Tak powinien wyglądać aparat fotograficzny.
Wersja do druku
Tak powinien wyglądać aparat fotograficzny.
2. Nie po to w 3/5/c3 jest jakiś dziwny interface, aby teraz wstawiać stopkę z alfy.
3. Ale armata.
4. Jak ktoś ma NEXa to wie, że dodanie w tym miejscu przycisków spowoduje znaczne zwiększenie gabarytu korpusu, no chyba, że i tak małe LCD zrobią jeszcze mniejsze.
5. wątpię bo nie będzie gdzie upchnąć
6. Znając gabaryty 3/7 te kółeczka musiały by mieć wielkość niewiele większą od łepka szpilki
7. i kolejny guziczek ... jak pokazali Panas i Olek, małe gabaryty to jedynie dotykowym LCD można zapewnić
8. jw.
Jednym słowem, senny koszmarek.
Po co Sony ma robić taką choinkę z lini NEX skoro ma SLT?
Niekoniecznie. Ten dziwny interfejs w NEXach jest tylko dlatego, że nie udało im wepchnąć lampy do korpusu. W przeciwnym razie w ogóle nie dawaliby żadnego złącza do zewnętrznej lampy w aparatach z najniższej półki (podobnie jak w GF3). Ale aparat z wyższej półki to co innego, na sanki już zasługuje.
W tym przypadku znaczne zwiększenie gabarytów oznaczać będzie powiększenie korpusu do rozmiarów E-PL2. Jak dla mnie w sam raz.
W kompaktach są takie, np. w EX1. Są większe, niż główka szpilki - gdzieś mniej więcej wielkości główki zapałki ;) Ale lepsze takie, niż żadne.
Tyle, że tutaj chyba nie chodzi o jak najmniejsze gabaryty.
Mam nadzieję, że tak ten NEX będzie wyglądał. Dla mnie jest idealny. Byle jakieś sensowne (rozmiarowo, cenowo i jakościowo) stałki do tego były.
Będzie miejsce na kółka bo doszedł wizjer i korpus musi być większy.
Jeden z lepszych design'ów ostatnich lat (wraz z E10, LX3, GF1)
Zauważ proszę, że nawet dla takich Czesiów jak ja czy tompac (osoby z ponad wymiarowymi dłońmi) tam jest miejsce na prawy kciuk (między 4 a 5). W takim przypadku potrzebuję tylko zaprogramować funkcje przycisków 4 i 8.
8 wygląda na wybierak af-s/af-c lub coś w tym rodzaju.
Po to, że udział w sprzedaży rośnie, koszty - nie liczyć makietki - zerowe (A-77) a skroją cię konkretnie - $1200? Jeśli bez Zeiss'a to: wtf?!
BTW. Ostatnia rzecz jakiej bym oczekiwał od takiej 7demki to rozmiar modeli 3/5. To się aż prosi o rozmiar GF1 + 0.5-1 cm na wysokości.
BTW final: potwierdzone źródła SAR w kółko powtarzają, że to tylko prototyp (Sony, ***** dlaczego?!) a RTM ma mieć wygląd Minolty A200
Mnie się cholernie ten projekt NEX-7 podoba. Ma wszystko i nieduże rozmiary.
Pytanie czy tak będzie wyglądał. To co pokazano w sieci to tylko rysunek i docelowy model może wyglądać inaczej. Ale jeśli się zrealizuje - super.
Pytanie co do tego podpiąć. Zoomy Sony do NEX-ów to wg mnie pomyłka. Za duże krowy.
Potrzebne są stałki. Na razie jedyne co w systemie jest to kiepski szeroki jąt 16mm f/2.8 (ekw. 24mm) który we wszystkich testach objechano równo. Raczej nie jest to godny obiektyw dla NEX-7. Wyjdzie, domyślam się że dobry optycznie, Zeiss - ekwiwalent 36mm. Nadal brakować będzie dobrego szerokiego kąta i portretówki, a nawet z roadmap nie bardzo są szanse na nie w najbliższych 2 latach. Chyba że niezależni producenci coś wypuszczą.
Wygląda na to że prędzej Samsung będzie miał sensowny komplet stałek niż Sony.
Na razie micro43 bije pozostałych co do oferty obiektywów. Podstawowy komplet stałek już jest. Rybie oko, 12mm f/2, 14mm f/2.5, 17mm f/2.8, 25mm f/1.4, 45mm f/1.8, 45mm f/2.8 macro.... Tylko brakuje im dobrej matrycy... A body z EVF są robione nie wiadomo dlaczego na wzór lustrzanek, skoro można popełnić coś takiego jak NEX-7.
w systemie jest jeszcze 30mm 3.5 :)
Dzisiaj na 43R ma pojawić się njius o szkłach i następcy GF1.
BTW. Po co kopiować design Nex-7 jak się ma wydmuszki typu GF1 czy L1.
Będzie, nie jest - NX syndrome ;)
Na alle - njiet, B&H - październik :mrgreen:
Wtedy w mikro będzie już odpowiednik 16-50/2.8OOS ;)
Dalej nie mogę zrozumieć czemu to 30mm jest 3.5 :/