Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Może i jestem fotograficznym onanistą, ale przy wydawaniu takiej kasy, to razy 2. Fotki z pierwszego body, z porównaniem z innymi, oglądałem z kolegą z pracy (nie zaglądał do Exif-ów). Miał odpowiedzieć, które mu najlepiej leżą. Jego zdanie pokrywało się z moim. Jak zrobiłem seryjką z drugiego body na drugi dzień, to nie potrzebowałem nawet 10 sekund, żeby podjąć decyzję.
Dam średni przykład padłej fotki. niestety nie mogę dać tych ważnych przykładów, bo są na nich twarze sprzedawców, a tak nie ładnie. Tu będzie ISO 3200 1/1600s 2,5 50mm 1.8 (2,5 jest normalnie żyletą nie było FFi BF bo sprawdzałem strzelając na rzęsy sprzedawców). Nie wiem o co chodzi, ale to nie było to
przykład puchy z której mi się nic nie podobała co wypluła:
- to nie jest poruszona fotka, czas 1/1600
Mam serie pod rząd na twarze i każde rozczarowuje i te same szkiełko na 5d mkii gdzie jest super.
A to 6d co mam ja, i 50mm,i jest w porządku. Nie mam z twarzami jeszcze na tym obiektywie , a testowe wywaliłem , może jutro coś upoluje
A tu moje z tamronem, też to samo ISO i podobny czas, ale jest buzia:
Wszystkie foty surowe z lightrooma
Moja opinia jest taka, że aparat się udał, tylko trzeba sobie dobrze sprawdzić sztukę. Pierwsza mi się trafiła jakaś taka, może taka 1 na milion.
Myślałem, że mi się zdawało, dlatego dawałem komuś fotki do recenzji.
Czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem, no nic, trzeba wybierać teraz nie tylko szkła, ale także puszki :D Nie pozostaje nic innego jak jeździć od sklepu do sklepu w poszukiwaniu tej jednej jedynej, wymarzonej, idealnej.
Myśle, że akurat te szkła działały lepiej z drugim body i do tego mogły być troszke inne ustawienia w cn. f i wszystko
cieszy, że jesteś zadowolony
napewno każdy z nas chce mieć świadomość że dobrze wybrał, udanej zabawy wszystkim
Porównując zdjęcie z marketu ze zdjęciem z kuchni to nie wiem jak miałyby prezentować taką samą "plastykę" skoro różni je wszystko poza przesłoną.
Światło - w markecie równomierne, w kuchni punktowe
Odległości od obiektów - w markecie ostrość ustawiona daleko od aparatu, w kuchni kilkadziesiąt centymetrów
Rozmieszczenie przedmiotów - w markecie wszystko jest na jednym planie, w kuchni od aparatu do ostatniego planu mamy kilkanaście nastepujących po sobie przedmiotów na których widzimy zmianę ostrości.
Nie bronię 6D bo broni się sam - ale ten akurat przykład niczego nienormalnego nie pokazuje.
Jedyne co widze złego na pierwszym zdjęciu, a raczej czego tam brakuje to - światła.
A jak każdemu dobrze na tym forum wiadomo "nie ma światła nie ma fotografii", bez niego nawet Hasselblada za pół miliona można sobie wsadzić w... buty.
Myślę, że różnice pomiędzy tymi dwoma egzemplarzami wynikają z braku powtarzalności w tym co robi fotograf oraz trochę innego światła.
to dlaczego mam fotki z drugiego body 5d mkII z paru minut później i wszystko jest ok (dynamika, ostrość, plastyka - i te same ISO), gdzie jest to samo światło ?
Nie pokaże, bo nie mam zgody na rozpowszechnianie od osób ze zdjęcia.
Jednak wszystko możliwe, może coś źle zrobiłem. Grunt, że jestem teraz zadowolony z 6D.
P.S.
Powtarzam nie szukam tu w sumie rozwiązania tej sprawy.
Chciałem opisać, że aparat, który mam jest wart swojej kasy i gorąco polecam 6D
Tak jak mówione było wcześniej, być może to wina ustawień, nie sądzę żeby dwa identyczne aparaty robiły inne zdjęcia. Co innego przy obiektywach, konstrukcje optyczne są bardzo delikatnym tworem, nawet najmniejsze przesunięcia mogą mieć ogromny wpływ na jakość.
Cytat:
Zamieszczone przez
bendi
Uważam, że dwa 6d ze sklepu i zupełnie inne zdjęcia.
Pierwej powinieneś dobrze skontrolować i ujdnolicić ustawienia w menu obydwu aparatów i potem dopiero wyrokować.
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Przyjacielu wyciągasz jakieś treści sprzed miesiąca jeszcze pozbawiasz je kontekstu. Nazwałeś Nas "fajtłapami" wiec Ci odpisałem ze poczułem się obrażony. W przeciwieństwie jak widać do Ciebie, zrobiłem to w żartach...
Określenie 'fajtłapa' odnosiło się do tych od popsutego wichajsterka, a w kontekście był PC port. Nikogo nie zamierzam obrażać, a ludziska teraz zrobili się "'"wrażliwi"'" że strach się bać.
A ten zepsuty wichajsterek to miałem ja lub mój kolega z podstawówki, tylko że to było ponad 30 lat temu. Chyba jednak on :)