Fajnie sie czyta o -20°C mrozie gdy siedzi sie w biurze, w ktorym jest blisko 30°C ;)
Wersja do druku
Fajnie sie czyta o -20°C mrozie gdy siedzi sie w biurze, w ktorym jest blisko 30°C ;)
Niestety jest się czego bać. Kondensacja na samej elektronice nie stanowi takiego problemu, bo kondensuje się czysta H2O, która nie przewodzi prądu ani nie powoduje korozii. Większy problem to kondensacja na ruchomych, delikatnych częściach mechanicznych. Jeżeli np. woda skondensuje się na listkach migawki i je sklei - migawka może się połamać w momencie użycia. Podobnie listki przesłony.Cytat:
Zamieszczone przez Goomis
Piszę oczywiście z punktu widzenia teorii. Nigdy nie doprowadziłem aparatu do takiego stanu. :smile:
ee sory jest +30 na dworze:P
a propos mrozu - przy minus 12 zamarzała mi cyfra Canon A75 - wiem że to nie jest powazna maszyna ale obraz na wyświetlaczu nie był płynny i potrafił podczas zapisu utrzymywać się przez ładnych kilka sekund - być może procesor nie nadążał.
A moze Liquid Crystal Display (czyli LCD) zamarzal? :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Jelly_tom
No wiec przestrogi typu nie uzywac bo bedzie spiecie i sie cala elektronika spali sa ostro przesadzone?? Narazie jedyne przykrosci jakie mnie spotakly w zwiazku z mrozem to przymarzniecie spustu migawki z Zenita TTL do mojego palca ;) :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Cyborg
Skoro ten wątek dotrwał do lata to też coś od siebie dopisze, tak na ochłodę ;)
Robiłem zdjęcia swoim 300D przy temperaturze -24 i nie działo się z nim nic nienormalnego, poza szybszym rozładowaniem akumulatora (po ogrzaniu w temperaturze pokojowej odżył i jeszcze trochę podziałał). Autofocus w KIT-owym 18-55 też pracował najzupełniej normalnie. Matrycy i migawce nic się od tego eksperymentu nie stało.
Niestety nie jest to do końca prawda. H2O kondensuje czyste, ale natychmiast rozpuszczają się w niej CO2, tlenki siarki, zanieczyszczenia jonowe obecne na płytce drukowanej oraz inne syfy powodujące korozję PCB. Także tak różowo nie jest.Cytat:
Zamieszczone przez Cyborg
Racja, chociaż samo PCP jest chyba polakierowane (solder mask) i powinno by dobrze wymyte w czasie produkcji.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Tak czy inaczej trzeba bezwzględnie unikać możliwości kondensacji.
Szanowni koledzy i koleżanki.
Ja zastosowałem u siebie takie rozwiązanie i to niezależnie od lato czy zima - w torbie mam nawkładanych takich woreczków jakie to wsadzają np płyt głównych z granulatem chłonącym wilgoć. U mnie to się spisuje, przynajmniej w jakimś stopniu ściąga nadmiar wilgoci. Pewnie na wszystkie te bolączki nie pomoże, ale zawsze jest to jakieś rozwiązanie problemu.