-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Hehe, nowa stałka? Mam już wszystkie stałki EF-M :lol: i nie potrzebuję więcej.
Per analogiam do EF-S najbardziej prawdopodobna jest 60mm macro, pewnie z jakimś (H)IS-em.
Zooma zresztą też nie potrzebuję, jest tele, UWA itd. System EF-M uważam za kompletny. A że skromny? Z założenia miał być mały, więc nie może być za dużo obiektywów ;)
A gdybym miał popuścić wodze fantazji, to chciałbym EF-M 400/6.3 DO Nano USM IS ;)
-
Mogliby wprowadzić jasne, uszczelnione obiektywy jak Zuiko Olympusa. Tylko pewnie w cenie X2 by nikt nie kupił;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Hehe, nowa stałka? Mam już wszystkie stałki EF-M :lol: i nie potrzebuję więcej.
Wiesz może Ci się to wydać dziwne ale są jeszcze inni użytkownicy tego systemu i oni nie mają i mogą potrzebować więcej ;).....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz może Ci się to wydać dziwne ale są jeszcze inni użytkownicy tego systemu i oni nie mają i mogą potrzebować więcej ;).....
Bardzo jasne stałki mogą być fajną siłą napędową systemu M. Coś jak w Fuji albo Leice.
-
Bardzo jasne stałki na APS-C to znaczy f/(1.4, 1.2, 1.0) ?
P.S. Zakładam, że jasne zoomy na APS-C to f/1.8...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Bardzo jasne stałki na APS-C to znaczy f/(1.4, 1.2, 1.0) ?
P.S. Zakładam, że jasne zoomy na APS-C to f/1.8...
Fuji operuje jasnością f/1.2, f/1.4 dla typowych ogniskowych: 24,35,56 mm. Coś z takiego zestawu mogłoby zagościć w systemie M np. 50/1.2.
Jasne zoomy nie wychodzą małe. Chyba nic z tego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Fuji operuje jasnością f/1.2, f/1.4 dla typowych ogniskowych: 24,35,56 mm. Coś z takiego zestawu mogłoby zagościć w systemie M np. 50/1.2.
Jasne zoomy nie wychodzą małe. Chyba nic z tego.
takich stałek w canonie dla apsc nie bedzie - przyczyna jest prosta canon nie chce żeby na canon-boardzie po raz kolejny pojawiła sie dyskusja "jasnośc 1.2 jest jasnością 1.2 niezależnie od wielkości matrycy" :mrgreen: dlatego takich stałek w systemie M nie bedzie
-
Canon Rumors napisał, że Canon rozsyła zaproszenia dla VIP na prezentację czegoś bezlustrowatego. Czyżby jakiś wysoki model cropa czy jednak oczekiwane FuFu?
http://www.canonrumors.com/canon-sen...on-next-month/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Chyba M50 :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chyba M50 :cry:
Jeszcze nie czas na łzy. Raczej to coś większego :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Podobno mają uroczyście nadać pierwszej M-ce status "classic" i ogłosić ją modelem kultowym
-
Kultowo kiepski af. Poza tym przyzwoity mały wariat;)
-
W dyskusji na CR pod tym "rumorem" ktoś rzucił pomysł, że to będzie prezentacja M6 z innowacyjnym okrągłym sensorem :lol:
-
Ja stawiam na FuFu. Komentarze pod postem CR jak zwykle kręcą się wokół tego samwego: 4k, canon już za późno i miałem 5d i tysiąc elek ale wszystko sprzedałem dla Sony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wolałbym uchylny a nie gibany ekranik i tyle.
Ja odwrotnie. Uchylne to tani ersatz gibanych.
Canon opanował niezawodną technologię zaawansowanego gibania :idea: w przeciwieństwie do niektórych innych producentów.
Uchylać na blaszkach to każdy potrafi.:roll: :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja odwrotnie. Uchylne to tani ersatz gibanych.
Canon opanował niezawodną technologię zaawansowanego gibania :idea: w przeciwieństwie do niektórych innych producentów.
