Dlaczego tylko z zakresu? Ja już czekam na pierwsze wątki "H2 forsowane +2EV" :mrgreen:
W końcu to całe 102400...
Wersja do druku
9. dlaczego nowa 5D nie ma autoHDR..??
10. jakie jest prawdopodobieństwo, że odklei się guma z uchwytu???
Jaki byłby wasz typ:
najmniej rozczarowująca premiera Canona od czasu 5D?
No więc i ja obejrzałem.
Sprawa pierwsza, plik na ISO6400 został prześwietlony o 1EV a następnie w RAW forsownie wywołany -1EV (tak wywołał go Trampek na swoich samplach). Krótko mówiąc ma to niewiele wspólnego z ISO6400 a bliżej 3200. Detali to tam niewiele i ciężko z tym cokolwiek zrobić a to przecież f/2 z 85L więc teoretycznie żyletka. Widać już trochę czerwonych hot pikseli na czarnym za to bez bandingu. Zdjęcie też wygląda jakby było z back focusem bo ostrość jest dalej niż oczy. Czy to ten nowy wspaniały AF tak działa, czy 85L na f/2 nie trafiło? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wywołałem ten plik z wyłączonym odszumianiem i bez korekcji na -1EV, czyli tak jak został naświetlony.
Cropy 100% wyglądają tak:
Po zresamplowaniu do rozmiarów 12.8mpix (stare 5D) szum w żaden magiczny sposób wyraźnie się nie zmniejsza. No i pamiętajmy że to nie jest ISO6400 a pic na wodę bo zdjęcie prześwietlone. Przy normalnym naświetleniu szum musi być większy.
Krótko mówiąc wielka kupa z poprawy jakości obrazu w stosunku do starego 5D. Ciekawy jestem jeszcze jak z DR.
P.S
Mam nadzieję że Pani pozująca do zdjęcia została uprzedzona że te RAWy będą tak wnikliwie analizowane na forum :lol:
P.S2
Nie twierdzę że Trampek coś chciał zmanipulować tym RAWem, po prostu odszumianie i korekcja były zapisane w RAWie a on tylko tak wywołał.
z drugiej strony patrząc, skoro matryca prawie dwa razy gęściej upakowana i zdjęcia porównywalne w poprzednikiem, to w sumie jakiś postęp być jest...
szkoda tylko, że nie lepiej dopracowane 12, a analogiczne 2x (nie pamiętam ile)...