-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
"Optymalizacja profilu uwzględniając panujące warunki oświetleniowe" - tę funkcję i1pro mam na myśli. Rozumiałem to tak, że kalibrator cały czas czuwa przy monitorze i zmienia profil w zależności od rodzaju oświetlenia mierząc je. Jak to wygląda? Korzysta wtedy ze wstępnie przygotowanych profili, czy tworzy je na bierząco? Czy korzystanie z tej funkcji właśnie jest nieprawidłowe?
Niestety, byłoby zbyt pięknie. Problem z tym, że oświetlenie rzadko kiedy jest poprawne a w niepoprawnym nie działają matematyczne modele postrzegania i guzik z automagicznego dopasowywania. W I1 Profilerze jest co prawda funkcja korygująca widzenie śródtonów, które się wypacza w słabym świetle, ale to jest reanimacja trupa. Najbezpieczniej jest powiesić lampę rastrową ze świetlówkami 5000K na sufit i zrobić jak to bogowie kolorymetrii nakazali. Jest wówczas najprościej. Jak jest poprawne światło to wszystko nagle samo zaczyna grać.
-
Czy X-rite i1display pro daje jakąś znaczącą przewagę przy kalibracji programowej Eizo SX2262W w stosunku do X-rite i1display 2? To jest jego poprzednik po prostu?
Mam okazję go (display 2) pożyczyć od kolegi.
Rozumiem, że w rękach specjalisty display 2 nie zamieni się w urządzenie do kalibracji sprzętowej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Czy X-rite i1display pro daje jakąś znaczącą przewagę przy kalibracji programowej Eizo SX2262W w stosunku do X-rite i1display 2? To jest jego poprzednik po prostu?
Rozumiem, że w rękach specjalisty display 2 nie zamieni się w urządzenie do kalibracji sprzętowej?
Te dwa urządzenia to 2 różne bajki. Display 2 to staroć, za każdym razem potrafi skalibrować inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
No i kalibracja sprzętowa nie zależy od czujnika. To właściwość monitora. Kalibracja sprzętowa/programowa to różnica w sposobie korekcji. Sprzętowa polega na korekcie w sprzęcie - monitorze, programowa w programie - sterowniku karty graficznej.
-
Czyli sprzętowa dla SX zależy tylko (albo aż) od posiadania bibliotek eizo i - powiedzmy - umiejętności.
Wychodzi na to, że póki co działam na fabrycznych i czekam na sensowną okazję na kalibrację taką, czy inną. Dzięki Wam za zrobienie ze mnie trochę mniej zielonego!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Czyli sprzętowa dla SX zależy tylko (albo aż) od posiadania bibliotek eizo i - powiedzmy - umiejętności.
Tak. W SX jest nieźle pod górkę. Firma oficjalnie odblokowała możliwości kalibracyjne w nowszych seriach CS/CX.
-
Jaki monitor do 3000 zł z kalibratorem (ewentualnie niewiele droższy) do obróbki zdjęć możecie polecić...
Monitor w rozdziałce minimum 1920x1200 rozmiar minimum 24"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Jaki monitor do 3000 zł z kalibratorem (ewentualnie niewiele droższy) do obróbki zdjęć możecie polecić...
Monitor w rozdziałce minimum 1920x1200 rozmiar minimum 24"
Za tanio jak za taki duży i do fotografii. Jedyny wybór to taki se NEC P242W. Dobre 24-ki graficzne to wydatek ok 4 tys, przykładowo EIZO CX240. Rzecz całkowicie wyjątkowa. Nie ma lepszego monitora w cenie do 7-8 tys zł.
-
Czy ten NEC to mocno piszczy ??
Czy ten by się nadał Monitor Dell UltraSharp U3011-BK ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Czy ten NEC to mocno piszczy ??
Czy ten by się nadał Monitor Dell UltraSharp U3011-BK ??
Wcale nie poszczy. Czemu miałby piszczeć? U3011 to chyba jeden z gorszych pomysłów bo trudno trafić na sztukę nie będącą kolorofonem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Wcale nie poszczy.U3011 to chyba jeden z gorszych pomysłów bo trudno trafić na sztukę nie będącą kolorofonem.
