Odp: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????
Witam. Mam 5d. Zastanawiam się nad zakupem sigmy ale troszke obawiam się bf/ff. Zastanawiam się też czy różnica w jakości obrazka pomiędzy c85/1.8 a s 85/1.4 jest warta ceny. Czy jest ktoś kto się przesiadł i żałował? Poza światlem i mniejsza go coś jeszcze zyskam w stosunku do 1.8?
Cytat:
Zamieszczone przez
kerami82
Witam. Mam 5d. Zastanawiam się nad zakupem sigmy ale troszke obawiam się bf/ff. Zastanawiam się też czy różnica w jakości obrazka pomiędzy c85/1.8 a s 85/1.4 jest warta ceny. Czy jest ktoś kto się przesiadł i żałował? Poza światlem i mniejsza go coś jeszcze zyskam w stosunku do 1.8?
Możliwe, że Sigma daje mniejsze aberracje chromatyczne. Jeśli nie masz mikroregulacji w puszce to proponuję jednak 85 f/1.8 - genialne szkło. Co prawda sam używam 85L, ale jakbym dysponował mniejszym budżetem to brałbym Canona 85, chyba że do headshotów to wtedy droższy 135L.
Ja zmieniłem tą sigmę na C 85 1.8 i jestem bardzo zadowolony :-)
Ciekawe czy do PL dotarła już poprawiona seria...
Moja po roku użytkowania działa bez zarzutu na 5DI. Autofocus szybki, celny, obrazek bardzo ładny. Nie używam do sportu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Ja zmieniłem tą sigmę na C 85 1.8 i jestem bardzo zadowolony :-)
Ciekawe czy do PL dotarła już poprawiona seria...
Co takiego poprawili w stosunku do wczesniejszych serii? Ciekaw jestem czy lepiej szukac używki czy jakoś przeboleć i odłożyć na nówkę.