Zdecydowanie w 5D joystik sprawował się lepiej niz ten kontroler w 6d... zmaina punktu AF ciutkę nieststy jest gorsza w 6d.
W długi weekend będę sprawdzał jak 6d sprawuje się z wyzwalaczami radiowymi oraz skuteczność bocznych punktów AF :)
Wersja do druku
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety, potwierdzają moje obawy.
Panowie, prosiłbym o małą opinię, obecnie pracuję*na 5D mark II, robię*zdjęcia portretowe, reklamowe, architekturę, eventy i zaczynam coraz mocniej wchodzić*w film. O ile do fotografii piątka starcza całkiem nieźle, to z filmem miałem parę*problemów i przestałem ufać*tej puszce. Za jakieś*dwa tygodnie chciałbym kupić 6D, z racji tego, że jest bezpośrednim następcą*mojej puszki i podoba mi się*pare udoskonaleń:
- af
- iso
- wifi//gps
- tania pamięć (mega fajne do video)
- rozmiar
Początkowo będę*na nim robić wszystko, finalnie to będzie kamera do kadrów w nocy, bo planujemy przesiadkę na system Blackmagic m4/3 i aps-c, w tym momencie mnie na to nie stać (7 dobrych szkieł pod pełną klatkę robi swoje) a chwilowo po prostu nie mam na czym pracować. 5D mark III odpada, bo poza dopłatą 4000 zł za dużo pól autofokusa, z których nie korzystam, zdjęć seryjnych, które nie są*mi potrzebne, dopłata 1200-1500 zł na karty CF mi wybitnie nie leży, zwłaszcza, że sprzęt na liście zakupowej jest napędzany SD i SSD :-)
Pojawiły się*jakieś*problemy o których wiadomo, a na które warto zwrócić*uwagę?
Pozdrawiam,
igi.
Dobrze slyszec.
Jak ma sie sprawa kart SD, do tej puszki wystarcza 45mbps czy potrzeba 95-ek?
Odnosnie GPS - nie ma problemow z lapaniem fix'a? Normalnie przy wazniejszych sesjach geotagowalem za pomoca ajfona, ale raz ze to niezbyt wygodnie, a dwa ze niespecjalnie precyzyjne.
Ps. Sorka za te gwiazdki wyzej, bezpieczniej chyba bedzie pisac bez polskich znakow :-)
GPS z moich obserwacji fixuje z przeciętną szybkością, ale przyznaję od razu, że nie używałem tego jakoś często - tylko dla sprawdzenia.
Karty z okolic 40 MB/s są wystarczające do zdjęć. Do wideo możesz potrzebować szybszych.
U mnie tak ładnie nie poszlo, oczywiście że wystarczy godzinka żeby sie nauczyć "palcować", jednak szybkość zmiany punktu jest duzo gorsza niz z joystickiem (przynajmniej u mnie). Ja znów zacząłem ostrzyć środkowym i przekadrowywać :(. Inna sprawa że ze względu na wielkość matrycy, punkty w 6D są jak dla mnie zbyt centralne więc przekadrowywanie i tak jest niezbędne. Poprzednio używałem 40D. W "ciężkich chwilach" przyganiam sobie że pożałowałem 4000 na 5mk3 ;)