Uchylać na blaszkach to każdy potrafi.:roll: :lol:
Miałem gibany ekranik już w G3 i A630. Wszystko działało długie lata. Przy kompaktach to było dla mnie podstawowe kryterium zakupu.
No ale jak ten ekranik zrobił się dotykowy to teraz uchylny jest dla mnie idealny - mam takowy w G7XII.
Jestem bardzo praworęczny. Nic nie umiem wyklikać lewą ręką i ten gibany ekranik po lewej stronie jakoś mi nie pasuje.
No ale jak sensor w nowym bezlusterkowym FF będzie OK to idę na każdy kompromis ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
... albo mniej ;),
ale czegoś innego np. odpowiednik 85/1,8 lub 100/2 - nie musi być f/1,2, wystarczy względnie jasne i kompaktowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Selena
... albo mniej ;),
ale czegoś innego np. odpowiednik 85/1,8 lub 100/2 - nie musi być f/1,2, wystarczy względnie jasne i kompaktowe.
Co do f/1.2, to szczerze powątpiewam czy Canon kiedykolwiek jeszcze wyprodukuje taki obiektyw (po co walczyć o jakieś ułamki światła, skoro matryce są coraz lepsze?), a już prawie na pewno nie EF-M. Również wspomniane 85/1.8 czy 100/2 nie mają specjalnie sensu jako EF-M, bo nie będą mniejsze niż klasyczne EF + adapter.
Zaproponowałem EF-M 400/6.3 DO Nano USM IS, bo światło f/6.3 daje już jakiś konkretny zysk na średnicy teleobiektywu/wadze elementów optycznych. Dodatkowo Canon raczej nie odważy się wypuścić obiektywu f/6.3 jako EF czy EF-S (AF!), a jako EF-M jest to jak najbardziej możliwe i praktykowane.
-
artykuł o bezlusterkowcach
https://fstoppers.com/originals/what...cessful-213001
i generalnie się z nim zgadam - przejściówki adaptery to słabe i potencjalnie rodzące problemy rozwiązania, natywne EF będzie lepsze :mrgreen:
bezlustro ff nie musi być małe :mrgreen: powinno być ergonomiczne
i jak będzie grubsze - to może zmieści jakąś sensowną baterię w sensownym uchwycie
to że nikon musi zmienić bagnet :mrgreen: współczuję użytkownikom z wypasioną optyką - bo ten co ma jest stary i mu sporo brakuje we współczesnych czasach to nie oznacza że canon musi coś robić z mocowaniem EF
ostanio oglądałem film (tfu) influencera "dlaczego zmieniłem na system dla wyznawców nowej wiary" (nie chodzi o sony jakby kto pytał) - biduś znaczy influencer musiał kupić gripa bo korpus był za mały do wygodnej pracy
-
Lepiej niech się pośpieszą z tym bezlustrem FF bo:
"Photographer David Burnett Switches to Sony After 40 Years of Canon"
https://petapixel.com/2018/01/23/pho...hooting-canon/
;)
ps. wg CR premiera stałek ef-m przesunięta a ten nowy bezluster to ma być super 35 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
jaki związek ma to co dla Burnetta dobre z tym co dla mnie dobre - trzeba se powiedzieć jasno - żaden :mrgreen: ale fakt muszą się pospieszyć
ale super 35 nie jest wcale super :mrgreen: bo formaty filmowe są małe - chyba nikt nie czeka na niepełnoklatkowe bezlustro od canona , a przynajmniej ja nikogo takiego nie znam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale super 35 nie jest wcale super :mrgreen: bo formaty filmowe są małe - chyba nikt nie czeka na niepełnoklatkowe bezlustro od canona , a przynajmniej ja nikogo takiego nie znam
Nie zgodzę się, ma jedno coś co się nazywa 4k, a jaki lament jest zawsze pod Canonem? Nie ma 4k i zle się nim kreci filmy ;)
-
-
Trzecie miejsce w rynku lustrzanek ma Pentax z udziałem 4,2%, czyli widać, że Sony uśmierca system DSLR (a raczej SLT) i mocowanie A. Za to w bezlusterkowcach jest dość remisowo, nie sądziłem, że canon ma taki duży udział. Może to tylko w Japonii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Trzecie miejsce w rynku lustrzanek ma Pentax z udziałem 4,2%, czyli widać, że Sony uśmierca system DSLR (a raczej SLT) i mocowanie A. Za to w bezlusterkowcach jest dość remisowo, nie sądziłem, że canon ma taki duży udział. Może to tylko w Japonii.
