Problemem Pentaxa czy Olympusa były braki w szkłach, teraz mają szansę na ponowne wejście na ten rynek o ile im na tym zależy oczywiście. Pentaź od dawna zapowiada FF, mam nadzieję że tak długi czas oczekiwania wynagrodzi świetną puszką.
Wersja do druku
oglądałem sample na wysokich iso i muszę przyznać , że wyglądają obiecująco,
wszystko będzie zależeć od działania i skuteczności AF, bo cena też atrakcyjna,
Jak dla mnie, nie różnią się od tych z D8x0.
To jest praktycznie ten sam moduł AF, co w K-3/K-3II, ze zmienioną optyką. Być może poprawili algorytmy AF-C w stosunku do K-3II. Czyli w skrócie - będzie raczej bardzo celnie w AF-S (również w ciemności, bo 25 punktów pracuje od -3EV) i w miarę dobrze w AF-C, choć do najlepszych korpusów sporo tu będzie brakować, zwłaszcza, że całkowity obszar pokrycia punktami AF jest nieco mniejszy, niż w K-trójkach.
Oczywiście może się zdarzyć, że zdziałają jakieś cuda z tym układem, ale nie spodziewam się. Podobnie jak nie spodziewam się, że będzie gorzej, niż w przypadku K-3.
Moim zdaniem ten przykład nie pasuje w żadną stronę. Nawet ustawiając Pentaxa w roli Nokii to też nie gra, bo nigdy nie miał dominującej roli na rynku. Może w tę stronę to o tyle dobry przykład, że tak jak Nokia nie doceniła smartfonów tak w Pentaxie nie docenili FF. Ale ogolnie tego typu analogie są dość naciągane.
Natomiast jeśli taki potentat jak Sony poległ na rynku dslr to nie ma się co oszukiwać gadaniem, że nagle Pentax wypuszczając przeciętną puszkę 10lat po konkurencji "zdominuje rynek" - bądźmy poważni ;).
Puszka nie jest aż taka przeciętna, no bez przesady :D A jeśli spojrzysz na jej cenę (1700$ w pre-orderze) to już w ogóle robi się bardzo ciekawie. Bardzo bardzo. Szkła z AF są droższe niż Canonkowe, ale w sumie szkła się nie dewaluują tak szybko jak puchy. No i aparat jest kompatybilny ze starymi szkłami od Pentaxów, więc wybór jest duży, przeogromny. Ja systemu nie zmienię, ale na przykład mój mężu ostatnio zwyczajnie mi zabrał jeden z aparatów i oddać nie chce i taki Pentax dla niego to byłaby fajna pucha imho.
A Sony to ja nie wiem czy tak poległo na rynku luster, oni się zwyczajnie wycofali z tego, olali lustra, bo przyszłością są bezlustra raczej niestety i oni na tej przyszłości wolą się skupić imho.
Mam trochę manuali do Pentaxa i są w doskonałym stanie. I kiedyś jak cena tej puchy zjedzie do aktualnej 5d to sobie ją kupię, bo zabawa manualami ma coś w sobie i sprawia mi frajdę. Dla mnie jednak Pentax za późno pojawił się z FF, mam za dobrą szklarnię w Canonie, żeby już w ogóle przez chwilę myśleć o Ricohu. No i zanim Pentax dorobi się AF-u jak w Canonie 5d3 to kilka latek jeszcze upłynie.
Zysk, no nie wiem, mam wrażenie, że masz jakieś mylne wyobrażenie o manualach :D Moje manuale wszystkie są w nienagannym stanie, żadnej pleśni, zapyzienia, czy śladu parszywości ;) Wierz mi, są dziedziny fotografii, gdzie AF nie jest do niczego potrzebny, serio serio. Wspomniałam o tym po prostu, nie jako o głównym atucie tej puchy, tylko jako jednej z opcji. Nowych szkieł na razie jest kilka, zanim ich sie pojawi więcej spokojnie można do pewnych zastosowań używać manuali, tym bardziej, że pucha ma stabilizację - z tego co czytałam dośc sprawną - więc dla niektórych to może być fajna sprawa. Nie mówię przecież, żeby iść z tym "na ptaki", choć kurde jakoś jeszcze nie tak dawno ludzie chodzili na ptaki z manualami i umieli te ptaki jakoś focić, na filmie, bez podglądu O.o Lubię technologię, ale czasem mam wrażenie, że ona niepotrzebnie nas rozprasza ;) A pucha serio fajna.
Stare szkła są właśnie mocnym argumentem....
Tak się wydaje tylko wtedy jak nie ma nic innego,
Przecież do Canona czy Nikona też przez przejściówki podłączysz każde szkło manualne, czy to Pentaxa, czy m42 czy inne.
Zresztą wcale się nie zdziwię jak niedługo pojawi się przejściówka i użytkownicy Pentaxa będą mogli podłączysz obiektywy Canona, i to nawet z obsługą AF.
Manualne szkła to tylko zabawa, podłączysz, zrobisz kilka zdjęć przykładowych i koniec, duża większość nich nie spełnia żadnych wymagań dla cyfry. Zwłaszcza dotyczy do szerszych szkieł.