Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D
Przysłona to tak samo jak czas czy iso narzędzie do realizacji celu. Jeśli ktoś potrzebuje 1.2 to używa bo taki ma zamysł.
Robiąc repo ślubne czasami używam 1.2 w 85 a innym razem domykam nawet do 11 i nie mam z tym żadnego problemu. A dla Twojej wiadomości przy 1.2 możesz mieć ostrą całą postać a nie tylko jedno oko. Więc może skończmy głupie przepychanki o wyższości 5,6 nad 1.2 lub na odwrót.
Edytko, bardzo fajnie że kolega janeek tak ci pięknie wszystko ogarnął i wyjaśnił. Tylko się cieszyć że tu na znienawidzonym CB są tak dobrzy i życzliwi ludzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
No i czemu usunęliście posta? Zdjęcie i tak ściągnąłem, mogę wrzucić:)
Tapatalk je widzi cały czas.
Na canonrumours też straszą wzrostem cen Sigm w Europie....
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Tapatalk je widzi cały czas.
Na canonrumours też straszą wzrostem cen Sigm w Europie....
Tez to slyszalem od znajomego sprzedawcy ze w nowym roku bedzie to ok 10%.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tez to slyszalem od znajomego sprzedawcy ze w nowym roku bedzie to ok 10%.
a dla mnie to troche dziwne/smieszne/niepowazne, towaru jeszcze nie ma na rynku a tu takie nieoficjalne info ze jak nie zamówice od razu to potem bedzie drożej.... a jak okaze sie kicha (wiem, wiem zaraz mi sie oberwie, jak to? art i kicha, niemozliwe!) to co tez beda dzwigac cene? sztuczne podsycanie emocji i tyle (albo marketing)
żeby nie było jak ze skodą rapid, gdzie wkrótce po premierze trzeba było znaczaco obniżyć cene,
ale jak faktycznie zdrozeje.... to płakać nie bede:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a dla mnie to troche dziwne/smieszne/niepowazne, towaru jeszcze nie ma na rynku a tu takie nieoficjalne info ze jak nie zamówice od razu to potem bedzie drożej.... a jak okaze sie kicha (wiem, wiem zaraz mi sie oberwie, jak to? art i kicha, niemozliwe!) to co tez beda dzwigac cene? sztuczne podsycanie emocji i tyle (albo marketing)
żeby nie było jak ze skodą rapid, gdzie wkrótce po premierze trzeba było znaczaco obniżyć cene,
ale jak faktycznie zdrozeje.... to płakać nie bede:mrgreen:
Jak towaru nie ma na rynku. Sigma sprzedaje szkla od dawna a podwyzki nie odnosza sie tylko do 85art. Sprzedawcy czesto dostaja informacje o podwyżkach duzo wczesniej.
Ale jak juz bylo pisane, wszystko drozeje i sigma wyjatkiem pewno nie bedzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Jak towaru nie ma na rynku. Sigma sprzedaje szkla od dawna a podwyzki nie odnosza sie tylko do 85art. Sprzedawcy czesto dostaja informacje o podwyżkach duzo wczesniej.
Ale jak juz bylo pisane, wszystko drozeje i sigma wyjatkiem pewno nie bedzie.
ok,racja, może faktycznie nie sledziłem dostepności z zapartym tchem :mrgreen:
^^ Na CR jest repost wpisu z NR z cennikiem dla dystrybutorów w Niemczech. Już niedługo się okaże czy to prawda.
Też się trochę obawiam tego wzrostu cen; na CR twierdzą że podwyżki wyniosą od 9 do 28% Link. Dzisiaj w sklepie zważyłem 85 Art w dłoni, rzeczywiście kawał szkła do noszenia. Zapowiedziano mi że od 1 stycznia ceny na wszystkie Sigmy wzrosną w sklepie o 15%
Zawsze chciałem 85mm ale w obecnych realiach zakup jakiegokolwiek sprzętu foto zakrawa o kpine z tymi cenami. Nie można podnosić cen z roku na rok, ale jak widać udaje się im to doskonale. Ach kiedyś to były czasy, nowy 70-200/2.8 za 3300!
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Zawsze chciałem 85mm ale w obecnych realiach zakup jakiegokolwiek sprzętu foto zakrawa o kpine z tymi cenami. Nie można podnosić cen z roku na rok, ale jak widać udaje się im to doskonale. Ach kiedyś to były czasy, nowy 70-200/2.8 za 3300!
Dobre to były czasy.