W zeszłym roku jeśli dobrze pamiętam, Canon był 1 w Japonii jeśli chodzi o bezlusterkowece. Teraz spadł na 2 prawie z tym samym wynikiem co Sony, w księgowości to raczej zauważono :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie zgodzę się, ma jedno coś co się nazywa 4k, a jaki lament jest zawsze pod Canonem? Nie ma 4k i zle się nim kreci filmy ;)
ale z czym sie nie zgodzisz że format super 35 jest mniejszy niż fullframe?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
brak danych liczbowych - ile było tych luster bezluster i kompaktów - ogólnie to jak podać dane żeby ich nie podać - i wróżyć z fusów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale z czym sie nie zgodzisz że format super 35 jest mniejszy niż fullframe?
nie zgadzam się z tym:
"ale super 35 nie jest wcale super"
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
a jednak się myliłem (składam samokrytykę) to co używa Burnett ma jednak związek z tym co używamy - facet używał 6D (bo 1dx jest dla niego za duży) czyli naturalnym następca był 6DII i co i nico bo ktoś "przesprycił" :mrgreen: wizerunkowo to dość tragicznie wyszło
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
a jednak się myliłem (składam samokrytykę) to co używa Burnett ma jednak związek z tym co używamy - facet używał 6D (bo 1dx jest dla niego za duży) czyli naturalnym następca był 6DII i co i nico bo ktoś "przesprycił" :mrgreen: wizerunkowo to dość tragicznie wyszło
O tym czego on naprawdę używa można sobie poczytać w wywiadzie z nim przed magiczną konwersją :)
https://www.digitalphotopro.com/prof...pher-at-large/
Ważne, że w świat poszło, że zamienił Canon na Sony, większość i tak nie wie kto to jest ten Burnett ;)
-
Zdaje się, że góra urodziła mysz:
More About the “Major Mirrorless Presentation”, It’s the Canon EOS M50
No to czekamy dalej na grubasa FF :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
niech duuuuużo produkują kiedyś kupię używkę za 800zł :mrgreen: zamiast telekonwertera :mrgreen: bo tak czas zweryfikuje realną wartość takiego sprzętu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
niech duuuuużo produkują kiedyś kupię używkę za 800zł :mrgreen: zamiast telekonwertera :mrgreen: bo tak czas zweryfikuje realną wartość takiego sprzętu
Z tego co piszą, ten M50, mimo, że nie FF, to może być najciekawszy aparat Canona od wielu lat. Ale nie będę spekulować, bo konkrety już wkrótce.
Za to z innej beczki (a raczej słoika :lol:). Propozycje na ten i przyszły rok:
EF-M 32 1.x STM
EF 50 1.4 IS (nano?) USM
EF 135/2 IS USM L
EF 70-200 2.8 IS DO (L?)
EF 200-600 5.6 USM (nano?)
EF 400/2.8 (1.4x ?) IS L DO USM
EF 600/4 (1.4x ?) IS L DO USM
P.S. W ten 200-600 to raczej nie wierzę, ale co tam, niech będzie ;)
P.S.2 Pewnie jedno czy dwa szkiełka EF-S też się pokażą, ale nie mam pomysłu... Np. odpowiednik tego EF-M czyli EF-S 32 1.x STM czy wersje kitów z napędem nano (zwłaszcza 55-250).
P.S.3 Ponoć u Canona jest nacisk na to, by każdy nowy obiektyw miał coś wyróżniającego go na tle rozwiązań konkurencji. Nie wszystkie te propozycje spełniają ten warunek. Z drugiej strony takie 24-105 II czy 16-35 III raczej też nie.
P.S.4 Nie ma też żadnego zooma EF zgodnego z PZ-E1. Niedopatrzenie! Jakieś propozycje?
