A myślałem, że do fotografowania siatkówki nadają się tylko jedynki:)
Wersja do druku
A myślałem, że do fotografowania siatkówki nadają się tylko jedynki:)
To kieeedy będzie nowe 24-70 :D
I tanie FF...
A mogę z komy na BOA? Nie mam nic do nagrywania, sprzęt do zabawy w detektywa-inwektywa odstawiłem do szopki jakieś 4 lata temu... A ciekawe co by powiedzieli :D
No kurde no, jakieś przypuszczenia musicie mieć! Ja nie siedzę na CR i nie analizuję rynku i posunięć Canona, ale wiem, że już dawno nic nie było i coś musi wyjść :D
a co tu przewidywać?
nowe 1D w tym roku oraz w 2010 następca 50D oraz 1Ds :)
szkła?
obstawił bym na:
50 1.4
24-70
70-200
oraz jakiąś dłuuugą stałkę
A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"? dać mniejszy wizjer? Gorszy wyświetlacz? plastikową obudowę? AF na poziomie xxxD (nie, żebym narzekał)? W końcu takie 5D to "tylko" pełna klatka - nie ma w nim chyba nic, że tak powiem, "wyczynowego" - ani uszczenień, ani dobrego AF.
PS. Jeśli nie mam racji - nie śmiejcie się chociaż :) Nigdy nie miałem 5d w rękach - teoretyzuję...
Teoretycznie tanie FF dla mnie znaczy coś w tym stylu jak 350tka z dużą matrycą (shitownie mała, bez kółka, straszny dźwięk lustra i migawki, ...). Okroić jest z czego : fps, kółko, filmiki, af, wielkość i jakość korpusu... A najlepiej jakby dalej sprzedawali 5dmk1 : wtedy używki byłyby w normalnych cenach :D
najlepiej to jakby dolar byl po tyle ile rok temu, mkI nie ma co ruszac
Ja czekam na 1D :) Najlepiej, jeśli będzie w tym roku, to w przyszłym trochę stanieje i sobie kupie. Wymagania: wyświetlacz jak w 50D (będzie na pewno), jakieś 12 fps (z podziałem na 1, 3, 6, 12 klatek), może być aps-h, jakiś ulepszony AF w stosunku do mk III + do tego cała reszta co będzie mnie rozłoży na łopatki, więc wystarczy. No i jakby tak max 18 MP było. I cena do 15 000zł (na starcie). Wielkich wymagań nie mam chyba.
Może:
EF 100mm f/2.8 IS Macro USM
EF 50-200mm f/2.8L IS USM
to poki co nierealne, jeszcze pewnie przez dluzszy czas pełna klatka bedzie kojarzona z pro i za szybko producenci nie zrezygnuja z tego
ciezko zrobil pelna klatke wielkosci 350D - nie da sie, dzwiek lustra (bo to nie migawke slyszymy) tez ciezko zmienic,
AF okroic z obecnego 5D tez sie nie da :)
i tu bym sie klocil. pelna klatka to byl przez lata fetysz i obiekt westchnien, co niejako sprytnie wydoil swoja polityka Canon przy pomocy Nikona, ktory dlugo brnal w zaparte, ze full frame'a nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny.
a na chwile obecna taki trabant FF moze byc dla Canona w granicach kosztow produkcji takiego 50D. wiec jak najbardziej mozna zrobic FF dla polprofesjonalistow i zaawansowanych amatorow - w okolicach ceny 1300~1400 EUR. Sony prawdopodobnie przez kilka(nascie) miesiecy nie doskoczy, a Nikon, w tej sytuacji finansowej, brzmi zdecydowanie nieprawdopodobnie. a to by byl dla Canona hit sprzedazy i napedzacz ogromnej sprzedazy obiektywow, o ile tylko bedzie mial te obnazajace nieostrosci 21 Mpix :)
poki co 5D mkII jest swieze i nie mozna zezrec jego sprzedazy, ale ten trabant FF juz za pol roku bedzie mial duzo racji bytu. niech to bedzie pelen plastik z nieludzko niewygodnym uchwytem. 1400 papierkow i bedzie fruwal z polek sklepowych.
nie no... analogowy 300 byl przeciez wielkosci zblizonej do 350D, przynajmniej na grubosc i wysokosc (bo chyba byl szerszy). no to jak sie mu nieco doda od tylu na LCD, to powinno starczyc.
nie odezwe sie nawet, bo znowu bedzie na mnie :mrgreen:
sęk w tym własnie, że wprowadzając pełną klatke trabanta Canon by stracił na tym a nie zyskał,
FF to caly czas obiekt westchnień wielu uzytkowników sprzętu. Każdy szuka starej 5D, której dostepność jest praktycznie żadna. Więc wszyscy spinają się i mimo ogromnej ceny wydają na shit i cieszą się przy tym jak dzieci - ja cały czas uważam, że 5Dmk2 to jakieś nieporozumienie.
