Digitializowanie ksiazek bez zgody autora jest niezgodne z prawem. Dajcie spokoj z takimi pytaniami bo w koncu ktorys moderator zamknie ten jakze szacowny watek.
Wersja do druku
Digitializowanie ksiazek bez zgody autora jest niezgodne z prawem. Dajcie spokoj z takimi pytaniami bo w koncu ktorys moderator zamknie ten jakze szacowny watek.
Kopiowanie ksiazki do pdf jest kradzieżą.
Wiecej na ten temat w pierwszych dwóch stronach http://www.canon-board.info/showthre...&highlight=pdf
Sorki , myslalem ze mozna cos takiego zakupic w wersji elektronicznej , coz poczekam do maja :(
Ja rowniez ja mam - dostalem od zony na urodziny ;-) - na poczatku myslalem ze kupila mi jakas biblie gdzie przez pol ksiazki tlumaczona jest przyslona i glebia ostrosci, lecz okazalo sie ze to bardzo ciekawa ksiazka. Znakomicie przypomina i utrwala zasady pomiaru swiatla - zwlaszcza z jakiego miejsca i z jaka korekta. Kazde zdjecie oprocz opisu technicznego zawiera informacje dlaczego autor rozlozyl statyw.
Oprocz np. Mroczka warto ja miec u siebie w biblioteczce na stale.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
orientuje się ktoś może czy jeszcze gdzieś dostanę książkę kelbiego "fotografia cyfrowa. edycja zdjęć." ? bardzo jestem zainteresowany.
ja widzialem jeszcze przed swietami tę pozycje na polkach w sklepie nie dla idiotów :) moze przejdz sie do Media Marktu, może coś jeszce znajdziesz...
Witam,
Ostatnio zakupiłam "Nowy podręcznik fotografii" autorstwa Jonh'a Hedgecoe. Dla dopiero-zaczynającej-osoby, jak ja, jest wg mnie doskonały. Opisuje w sposób dokładny i zrozumiały zasady budowy aparatu. Wyjaśnia zależności między przesłoną a czasem otwarcia migawki. Opisuje różne rodzaje obiektywów, ich zastosowanie, niedogodności i zalety. Oprócz tego mnóstwo o ekspozycji, ostrości, kompozycji, świetle, efektach zamierzonych i nie. Mnóstwo zdjęć podpisem jakimi aparatami i przy jakich parametrach zostały zrobione. Mnie się ten podręcznik bardzo podoba. Kupiłam w Empiku za 79zł .Wydawnictwo Arkady. Powinien być też dostępny w Merlinie.
Za "przedpiścami" - "Ekspozycja bez tajemnic" - bardzo dobrze napisana książka dla kogoś kto nie wie lub chciałby wiedzieć więcej o pomiarach światła, korzystaniu z różnych trybów pomiarów itp.
Też zakupiłem tę pozycję. Oto moje zdanie: jeżeli komukolwiek ta książka może pomóc to tylko tym, którzy:
a) nigdy lub sporadycznie lub dawno temu fotografowali,
b) uważają, że znakomitym i łatwym sposobem na zarabianie pieniędzy jest fotografia ślubna.
Autor niestety (choć sam z siebie bardzo miły Pan) może tą pozycją wyrządzić więcej złego niż dobrego, gdyż po przeczytaniu tej książki "człowiek z ulicy" może uwierzyć, że ma wszelkie predyspozycje, by zostać fotografem ślubnym. A tak niestety w większości przypadków nie jest.
Tę pozycję Pana Wójcika usprawiedliwiałoby jedno: gdyby została wydana w cyklu: "Jak zostać fotografem ślubnym w weekend?"
Dużo lepsza jest oferowana przez Pana Wójcika pozycja dotycząca kompozycji w fotografii.
Pozdrawiam
Ja polecam książke pt:"W obiektywie" autorstwa Hanny Marii Gizy
Zbirór wywiadów z najlepszymi polskimi fotografikami i fotoreporterami. Kawał solidnej wiedzy z zakresu fotografii prasowej.