-
wierze czy nie, ale takie 400/2.8 z tc to bym brał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
wierze czy nie, ale takie 400/2.8 z tc to bym brał :)
Każdy by brał! :) Zwłaszcza jak ma dwie nerki :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
EF 50 1.4 IS (nano?) USM
ciekaw jestem ceny i czy bokehu nie spie* tak jak w 35/2... ale bylbym zainteresowany
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
EF 135/2 IS USM L
lubie moje nerki, wiec pasuje
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
EF 70-200 2.8 IS DO (L?)
poprosze w wariancie f/4 i malutkie gabarytowo.
ja bym jeszcze chcial EF-S 22/2 IS, wielkosciowo jak EF 28/2.8 IS. i 135/2.8, moze byc bez IS, ale z calym dorobkiem nowoczesnego inwentarza (szybciutki AF, obudowa klasy 24-70/4 albo 35/2). i w zasadzie mam komplet tego co potrzebuje
-
1 załącznik(ów)
Canon m50 już za rogiem...
I już mi się podoba? Dlaczego? Nie ma piep...nego hipsterskiego kółka do korekcji ekspozycji :lol: Jakbym chciał kółka i inne sreberka, kupiłbym fuja :lol:
A z konkretów, to 4K, DiGIC 8, do 10 klatek na sekundę i nowy format CR3 cokolwiek to (oprócz kompresji) oznacza...
O! I wreszcie chyba porządny gibany ekranik jak w lustrzankach :)
Załącznik 574
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
poprosze w wariancie f/4 i malutkie gabarytowo.
Jest od Tamrona, będzie w tym roku jeszcze od Sigmy. Kwestii gabarytów 70-200/4 raczej nikt nie przeskoczy, jeśli ma kryć pełną klatkę...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja bym jeszcze chcial EF-S 22/2 IS, wielkosciowo jak EF 28/2.8 IS. i 135/2.8, moze byc bez IS, ale z calym dorobkiem nowoczesnego inwentarza (szybciutki AF, obudowa klasy 24-70/4 albo 35/2). i w zasadzie mam komplet tego co potrzebuje
Niestety tych szkiełek moja szklana kula nie pokazuje wcale...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Niestety tych szkiełek moja szklana kula nie pokazuje wcale...
To wypada zaopatrzyć się nową szklaną kulę, tylko żeby pasowała do starego pierścienia :)
-
Dobrze że wstrzymałm sie z zakupem M5 po obniżkach cen,po cichu liczyłem że M50 będzie miał wizjer po lewej stronie jak u Fuji,S,O,P
-
3 załącznik(ów)
Będzie dobrze. Warto było zaczekać.
Poszerzony Dual Pixel (100% matrycy w pionie).
Wykrywanie oka (ale nie wiem na razie czyjego ;) , choć pewnie fotografowanego).
Ulepszony Dual Pixel AF (więcej punktów, lepsze serwo).
Cicha migawka (elektroniczna?).
I, co ciekawe, niby LP-E12, a mam ich cały worek :lol:
Załącznik 597
Załącznik 598
Załącznik 599
Widać, że Canon pozycjonuje M50 poniżej M5 (pokrętło trybów po prawej, brak trybu C etc.)
-
Canon eos m 50
https://www.canonwatch.com/canon-eos...at-viewfinder/
24.1 Megapixels APS-C CMOS
•Dual pixel CMOS AF
•DIGIC 8
•4K video
•Standard ISO: 100-25600 (extended ISO: 51200)
•Continuous: Up to 10 frames / sec (at servo AF: up to 7.4 frames / sec)
•EVF: 2.36 million dot organic EL
•3 type 104 million dots Bali angle touch panel liquid crystal
•Wi-Fi · Bluetooth · NFC installed
•Supports the next-generation CR3 RAW format and the new C-RAW compression format. The C – RAW format is 40% smaller in file size than conventional RAW, and it corresponds to in – camera RAW development and digital lens optimizer
•Color: Black / White
•Pre-orders start on February 27, 2018
-
Fajny, ale wszystko oczywiście będzie zależało od ceny. Póki co Canon się ceni jeśli chodzi o bezlusterkowce.
