że się męczę? Wywnioskowałeś to na podstawie tego, że nie modlę się do ołtarzyka z napisem Canon i mam śmiałość porównać jeden produkt do drugiego? Czy może zabolało Cię, że wytknąłem Ci bzdury, jakie pisałeś o niesatysfakcjonującej jakości obrazu z Fuji, nie zauważając tego, co się dzieje na własnym podwórku? To się chyba nazywa hipokryzja...
Fuji S5 Pro też w zamierzchłych czasach coś takiego oferowało, jakoś świat fotograficzny masowo nie przesiadł się na body Fuji (obiektywy Nikona). A i samo Fuji przestało robić DSLR. Widać więc, że bez takich sztuczek można żyć, albo, że inne sztuczki są ważniejsze: choćby sprawny AF, ogólnie rozumiana ergonomia, dopracowanie niuansów ... itp.
Na razie wygląda to X1pro na niedopracowany produkt. Dużo bardziej dopracowane są NEX7 albo OMD. A jakość zdjęć - wg. Optycznych - podobna. W jakości obrazka pod pewnymi względami Fuji wypada nieznacznie lepiej, pod innymi gorzej. Rewolucji czy jakiejkolwiek przepaści nie w efektach końcowych ma, czy fotografujemy NEX-em, Fuji, czy Olympusem OM-D. To można wyczytać z testu.
Za to w Fuji jakość AF mocno uwiera, co w codziennym użytkowniu przełoży się na duży % nietrafionych zdjęć, albo mniejszą ilość zrobionych zdjęć (bo AF nie uchwycił). Chyba że ktoś robi tylko krajobrazy - wtedy nie ma problemu.
Zdjęcie zwykle jest udane gdy kadr jest OK, gdy ekspozycja jest OK oraz gdy ostrość jest OK. W Fuji ten ostani element mocno szwankuje. Aparat najwyraźniej ma ograniczenia i jeśli je uwzględnimy, w poruszając się w ich ramach mamy fajne narzędzie. Ale inni mają mniej ograniczeń.
[QUOTE=becekpl;1108165]Many in the Canon L lens series are white in color. According to Canon, this reduces heat gain when a lens is used in bright, direct sunlight. White reflects more light than black - thus, less heat gain.
tak,tylko trzeba chcieć ja znaleźć/przeczytać
Sorry za dociekliwość i zajmowanie Twojego cennego czasu moimi wątpliwościami, ale czy są
gdzieś w sieci jakieś materiały o wpływie nagrzewania się obiektywu na jego pracę, zmianę
własności fizycznych /rozszerzalność materiału/.
Rozumiem, że biały odbija więcej światła niż czarny, ale w praktyce kolor obiektywu
pewnie ma znaczenie dla kilku procent robiących zdjęcia na saharze, czy na pustyni Gobi :) a pozostali / no nie wszyscy /muszą się męczyć z "oczojebną" białą rurą kanalizacyjną.
Sam czasem używam 70-200 tę grubszą i kiedy ją dopinam .... odczuwam jakiś dyskomfort :)
Mam i Canona (5D2) i Fuji (X100). W 5D na matrycę na pewno nie narzekam (nie wyciągam 5EV), co najwyżej AF i niedoświetlanie mi czasem przeszkadzają. Tym niemniej, po nabyciu X100 byłem w szoku jak pięknie pozwala on podnosić cienie. A XPro1, jest o ile mi wiadomo, jeszcze lepszy w tym względzie. Tak więc mówienie o nim jak o przereklamowanym gadżecie uważam za mocno nie na miejscu. I tylko o to mi chodziło.