duzo w tym wypadku pojecie wzgledne ;] , dla jednego nie dla innego tak
zamiast kupowac wlasnie cos typu 16-35 wolalem zdecydowanie 35L a do kompletu , choc to czasem polsrodek , Zenitar Fish 16mm , sprawuje sie poki co bdb.
Wersja do druku
duzo w tym wypadku pojecie wzgledne ;] , dla jednego nie dla innego tak
zamiast kupowac wlasnie cos typu 16-35 wolalem zdecydowanie 35L a do kompletu , choc to czasem polsrodek , Zenitar Fish 16mm , sprawuje sie poki co bdb.
A co sądzicie o takim sprzęcie na lampę:
zda to egzamin na ślubie ?
Odświeżam, żeby powiedzieć o swoich doświadczeniach amatora po pierwszym ślubie :)
byłem, zrobiłem, kilka fotek jest nawet nawet, przede mną jeszcze plener ale to już luz. Co do backup'a to zakupiłem analoga 50e. Powiesiłem oba (5d+35L oraz 50e+85/18) na szyi i walczyłem dzielnie, w sumie analog służył mi jako urządzenie do utrzymywania obiektywu, z którego nie korzystałem. W trakcie zrobiłem 2 klisze (FUJI PRO 800Z) ale efekty ze względu na spie..... tematu wywołania i skanowania (muszę jeszcze sprawdzić co bardziej) w mediamarkt sprawiły, że może 5 klatek się do czegokolwiek przyda. W każdym razie backup posiadałem, nawet czasem wykorzystałem. Reasumując można robić na ślubie jednym body, w trakcie wymieniając szkła, jest to do wykonania (bałem się że coś mi umknie ale dałem radę) jednak backup dał mi bezpieczeństwo na wypadek katastrofy 5d. Serdecznie wszystkim dziękuję za porady (ale jak przejdę na zawodowstwo do dwie puszki FF muszą być :D ).
czy zda ... hmm nie probowalem czegos takiego ale ... lepsze to niz lampa na wprost
Jak Ci spierd***** wywołanie kliszy w media na której są zdjęcia ślubne to masz okazje na wygranie paru złotych... Jeżeli para młoda to Twoi znajomi to spiszcie umowę ze wsteczną datą na wykonanie zdjęć ślubnych i idź do nich z tą umową i zwalonymi negatywami, żądaj rozmowy z kierownikiem działu i sklepu i powiedz, że przez to, że oni zrąbali nie masz najważniejszych zdjęć i para młoda domaga się zwrotu pieniędzy i co teraz? Każ im płacić albo postrasz, że wniesiesz sprawę do UOKI i do sądu. Zobacz jak zareagują - może okazać się, że warto a i ich to może nauczy porządnej pracy... Ja bym tak zrobił.
Kumar chyba tak rozpietego budzetu nie ma...
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na 85 L jestem w 90% przekonany, zastanawiam się nad 24L albo 35L, zoomy sobie jednak odpuszcze :)