Na tle takiego Sony A6300 to d... nie urywa (a może się mylę?), a wątpię, żeby był tańszy od Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
Fajny, ale wszystko oczywiście będzie zależało od ceny. Póki co Canon się ceni jeśli chodzi o bezlusterkowce.
Na tle takiego Sony A6300 to d... nie urywa (a może się mylę?), a wątpię, żeby był tańszy od Sony.
Będę chciał właśnie zastąpić A6300 tym M50. Nie wiem jeszcze czy to będzie mieć sens (cena/możliwości). Na razie specyfikacja wygląda obiecująco.
Co do Sony, problem należy rozpatrywać w kontekście dostępnych szkieł. Z tymi dla APS-C u Sony jest słabo, a w przypadku szkieł FF często cena jest bardzo problematyczna i dostępność także. Przykład pierwszy z brzegu, 70-200/2.8. U Canona nie ma problemu, żeby kupić (używany) za 6 tysięcy, u Sony praktycznie wchodzi w grę nowy za 2x tyle... Szeregu ogniskowych (stałki) na razie nie ma u Sony i nie wiadomo kiedy będą. Od 135, przez 200, 300 i tak dalej jeszcze kilka...
-
Brzydki strasznie :mrgreen:.
-
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
toż takich zabawek pełno już na rynku...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Brzydki strasznie :mrgreen:.
Nie da się ukryć. Jak dla mnie może być jeszcze brzydszy, byle robił to co trzeba :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
toż takich zabawek pełno już na rynku...
Czekałem, pewnie kupię :)
Chyba najciekawsza premiera Canona od wielu, wielu lat.
Ponieważ to jednak dość niski segment rynku, to na tym forum nie wypada się raczej zachwycać. Zachwyty będą dopiero za kilka lat jak rozwiązania z M50 trafią do 6d mark III :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ponieważ to jednak dość niski segment rynku, to na tym forum nie wypada się raczej zachwycać. Zachwyty będą dopiero za kilka lat jak rozwiązania z M50 trafią do 6d mark III :lol:
ale chodzi o takie rozwiazania jak g* ergonomia malej mydelniczki? to ja juz wole antycznosc 6D mkI ;) nie zeby ten dawal nadmiar powodow do zachwytow, ani jego nastepca...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
Canon EOS M50 Body (Black) $779
Sony Alpha a6300 Mirrorless Digital Camera (Body Only, Black) $798.00
Źródło:
Here is the USD Pricing for the EOS M50 & Speedlite 470EX-AI
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...s_digital.html
-
@mkamelg -> No tak, ale większość osób tu na forum bardziej interesować będą ceny w Polsce, a nie na Zachodzie.
U nas A6300 body kosztuje ~3400-3600 zł (można je było mieć w promocji po 3100 zł), a A6000 z kitem to wydatek ~2200-2400 zł. Co Canon oferuje za podobne pieniądze?
Cytat:
Nie da się ukryć. Jak dla mnie może być jeszcze brzydszy, byle robił to co trzeba
Dokładnie, design to sprawa drugorzędna. Poza tym tak źle nie wygląda, jest nawet nieźle.
Gdyby tak czepiać się wszystkich szczegółów to nie wybralibyście żadnego modelu, żadnej firmy, bo nie ma idealnego modelu, w dodatku takiego który podobałby się wszystkim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
@
mkamelg -> No tak, ale większość osób tu na forum bardziej interesować będą ceny w Polsce, a nie na Zachodzie.
U nas A6300 body kosztuje ~3400-3600 zł (można je było mieć w promocji po 3100 zł), a A6000 z kitem to wydatek ~2200-2400 zł. Co Canon oferuje za podobne pieniądze?
Dokładnie, design to sprawa drugorzędna. Poza tym tak źle nie wygląda, jest nawet nieźle.
Gdyby tak czepiać się wszystkich szczegółów to nie wybralibyście żadnego modelu, żadnej firmy, bo nie ma idealnego modelu, w dodatku takiego który podobałby się wszystkim.
jest, A7RIII :D