Odp: 7d - już oficjalnie!
Cytat:
Zamieszczone przez
rabarbar
Ale przeciez to nie ma prawa inaczej dzialac, no chyba ze ktos rasem z af-on uzywa blokady ekspozycji, w innym wypadku af-on dziala jak przycisk spustu do polowy.
Dokładnie tak jest. I tak samo podaje instrukcja:
- W trybach d/s/f/a/F naciśnięcie przycisku <p> spowoduje
wykonanie tej samej operacji, co naciśnięcie przycisku migawki do połowy.
- Jeśli przycisk migawki zostanie naciśnięty całkowicie bez
wcześniejszego naciśnięcia go do połowy lub też jeśli zostanie
naciśnięty do połowy i natychmiast naciśnięty całkowicie, wykonanie
zdjęcia przez aparat może chwilę potrwać.
- Użytkownik może błyskawicznie powrócić do trybu gotowości do
fotografowania nawet podczas wyświetlania menu, odtwarzania
i rejestrowania obrazów — wystarczy nacisnąć do połowy przycisk
migawki.
nowy firmware 2.0.X juz na horyzoncie, więc pewnie wyjdzie niebawem na świat bo już sierpień. Reklama już jest na stronie canona można obejrzeć: Canon U.S.A. : EOS 7D Firmware Upgrade Features oraz spis funkcji jakie będzie zawierał w zakładce comparison. Jak ktoś nie widział to polecam.
**** nie urywa :) Fajnie, że zwiększyli buffor i mozliwość ustawienia głośności przy filmach. Reszta moim zdaniem do niczego się nie przyda.
hehe no nie urywa, ale nie musi bo to wystarczy w zupełności a będzie lepiej niż było do tej pory. Ja myślę że połowa tych funkcji będzie przydatna nie tylko 2 jak wymieniłeś bo i max iso czy szybsze scrolowanie zdjęcia na ekranie lcd. Przynajmniej coś robią i widać że można coś wycisnąć jeszcze z tej puszki a to bardzo cieszy. W praktyce okąże się jak się sprawuje nowy firmware jak się go przetestuje bardziej.
No ja czekam tylko na aISO bo teraz działa calkiem dobrze, szkoda, że nie działa z lampą błyskową ;/ (tj. stale iso400)
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
No ja czekam tylko na aISO bo teraz działa calkiem dobrze, szkoda, że nie działa z lampą błyskową ;/ (tj. stale iso400)
Już jest nowy firmware. Leży tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
ciekaw jestem czy już ktoś instalował? jakie wrażenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
vaas
ciekaw jestem czy już ktoś instalował? jakie wrażenia?
Takie jakie były do przewidzenia...... , z punktu grupy docelowej nic ciekawego.
Brak jakichkolwiek zmian w obszarach o których grupa docelowa 7D mówiła od początku.
Nie ma czym się podniecać i tyle.
autoISO i tak zawsze ustawia parametry tak, aby dało się zrobić zdjęcie z ręki, więc nie wiem co tutaj mi może dać funkcja ograniczenia ISO? Gdyby dali możliwość ustawienia min migawki to by był coś, a tak to do niczego się to moim zdaniem nie przyda. Przy reporterce autoISO i tak jest nieużywalne, bo wiadomo że obiekty się poruszają i taką minimalna migawka dla danej ogniskowej nic nie daje - co najwyżej poruszone zdjęcie :)
Takie rzeczy to nic trudnego od strony programistycznej, ale jak to w Canonie, nigdy nie dadzą wszystkiego.