Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Karty z okolic 40 MB/s są wystarczające do zdjęć. Do wideo możesz potrzebować szybszych.
Wg testów kart pamięci w tej puszce na forum Magic Lantern :
Sandisk 45MB/s - ML benchmark 35MB/s
Sandisk 95MB/s - ML benchmark 37,9MB/s
W tych testach widać, że puszka nie obsłuży szybszej karty, różnica jest niewielka. Narazie tutaj wygrywa 5D III, który jest wstanie zapisywać około 100MB/s na CF. Canon będzie bardzo ostrożny z szybszą obsługą kart pamięci ;) szybki zapis np 5D III z 2 kart po 100MB/s umożliwił (lub ułatwił) by video raw 14bit (w zasadzie już jest ale nie ma jak zapisywać dla tego działa jedną sekunde do zapełnienia bufora w aparacie a później zapisuje na kartę).
Cytat:
Zamieszczone przez
bartezzx
Sandiski 45MB/s wystarcza do filmowania bo mi ani razu nie zdarzyło żeby przerwało nagranie, wyskoczył bufor lub cos podobnego
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Wiem że "nie na temat" ale po zakupie Mk III nie miałem nowej karty więc wyjąłem z 30D CF Sandisca 8GB Extreme III 30MB/s - zero zacięć przy rawach i 1080p (IPB) ale to nic, włożyłem przez przejściówkę microSD z telefonu kom. sandsicka 16GB (klass 2) i co... hula bez zacięć jak przy w/w CF.
Przy ALL-I buffor potrafi się zapełnić na CF, SD staje praktycznie zaraz po starcie.
Jednak IPB nie zacięło ani razu, nawet przy kręceniu 30min non-stop w przypadku obu kart.
W isntrukcji w moim przypadku canon podaje min. prędkości kart SD:
IPB - min 6MB/s,
All-I - min 20MB/s
A z tego co wiem "klass 2" to 2MB/s, jak więc możliwe że działa bez zacięć?
Jeśli ktoś intensywnie filmuje zawodowo (wiadomo ALL-I) ze względów starej zasady że lepiej mieć więcej w zapasie niż spitolić materiał wybierze szybkie karty - najszybsze jakie są, jednak w przypadku fotografii i okazjonalnego filmowania (tu sprawdzi się lepiej IPB) nie trzeba aż tak szaleć z MB/s.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Ja mam jedno pytanie dla obecnych użytkowników 6D, którzy jednocześnie mieli (bądź dalej mają) kontakt (możliwie duży) z innymi korpusami EOS, posiadającymi joysticki. Dodatkowym kryterium niech będzie taki styl fotografii, w którym zmienia się często punkt AF (czyli pytanie raczej nie dla tych, którzy 'jadą' na środkowym i przekadrowują).
Jakie macie odczucia w sprawie braku joysticka w 6D, jak sobie z tym radzicie z tym nowym kółeczkiem w 6D? Na ile jest precyzyjne podczas normalnego użytkowania?
Ciężko jest wyrobić sobie jakiekolwiek jednoznaczne opinie na temat tego typu manipulatora, na podstawie standardowej "macanki" w sklepie.
kontroler w 5D był lepszy, ale tam nie było po co przestawiać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
_igi
Jak ma sie sprawa kart SD, do tej puszki wystarcza 45mbps czy potrzeba 95-ek?
W czasie mojej krótkiej praktyki w filmowaniu przy zastosowaniu ALL-I, na sandisku 45MB/s nie miałem jeszcze zacięcia, wnioskuję więc, że takie karty będą "wystarczające" do filmowania.
45 wystarcza w pro kamerach - przy większym bitrate niż w tej puszce - więc myślę, że wystarczy aż nadto. Znajomy używa 30MB w 650D i działa bez problemu.
Może to dziwne ale w C550D różnica w szybkości kart była znacząco widoczna między 20MB/s a 30MB/s... domyślam się że i między 45 a 90 też będzie to odczuwalne...
Jak kupię 90 to sprawdzę i napisze. Obecnie chodzi na 30 i działa ;)
Czy ktoś już wypróbował czy działają wyzwalacze YongNuo YN-622 z 6D.... bo pixel knight niestety nie działa
Cytat:
Zamieszczone przez
jacab1
Czy ktoś już wypróbował czy działają wyzwalacze YongNuo YN-622 z 6D.... bo pixel knight niestety nie działa
Działa, przynajmniej u mnie, 6D i YN-622
Panowie mam problem z połączeniem między 6D a iPad 4. Po zainstalowaniu EOS Remote iPad widzi utworzoną sieć WiFi ale nie chce z nią połączyć.
Wie ktoś jaka może być przyczyna ? Spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją ?
Dodam tylko że z iPhone 5 działa jak należy.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
jacab1
dział :)