Zamieszczone przez
skaner11
Zacznę moją wypowiedź od pytania Pana „Czornyj” dotyczącej przedstawienia zależności przestrzeni: RGB, sRGB, Adobe RGB [w photoshopie podana jako Adobe RGB (1998)]. Całkowita przestrzeń RGB jest nieosiągalna do wyświetlenia na ekranach monitorów i z tego powodu wymyślono okrojoną wersję RGB, tzw. sRGB, czyli standard RGB. Ten dziwny twór przestrzeni barwnej zrobiono po to, albowiem chciano ujednolicić wyświetlanie nawet na najsłabszych monitorach. Chodziło przede wszystkim o wyświetlanie stron www. Adobe RGB jest częścią przestrzeni RGB, która w dużym przybliżeniu odpowiada odzwierciedleniu kolorów maszyn drukujących, ich gamutów, i z tego powodu można mówić o przybliżonym oddaniu wartości kolorów CMYK. Biorąc również pod uwagę podobieństwo kolorów RGB do przestrzeni CMY (byłyby identyczne gdyby farby triadowe nie posiadały fizycznych zanieczyszczeń i dlatego wprowadzono kolor czarny - kontur) można stwierdzić, że przestrzeń Adobe RGB daje możliwość symulowania kolorów CMYK. Napisałem „symulowania” albowiem monitory przeważnie mają głębię 8-bitową i nawet 10-bitowa przestrzeń nie odda w pełni tej symulacji. Przestrzeń 16-bitowa daje już takie możliwości i mój monitor z tablicą 12-bitową i 16-bitową głębią może wyświetlać w prawie 100% przestrzeń Adobe RGB a co za tym idzie również kolory CMYK.
Pan Tomasz (Tom01) odpowiedział za mnie na stwierdzenie, że posiadacz słabszego monitora ma wyświetlanie podobne do kolorów otrzymywanych w fotolabie. To jest przybliżony obraz wynikający z niedoskonałości oka i również z tego, że standardowe ustawienia photoshopa dają biel (RGB) o wartościach 255, 255,255. Nie jest więc brany pod uwagę papier, gdyż każdy kolor papieru będzie symulował biel na takim obrazku. Przy druku na maszynie offsetowej byłby to kardynalny błąd.
Chciałem jeszcze dodać do wypowiedzi pana Tomasza (Tom01), że kalibrując monitor LCD napotyka się również na inną poważną trudność, a mianowicie ustawienie temperatury barwowej (punktu bieli) odbywa się skokowo, co 500K (w super monitorach LCD co 100K) i to też bardzo utrudnia poprawne skalibrowanie. Pod tym względem monitory CRT mają lepsze możliwości ze względu na płynną regulację.
Reasumując, nawet najlepszy monitor należy odpowiednio przygotować do pracy, również program, na którym mamy „obrabiać” np. zdjęcia.
Panie Tomaszu, brak znajomości zarządzaniem czernią powoduje również błędy w przygotowaniu samego zdjęcia, czy grafiki, które mają być później wydrukowane. Przecież zwykłe zdjęcie panny młodej w białej ślubnej sukni już potrzebuje tej znajomości, by nie dopuścić do powstania na sukni, czy welonie, niebieskich lub, co gorsza, cieni fioletowych. A czerwone jabłka. Jak one będą wydrukowane bez znajomości tego zagadnienia?
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam