Muszę być pierwszą osobą która go wypożyczy bo spieszę się na samolot do meksyku :mrgreen: :-P
Wersja do druku
Muszę być pierwszą osobą która go wypożyczy bo spieszę się na samolot do meksyku :mrgreen: :-P
No to potestowałem. (moje 50d i goomisiowe 5d2.) (jeżeli nie piszę, że 5d2, to znaczy że 50d)
1) S24-70 porównałem z C70-200 2.8 (na 70mm na 2.8). Sigma wymięka. Na środku miększa, a w rogach to już nie wspomnę. I to na cropie.
2) S200-500 porównałem z C70-200 2.8 (na 200mm na 2.8). Sigma wymięka. Aczkolwiek tutaj z ostrością nie było aż takiej różnicy, ale straszliwa aberracja dawała się we znaki.
3) S30 1.4 porównałem z C35 1.4. Sigma wymięka. Na środku ostrością prawie dorównuje Lce, ale im dalej od środka, tym gorzej, a Lka prawie nie traci ostrości przy oddalaniu się od środka kadru.
4) S50 1.4 nie porównywałem z niczym, bo nie będę jej przecież porównywał z C50 1.8 :D Powiem tylko, że jest zarąbiście ostra jak na 1.4. Jedynie AF mnie trochę irytował, bo celując w to samo miejsce i naciskając spust 5 razy do połowy za każdym razem ustawiała inną odległość (i było widać przez wizjer, że czasami nie trafiała). Jak wychodzi to w praktyce to nie wiem, bo nie poświęciłem jej aż tyle czasu. Na FF także daje radę.
5) S12-24 4.5-5.6 nie porównywałem bezpośrednio z To11-16, ale już przez wizjer widziałem, że trochę lepsze kolorki. Z ostrością podobnie, no ale Tokina ma 2.8, ale z drugiej strony Sigma jest na FF. Sigma na 5d2 w rogach także ok. Tyle że na dzień dzisiejszy nie wiem, czy jak już będę miał FF to zdecyduję się na nią, czy może na Samyanga 14 2.8 :D
6) S200-500 overall summary : bez TC jest akceptowalna jakość obrazu, nie jest to w każdym razie Lka :D Z TC robi się lekkie mydełko, ale szczegóły są, więc po lekkim wyostrzeniu byłoby ok. AF w trybie Servo w miarę ogarniał na przedmiotach nie poruszających się zbyt szybko (rowerzysta jadący po prostej równoległej do matrycy, kaczki pływające po rzece), ale trzeba mu było czasami pomagać prefocusem ręcznym.
7) S300 - Ostro tak jak na 70-200, fajne szkło, tylko że cena chyba przesadzona (10000zł, a C300 2.8 IS jest po $4300 w BH)
Total summary : Przekonałem się co do 12-24 i 50 1.4 i są one na mojej liście zakupów, mogę też polecić 30 1.4 tym, którzy nie planują przesiadki na FFa.
12-24 to lipa! wstawię tego sampla z wypalonym totalnie rogiem chyba :-P Jeszcze w zadnym szkle czegoś takiego nie widziałem :-P
Niewyostrzane jpgi z RAWów
Testownicy... :D A ja dam linka do galerii z 'fotkami' ;) Głównie S70-200mm 2.8 kilka z C50mm 1.8 - http://www.cedfs.yoyo.pl/galeria/warsztaty_sony/
Btw. miclessss do choolery odblokuj w końcu! xd
Ja tylko jestem zawiedziony poziomem finałowych zdjęć... Było, ze tak powiem, bez szaleństwa... :-/
Mi tam się podobało - najlepsze było to z dziewczynką! Taki ładny kadr i dobrze uchwycona chwila ;)
Ja nie robiłem zdjęć pod konkurs, bo przyniosłem swoje z domu z myślą że mogą być z domu. Waliłem więc tylko testowe. 15min przed ogłoszeniem wyników okazało się jednak, że tylko foty z warsztatów idą na konkurs, no i już nawet nie mogłem podmienić na te, które zrobiłem dzisiaj. A zrobiłem m. in. takie (także bez rewelacji, ale to były raczej takie shoty od niechcenia/dla zabicia czasu) :
1. Tokina 11-16 2.8 @ 11mm, 2.8
2. Tokina 11-16 2.8 @ 11mm, 2.8
3. Sigma 30 1.4 @ 1.6
4. Sigma 30 1.4 @ 2.2
5. Canon 70-200 2.8 @ 200mm, 2.8
6. Sigma 30 1.4 @ 1.4
7. Sigma 50 1.4 @ 1.4
8. Sigma 50 1.4 @ 1.4
9.Sigma 300 2.8 @ 2.8
Na samym początku spotkania mówiono o konkursie i jakie zdjęcia mogą brać udział, mówiono o kategorii portret i inne.
Dotychczas zresztą też tak było (i zapewne w przyszłości się to nie zmieni). Tylko zdjęcia zrobione tego dnia.
Ktoś miał zdjęcia z jutrzejszą datą w exifie :mrgreen:
No jakbym był na samym początku spotkania to byłoby fajnie :D Dojechałem 13:15. Na następny raz możnaby zrobić trochę bardziej oficjalnie - jakiś króciutki regulamin przy zdawaniu zdjęcia i tyle. Albo chociaż jeden regulamin wystawiony gdzieś na wierzchu.
Exify to nie problem, bo w końcu od czego jest Exifer albo Photoshop nawet.