Zamknijcie ten wątek wreszcie :D
Wersja do druku
Zamknijcie ten wątek wreszcie :D
wynika ztego forum jak przeczytalem wiele wątków ze 5dmark2 pod względem AF jest duzo gorszy niż canon 50d ????
Skoro przeczytałeś to już powinieneś wiedzieć :)
A na poważnie - miałem 40D, 50D i na centralnym w ciemnicy nie widzę różnicy, boczne w 5MkII potrafią nie trafić (gdy ciemno). Jedyną różnicę odczuwam w spocie, którego zresztą nie używam zbyt często ;)
Kwestia przyzwyczajenia, na początku wydawał mi się wolny - teraz uważam, że jest wystarczający chociaż (jak zawsze: mógłby być lepszy ;))
Mogę dodać od siebie że centralny chodzi bardzo podobnie jak w 40D, a może nawet celniej gdy jest mało światła. Boczne przemilczę , są wyraźnie gorsze od tych w 40D. (czyli zdarta płyta he he)
Ja to np nie mogę się przestawić że 5tka zupełnie inaczej naświetla w świetle żarowym, jakiś taki ten balans inny , nawet po skorygowaniu w rawie , taki jakiś bardziej chłodny... przypomina filmowy :mrgreen:
Póki wątek jeszcze oddycha to się zapytam
Jak macie jakieś większe zlecenia np reportaż albo ślub to robicie w dużych rawach czy w sRAW?
Z tego co tu wyczytałem to sRAW daje mniejsze szumy, ale z drugiej strony to sporo mniej informacji. Jak to wygląda u Was w praktyce?
Jesli jest już taka dyskusja na ten temat na forum to nie znalazłem :-|
ja robię w największych rawach-ale sam nie wiem dlaczego-ostatnio robiłem w Sraw+jpeg i się zagotował kilka razy
Af jest ok szybkość puchy to inna historia ale jakościowo daje rade nic lepszego mi w ręce nie wpadło jak na razie i widziałem ludzi co foca sport 5d ile im odpada fot tego nie wiem .
Sam próbowałem w ostatnia sobotę idzie jak się chce choć trza się nauczyć co można a co nie .
100 %crop bez ostrzenia tylko zmniejszany .
darkness87 pucha fajna jest się nauczysz można dużo z niej wycisnąć, jak nie zamierzasz focic sportu to na weselu tez da rade.
Darek
chcialem poznac opinie posiadaczy 5d2 na temat tego co w temacie. czy rzeczywiscie jest tak fatalnie jak w tescie na optycznych? powaznie rozwazam zakup tego aparatu, ale powiem szczerze ze ten AF mylacy sie mnie bardzo martwi. no i... nigdzie na CB nie widze takiego watku, pewnie bylo ale nie moge sie doszukac. dzieki z góry za odp.
pozdr
Widocznie mieli jakis slaby egzemplarz, bo ciezko uznac AF z 5d2 gorszym od 1000D jak napisali.