Tak tylko przypomnę moją wypowiedź, miałem oba szkiełka i może sie to komuś przydać, komu nie chce sie całego forum przeglądać.
Wersja do druku
Minusem 28/1.8 jest brzydki bokeh. Dla mnie osobiście bokeh ma dość duże znaczenie, ostrość jako taka nie musi być przysłowiową "żyletą", ważne żeby była poprawna. BNatomiast bokeh to pierwsze na co zwracam uwagę w jasnych stałkach :)
Sigma 30/1.4 bokehem NISZCZY Canona, i to jest fakt, nie fikcja. Dlatego żałuję niezmiernie, że po przesiadce na FF zmuszony byłem sprzedać (swoją drogą idealną optycznie) Sigmę...
A to już stricte kwestia gustu. I nie mówię tutaj, bo akurat mam 28-ke tylko po prostu, akurat bokeh z niej mi sie podoba, nie widzę w nim nic co by mi przeszkadzało.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z reszta jak bylem na etapie wybierania czegoś w okolicach 28 mm to bokeh był rzeczą, którą na podstawie setek fotek w necie można było ocenić.
Tak to kwestia stricte gustu :) Ja zwracam uwagę na bokeh, bo (moim zdaniem) bardzo wpływa na odbiór zdjęć, bokeh Sigmy 30 jest "mięciutki", natomiast bokeh EF28 jest jakby twardy, surowy ;)
Ot taka drobnostka w sumie, bo dla większości ludzi różnice są zauważalne po dokładnym przypatrzeniu się, jednak dla mnie są one widoczne na pierwszy rzut oka. Co nie zmienia faktu, że 28/1.8 potrafi stworzyć bardzo ładny obraz.
czyli drogi kliencie który kiedyś będziesz miał lub masz dylemat - co wybrać c28 czy s30... Podsumowując wątek to:
Gdyby Sigma 30 1,4 miała tak precyzyjny autofokus jak Canon 28 1,8 oraz możliwość podpięcia pod pełną klatkę - była by "tą sztuką"
ale gdyby
Canon 28 1,8 posiadał światło Sigmy 30 1,4, wykonanie i obrazek - też by był "tą sztuką"
DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE hehe :D
No piękne podsumowanie, bo właśnie stoję przed takim dylematem. Problem w tym co brać jeśli:
-mam opcję kupić gołego Canona bez papierów i gwarancji za 1400
czy
-Sigmę, dwa lata gwarancji, rok używana za 1450.
Nie wiem czy w małych klubach i dyskotekach będę dawał radę obejmować kadrem ludzi. Różnica między szkłami to aż 30 stopni widzenia. A na ewentualne śluby też raczej przyda się coś szerszego. Już nie wiem czy rzucać monetą...? AF Sigmy będzie mylił się również przy używaniu lampy zewnętrznej? Proszę kolegów o podpowiedź, mój dylemat jest pilny, bo trzymam szkła 2 sprzedającym. Póki co fotografuję ludzi z odległości od 1 metra- dam radę objąć ich Sigmą? Pozdrawiam
..to ja tylko pytanko, znasz kogoś kto chce sprzedać tego Canona za 1400 zł :D?, ja już szukam tego szkła od tygodnia i nic..