Dopiero jak rynek będzie bardzo nasycony obecnym sprzętem - a więc wszyscy którzy marzą o FF kupią go to Canon będzie mógł wprowadzić jakiegoś trabanta FF, którego będą kupować mniej świadomi użytkownicy.
nie uwzgledniles jednego czynnika w tym wszystkim: Sony :-D
bo wszystko sie ogolnie zgadza, ze dla Canona byloby lepiej, gdyby mogl zdzierac 2500 EUR zamiast 1500 EUR. ale jak Sony wypusci FF ponizej 2000 EUR to Canon bedzie mogl albo odpowiedziec jakas obnizka 5D mkII albo samemu oflankowac takie nowe Playstation od dolu i zachowac swoj imidz "pioniera cenowego". co jest IMHO bardziej prawdopodobne z tych dwoch wersji.
EDIT: i nie pytaj mnie prosze co tam mozna jeszcze wykroic. zachowam to w myslach :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wydaje mi sie, ze 300D bylo masywniejsze, bo i troche wyzsze i zauwazalnie grubsze. przynajmniej dalo sie to normalnie w rece trzymac, a analogowe 300 to... taki trabancik no... ;)
przy pozycjonowaniu rynkowym produktow? bezduskusyjnie tak. nie tylko zreszta na te dwie firmy.
to z szerokoscia to akurat jest najlatwiejsze. wazniejsze pytanie jest o wyprofilowanie uchwytu i grubosc korpusu w miejscu gdzie opuszki palcow dotykaja. bo pod tym wzgledem 300D wydawal mi sie duzo wiekszy niz 300 czy 350D, a tylko ta roznica znacznie zmienia czucie w lapie. 350D, poza tym ze na szerokosc mniejszy, wydaje mi sie bardziej podobny do analogowej 300.
ale... bezposrednio wszystkich 3 korpusow na raz w lapie nie przemacalem, wiec sie nie upieram...
wlasnie przez szerokosc wydaje Ci sie ze EOS 300 jest taki malutki, jest szeroki przez co smukly, uchwyt ma tylko minimalnie mniejszy od 300D
a 300D przy 350D... http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...debyside01.jpg
nie reaguje w takim wymiarze w jakim życzyliby sobie tego użytkownicy np. z tego forum, oni doskonale wiedzą co robią, nie musieli wrzucać lepszego AF do 5dII żeby puszka doskonale się sprzedawała, nie zrobią FF dla ubogich póki nie zauważą takiej potrzeby z czysto finansowego punktu widzenia i nie zgodzę się z Akustykiem że nastąpi to za +/- 6 miesięcy ... to nie jest misja tylko biznes... niestety.
19-tego sierpnia jest szansa ze cos nowego pokaza
60D ?
No to jest przecież 5D mkII. Na zakładkę - ma filmy nie ma (w rozumieniu Nikona) AF-a :mrgreen:
Po kiego grzyba robić tańszego FF-a skoro tego co jest nie są w stanie wyprodukować tyle żeby nasycić rynek. To byłby strzał w nogę w najczystrzej postaci.
Taki strzał wykona w najbliższym czasie Sony - zobaczymy jakie będą tego długofalowe skutki.
60D pewniak? na jakiej postawie?
jak dotąd seria xxD ma interwał 18 miechó wyjątek był jeden jak dotąd 50D...pokazał sie po 12 miesiącach na rynku ale funkcjnonował długo naraz z 40D.
W kwestii 60D - może się okazać, że postawią mocno na filmy.
http://reduser.net/forum/showpost.ph...7&postcount=35
Jest to bardzo prawdopodobne IMHO.
S35 czyli APS-C po naszemu? :)
EDIT: Chyba tak. http://en.wikipedia.org/wiki/Superscope_235
a nie mogli by zrobić jakiegoś 18/2 L albo 135/2,8 USM?
18mm.. idys o tym pisałem... ale wwczas sobie strzelają w kolano bo 14mm 2,8... to nei to samo co 18 ale f/2.0 vs f/2.8.... moze jakby był słoik jak w 12-24 f/2.8 Nikona... to i tak bym gabaryty przeżył... w szerokim koncie obóz czerownym z zoomów koie nam duxe Panowie :-)
to niech będzie i f/2,8, byle nie było wielkie jak 16-35... a szkła typu 18/2 to mają chyba tylko dalmierze :/
Niektórzy to mają naprawdę niezłą wyobraźnie ;-)
to 24-70 to dopiero kloc...albo 70-200 f/2.8 IS