Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
:lol::lol:
To śmiałe i pionierskie tezy.:idea:
Dotąd wszyscy na różnych forach myśleli, że super gęste matryce wymagają super ostrych obiektywöw i Canon czy Nikon poprawiają ostrość żeby się dało zdjęcia robić, bo z kiepskimi obiektywami wychodzi masakra albo w ogóle czarny kadr.:o
A tu nagle odkrycie, że jest dokładnie odwrotnie - okrutnie mydlany obiektyw :lol::lol: odżywa wskutek megapikseli i braku filtra AA.
Stary...serio zastanów się nad sobą. Czytałeś o kimś kto używał tych aparatów, miałeś je w rękach (5ds/r d810) - czy tylko teoria? Komu wychodzi masakra na tych body ze słabych obiektywów. Wiem, że Ty uwielbiasz Canona itp. ale serio ja mam to body na codzień i widzę co daje brak filtra aa i duża matryca. Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. Wiem, że medialnie będą piękne teksty na furm "żeby mory nie było", ale kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
inna kwestia jest taka, ze owszem, moze sie zdarzyc, ze szklo wyglada lepiej na gestszej matrycy, znam takie przypadki. i to pewnie nawet ma jakies wyjasnienie...
Owszem, wyjaśnienie jest. Wystarczy oglądać zeskalowany obraz :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Stary...serio zastanów się nad sobą. Czytałeś o kimś kto używał tych aparatów, miałeś je w rękach (5ds/r d810) - czy tylko teoria? Komu wychodzi masakra na tych body ze słabych obiektywów. Wiem, że Ty uwielbiasz Canona itp. ale serio ja mam to body na codzień i widzę co daje brak filtra aa i duża matryca. Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. Wiem, że medialnie będą piękne teksty na furm "żeby mory nie było", ale kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
Miałeś kiedyś fizykę w szkole? :)
Na 5d właśnie nawet kiepskie szkła były ostre z powodu mało napakowanej matrycy... Im bardziej napakowana matryca (i brak lub mniejsza moc filtra AA) tym bardziej wymagająca dla obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. ... kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
Czyli......Boski Canon złośliwie tworzy mit mory, wrzuca filtr AA do matryc, żeby swoim klientom zabić ostrość, nawet życzliwie zrobił wersję 5ds z tym killerem, tylko dla masochistów oczywiście. Tylko ci co mają 5dsr znają prawdę, bo przejrzeli ten haniebny spisek, wyrzucili obiektywy makro i osiągnęli nirwanę.
To ma sens....:shock: Ale co jest nie tak z Nikonem? Po co kupować od takiej oszukańczej firmy jak Canon?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Na 5d właśnie nawet kiepskie szkła były ostre z powodu mało napakowanej matrycy....
A na 5dsr kiepskie szkła są ostre dzięki właśnie napakowanej matrycy....bo na forach można pisać co ślina na język przyniesie....:roll:
Tak sie właśnie zastanawiam nad nabyciem 5DSR... a tu takie dobre nowiny: kiepskie szkła przezywają drugą młodość. No bajka po prostu :D
1. Osoby ktore ogladaja cropy czyli piksel 100% - słabe szkła ich załamią. Pikselofob to taka odmiana szumofoba ;)
2. Osoby które sie tym nie przejmują sa zachwycone wiekszą ilością detalu niz z matryc 20 - 24 Mpx.
O dziwo "nieostrość" per piksel nie stoi w sprzeczności z duźą ilością detalu. A na forach nieścisłość wypowiedzi powoduje spore zamieszanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A na 5dsr kiepskie szkła są ostre dzięki właśnie napakowanej matrycy....bo na forach można pisać co ślina na język przyniesie....:roll:
Wniosek: kupować tylko 5d lub 5dsr ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
fail:D Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
1. Osoby ktore ogladaja cropy czyli piksel 100% - słabe szkła ich załamią. Pikselofob to taka odmiana szumofoba ;)
2. Osoby które sie tym nie przejmują sa zachwycone wiekszą ilością detalu niz z matryc 20 - 24 Mpx.
O dziwo "nieostrość" per piksel nie stoi w sprzeczności z duźą ilością detalu. A na forach nieścisłość wypowiedzi powoduje spore zamieszanie.
Dzięki Jacek.