Tak z ciekawości, kolorofonem czyli kolory zmieniają się w takt dźwięku? :)
-
Miał ktoś "w rękach" monitor 4k? Ciekaw jestem opini na temat takich monitorów, głownie ergonomia bo graficznych chyba jeszcze nie zrobili (w cenach dla ludzi).
-
-
Ktos może się wypowiedzieć w kwestii 27'' monitora z iMaca 2013? Czy to się nadawa do obróbki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boober
Ktos może się wypowiedzieć w kwestii 27'' monitora z iMaca 2013? Czy to się nadawa do obróbki?
Średniawo - brak regulacji wysokości i błyszcząca szyba dają w kość, do tego niegdysiejsze iMacze były trapione przez bolączki syfiącej się matrycy - wymieniano to na gwarancji, ale trzeba było odsyłać cały komputer, a gwarancja kiedyś*się kończy.
Alternatywa - kupić podstawowego Maca mini i5 lub i7, zapodać 16GB RAM, wymienić ślimaczany HDD na szybszy, dołożyć OWC data doubler i szybki SSD (Samsung 840 Pro) na system i aplikacje, całość uzupełnić skalibrowanym sprzętowo monitorem NEC EA274WMi - będzie szybciej, lepiej i taniej.
-
kupiłem dzisiaj EIZO S2100 S-PVA
6500 godzin, 12mc pełnej gwarancji
499pln
teraz pytanie jak najlepiej go wykalibrować?
-
Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Średniawo - brak regulacji wysokości i błyszcząca szyba dają w kość, do tego niegdysiejsze iMacze były trapione przez bolączki syfiącej się matrycy - wymieniano to na gwarancji, ale trzeba było odsyłać cały komputer, a gwarancja kiedyś*się kończy.
Alternatywa - kupić podstawowego Maca mini i5 lub i7, zapodać 16GB RAM, wymienić ślimaczany HDD na szybszy, dołożyć OWC data doubler i szybki SSD (Samsung 840 Pro) na system i aplikacje, całość uzupełnić skalibrowanym sprzętowo monitorem NEC EA274WMi - będzie szybciej, lepiej i taniej.
Bardzo liczyłem na właśnie Twoja wypowiedz w temacie. Bardzo dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
499pln
Możesz go tylko oprofilować. Najlepiej i1 display PRO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Możesz go tylko oprofilować.
E tam.
-
robiłem kilka testów, które znalazłem na necie i tragedii nie ma
oczywiście można próbować powalczyć z ustawieniami
pytanie - czy jest sens skoro względem tego co pokazywał MBP na którym obrabiałem 95% swoich zdjęć ten monitor to jakaś inna galaktyka....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
ten monitor to jakaś inna galaktyka....
Czyli jesteś zadowolony? Aż tak pozytywnie z jakby nie patrzeć niskobudżetowym zakupem? Również planuję nabyć niedrogi monitor, a cena modelu jaki zakupiłeś jest bardzo niska w stosunku do nowych produktów EIZO czy NEC. Być może coś takiego na początek wystarczy.
-
Jak dla mnie to kalibruje się przede wszystkim po to żeby wydruk pokrywał się z tym co widzimy na ekranie. Jeśli po testach znalezionych w necie jesteś zadowolony to w tym wypadku absolutnie nie ma sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
499pln
A tak z ciekawości to gdzie kupiłeś w takiej cenie. Pytam bo sam jestem na kupnie czegoś budżetowego. Obecnie mam Eizo 1921s.
-
EIZO używanych na pęczki. Ja dałem 500 za monitor z 2007r i poniżej 7000h przebiegu. Nie ma żadnych rys, uszkodzeń, bad pixeli. Świeci pięknie - na 50% można baaaardzo komfortowo pracować.
Ja kupiłem w AMSO - Komputery Poleasingowe Używane Mają tego na pęczki. Podobna firmy sprzedająca sprzęt poleasingowy są w KRA i Gliwicach
Koniecznie chciałem pojechać i obejrzeć sprzęt osobiście, musiał dodatkowo posiadać gwarancję. Całe szczęście, że byłem tam osobiście bo niektóre monitory czy laptopy były w baaaaardzo kiepskim stanie wizualnym. Eizo 2100 stały 3szt i każda inna. Wybrałem najlepszy w/g oględzin
Póki co jestem zachwycony. Zobaczymy jak będzie po tym jak oddam odbitki do labu. Do użytku domowego nie widzę szans wydania 2000pln wzwyż za nowy monitor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
EIZO używanych na pęczki. Ja dałem 500 za monitor z 2007r i poniżej 7000h przebiegu. Nie ma żadnych rys, uszkodzeń, bad pixeli. Świeci pięknie - na 50% można baaaardzo komfortowo pracować.
