Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Janczewski
Nie znasz Waść Foveona, to jedyne wytłumaczenie, tej mało przyjemnej opinii.
wybacz ale nie znajduję nic w jego możliwościach czego nie mógłbym uzyskać canonem 6D, za to w drugą stronę znajduję nader dużo...
ale nie o tym my tu chyba...
Po weekendzie z 6D do wcześniejszej wypowiedzi mogę dodać jeszcze jedno. Może to tylko wrażenie: po wrzuceniu plików do Lightrooma, ustawienie dobrych kolorów jest prostsze niż w przypadku 5D Mark II. Wybieram w Camera Calibration profil Camera Standard, pipetą wskazuje punkt neutralny dla balansu bieli - i sprawa w zasadzie załatwiona. W przypadku 5D Mark II miałem na stałe wpisaną dodatkową korektę nasycenia (na minus względem ustawień domyślnych), a zabawa balansem bieli zabierała więcej czasu (chodziło o dokładniejsze ustawienie tinty, tak żeby cały obrazek wyglądał lepiej - na moje domyślne kolory z 5D Mark II za bardzo leciały w magentę).
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
Dzisiaj króciutko przećwiczyłem 6d + 85L w kościele w swojej miejscowości. Byłem na próbie komunijnej. Znam ten kościół doskonale, ze wszystkimi aparatami tam swych sił przez lata próbowałem. Byłem ciekawy jak 6d będzie radził sobie w porównaniu np. do 5dII. Automatyczny balans bieli rewelka, zawsze w tym kościele miałem z tym problemy, zawsze wstrętne kolory i grzebanie w photoshopie, tym razem bezbłędnie, jestem szczęśliwy bo często jeszcze tam będę pracował. ISO max które dzisiaj miałem to 1600 i wiadomo że to mocny punkt tego body. Ostrość łapana wyłącznie środkowym (nie było dużo czasu na próby bocznych) i na 20 zdjęć wszystkie w punkt trafione na przysłonie 1,4-1,8, w 5dII było tez dobrze ale na pewno nie tak skutecznie. Cóż mogę powiedzieć, jeśli na najbliższym weselu będzie nadal tak perfekcyjnie to głównym moim body stanie się 6d a 5dII będzie do pomocy. To taka moja subiektywna opinia o tym aparacie:) A, właśnie, wydaje mi się że 85L lepiej leży na 5dII niż na 6d. Można robić ale ja jakoś w ręku komfortu z tym szkłem nie mam, za duże chyba trochę.
wrzucisz jakiś link do fotek :)
Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D
Zauważył ktoś z was problem? U mnie on nie występuje ale i tak zrobie upgrade.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Dostępny jest nowy firmware do 6d-
EOS 6D
ja to nawet nie rozumiem tego opisu :) ale upadate nie zaszkodzi :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Dostępny jest nowy firmware do 6d-
EOS 6D
No wlasnie u mnie dzis aparat zmienil date na jakas marcowa... Wiec chyba update mi sie przyda.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D
Również dziękuję, już załatwione.
bardziej ciemnych zdjęć nie było ?