koraf na początku miałem neutralny teraz dałem -1 działkę /gdzieś na forum z USA wyczytałem aby tak ustawić/. Jak na śledzeniu było do d... to strzelałem na One Shot.
Wersja do druku
koraf na początku miałem neutralny teraz dałem -1 działkę /gdzieś na forum z USA wyczytałem aby tak ustawić/. Jak na śledzeniu było do d... to strzelałem na One Shot.
Nie wiem już co mam myśleć - czyżby aż taka różnica w użytkowaniu pomiędzy 7d a 40d? Przyłożyłem się, przycelowałem i jakieś inne wyniki.
Zdjęcie tylko pomniejszone do 800x533, a w pliku http://w188.wrzuta.pl/plik/5dR0RBukujD/test_7d na wrzucie oryginalna wielkość jpg
Na początku 17-55mm f2.8
I 400mm f5.6
No widzisz, problem się rozwiązał :) Zdjęcia są OK.
Tez nic by na te zdjecia nie narzekal.
EZOGHUL jakie ustawienia AF miałeś,tzn all servo?czy ...............
Odetchnąłem z ulgą :)
Nie zmieniałem wcale ustawień oprócz tego co koraf i ja napisalismy pare postów wyżej.
Foty robione na one shot i all servo, na punktowym i spot af.
Tak myślałem co może być przyczyną nieostrych zdjęć i tak na chłopski rozum przyczynę należy znaleźć w braku umiejętności lub/i przyzwyczajeniu do innego typu af. W 40d byłem nauczony, że jak złapie w "kwadracie" AF to będzie to ostra część. W 7d wydaje mi się, że ten kwadrat af jest bardzo czuły, precyzyjny i łapanie ostrości bokiem tego tzw przez moją osobę "kwadracika af" nie daje gwarancjo ostrości, bo ta znajduje sięw samym centrum tej figury, którą widzimy przez wizjer.
Dochodzi kwestia opcji "Af poinf" z dpp która pokazuje gdzie łapał punk af i z tym trzeba uważać - program pokazuje gdzie był punkt af w momencie klapniecia lustra, a nie gdzie była łapana ostrość.
Tak patrze na zdjecia mojej malej wyzej i bez wyostrzania ostre. Tego oczekiwałem - czas sie doszkolic.
EZOGHUL dobrze wyjaśniłeś sprawę AF :-D, 7d to bardzo dobry aparat (niektórzy pewnie się :shock: ale to jest właśnie sprawa zgłębienia tajników ustawień i działania m. innymi AF) mogę to powiedzieć z czystym sumieniem po przesiadce z 1dmkII.
Dwie z wczoraj
na 1 ostrość ustawiana n lewym kąciku oka ,gdzie na cropie było nie ostre natomiast oko już tak ,wiem że GO ,ale powinien kącik oka być ostry ,a nie za nim
Na 2 ostrość na oku dziecka ,totalne mydło ,ostrość gdzieś na zamku błyskawicznym kurtki.
Zauważyłem ,że w pomieszczeniach przy użyciu lampy lampy błyskowej ,problem z ostrością nie istnieje,pisaliście o różnym zachowaniu AF w zależności od oświetlenia,wszystko ok,tylko w 40D nie widziałem różnic.
Sikorę pewnie ostrzyłeś na głowie ,a ostrość na pazurach ,o tym cały czas piszę.
1.
Uploaded with ImageShack.us
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za roztargnienie ,z tym okiem to na prawym kąciku była ustawiana ostrość ,a nie na lewym