Sam monitor nawet najlepszy powinien zostać skalibrowany. Wtedy jest komfort pracy. Bez kalibracji jest tak samo jak z każdym innym monitorem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Jedna uwaga - Mac Mini mają z tego co kojarzę procesory mobilne, iMac desktopowe - więc z Mini trzeba w sumie kupić i7... w iMac i5. Ogólnie dobra rada. iMac wychodzi drogo...
PS.: Jest jeszcze coś takiego jak OSx86.
-
Aktualnie posiadam Eizo S2431W i jestem zadowolony. Aczkolwiek może przydałoby się coś większego o podobnych, nie gorszych parametrach.
Jesteście w stanie zaproponować coś sensownego, za co nie koniecznie trzeba wydać fortunę ;)?
-
Niezmiennie polecam EV2736 :)
-
NEC PA272W - najlepsza obecnie 27-ka na rynku.
Opcja ekonomiczna - NEC EA274WMi, koniecznie skalibrowany sprzętowo przed wysyłką.
-
Powoli dorastam do podjęcia decyzji o zakupie dobrej klasy monitora graficznego. Na ten cel chciałbym przeznaczyć kwotę ok. 4000,00 zł.
Monitor służyłby głównie przy pracy z materiałem takim jak fotografia reklamowa choć nie tylko. W przyszłości, część z fotografii jakie wykonam trafi również do druku stąd pod tym względem monitor również powinien być mi pomocny.
Po wstępnym zapoznaniu się z ofertą EIZO i NEC, mój wybór padł na EIZO ColorEdge CX240. W sieci znaleźć można wiele pozytywnych opinii na jego temat. Z informacji jakie znalazłem wynika, że monitor ten może zostać niebawem wyprzedany z racji zaprzestania jego produkcji. Następca będzie zdecydowanie droższy więc jest to chyba dobry moment na zakup modelu CX240. Pytanie, czy w chwili obecnej jest jakaś sensowna alternatywa dla tego monitora? Czy cokolwiek innego byłoby dla mnie korzystniejsze?
http://www.canon-board.info/druk-ska...35/index2.html
EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
W powyższych postach, Czornyj wypowiada się na jego temat dość pozytywnie. W innych z kolei, Tom01 oraz Czornyj porównują go z monitorami od NEC'a. Mam dylemat i nie jestem pewien, w którym kierunku mam podążać. Fajnie byłoby wydać mniejszą kwotę jednak z drugiej strony, chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru i zakupić monitor na dłuższy okres czasu.
-
Poszukaj uzywanych modeli za 40% ceny.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
digital.photography
W innych z kolei, Tom01 oraz Czornyj porównują go z monitorami od NEC'a.
Nie tak do końca. Trudno porównywać dwie różne klasy monitorów. NEC nie ma w ofercie odpowiednika EIZO CX240 a najbliższy, PA242W, odstaje w każdej kategorii.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Eeee, słabo. Jak bym poradził szukać używanych modeli za 25% ceny. Żaden problem kupić profesjonalny sprzęt, który ludzie masowo wystawiają do sprzedaży, tylko po to abyśmy mogli takie tanio kupić. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Eeee, słabo. Jak bym poradził szukać używanych modeli za 25% ceny. Żaden problem kupić profesjonalny sprzęt, który ludzie masowo wystawiają do sprzedaży, tylko po to abyśmy mogli takie tanio kupić.
Dość ostrożnie podchodzę do zakupu używanego sprzętu. Obawiam się czy taki zakup na dłuższą metę będzie aby na pewno korzystny? Nie chciałbym kupić mocno przechodzonego sprzętu, a w zdecydowanej większości przypadków, monitory takie zakupuje się do intensywnej pracy i tych roboczo godzin mają trochę przepracowane... Co myślicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
digital.photography
monitory takie zakupuje się do intensywnej pracy i tych roboczo godzin mają trochę przepracowane... Co myślicie?
Dokładnie tak samo myślimy. Okazji praktycznie nie ma, a już na pewno nie są okazją wszystkie ogłoszenia na Allegro. To jest sprzęt zawodowy, kupuje się do pracy i sprzedaje jak się już*nie nadaje. Są oczywiście rodzynki, np ktoś kupił sprzęt na dofinansowanie i zakończył działalność po krótkim czasie, ale takie przypadki da się ustrzelić może raz na rok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Dokładnie tak samo myślimy.
Zatem doskonale się rozumiemy:)
-
Wlasnie kupilem cg222w za 1500 zl przepracowane 3100 godzin..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Wlasnie kupilem cg222w za 1500 zl przepracowane 3100 godzin..
Jest to przebieg duży czy raczej niewielki jak na tej klasy monitor? Rachując na szybko, przepracował ok. 13 miesięcy po 8 godzin dziennie.
-
Raczej bardzo maly..... Eizo gwarantuje 30000 godzin ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Raczej bardzo maly..... Eizo gwarantuje 30000 godzin ...
W takim razie gratuluję:) Takich okazji jest jednak niewiele. Mógłbym czekać i czekać...
-
Przegladaj allegro canon board forum nikona cos sie trafi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Przegladaj allegro canon board forum nikona cos sie trafi
Zanim trafię i znajdę korzystną okazję, zakupię nowy:D Myślę, że decyzję powinienem podjąć dość szybko z uwagi to, że monitor staje się bardzo potrzebny do mojej dalszej pracy. Pozostaje tylko wybór konkretnego modelu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
digital.photography
Jest to przebieg duży czy raczej niewielki jak na tej klasy monitor? Rachując na szybko, przepracował ok. 13 miesięcy po 8 godzin dziennie.
Zależy czy przepracował 3100 godzin z jasnością na 100%, czy 5%.
Generalnie jest to naprawdę niewielki "przebieg", ale należy pamiętać że ilość godzin to nie jedyny czynnik wpływający na zużycie monitora...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A co jeszcze wplywa ?
"czy przepracował 3100 godzin z jasnością na 100%, czy 5%".
-
Nie kupujcie używanych!
Przecież to bzdurne stwierdzenie.
Trzeba kupować używki, ale z głową. Pojechać, obejrzeć potestować, ponegocjować cenę.
Sprzęt używany trzeba zwyczajnie sprawdzać przed zakupem i tyle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
"czy przepracował 3100 godzin z jasnością na 100%, czy 5%".
A jakie to ma znaczenie skoro producent gwarantuje 30 tys. Godzin? A poza tym nie widzialem by ktos uzywal monitora na 100% jasnosci w monitorze kalibrowanym....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A jakie to ma znaczenie skoro producent gwarantuje 30 tys. Godzin? A poza tym nie widzialem by ktos uzywal monitora na 100% jasnosci w monitorze kalibrowanym....
W twoim przypadku być może monitor był kalibrowany, ale nie zawsze tak być musi.
Moja uwaga była natury ogólnej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A jakie to ma znaczenie skoro producent gwarantuje 30 tys. Godzin?
Chyba nie doczytałeś tego, co jest napisane małym druczkiem - gwarancja jaskrawości CG222W jest na 3 lata i 10tyś godzin, z limitem jaskrawości 80cd lub mniej @ D50-D65:
Warranty | EIZO
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Chyba nie doczytałeś tego, co jest napisane małym druczkiem - gwarancja jaskrawości CG222W jest na 3 lata i 10tyś godzin, z limitem jaskrawości 80cd lub mniej @ D50-D65:
Warranty | EIZO
Tylko w przypadku "Ograniczonej gwarancji" producenta. W polskiej dystrybucji nie było takiego ograniczenia. Ale jeśli to sprzęt z Niemiec to faktycznie może już być po gwarancji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Tylko w przypadku "Ograniczonej gwarancji" producenta. W polskiej dystrybucji nie było takiego ograniczenia. Ale jeśli to sprzęt z Niemiec to faktycznie może już być po gwarancji.
Faktycznie, w przypadku PL to bez znaczenia.