Pomogą:-D
Dzięki bardzo, dobry człowieku.
Wersja do druku
rafrr, zapewne najlepiej zrobisz, jak zmniejszysz zdjęcie z pełnej rozdzielczości do mniejszego rozmiaru samodzielnie. Szum w cieniach będzie mniej widoczny, przez co rozjaśnione obszary będą bardziej użyteczne, a ostrość powinna być jednak nieco lepsza, niż bezpośrednio z mRawa.
Jeszcze nie widziałem aparatu, który z automatu zrobiłby lepszą miniaturę niż człowiek z PSem. Oczywiście zakładam, że człowiek nie będzie na siłę próbował niczego zepsuć.
Sprawdzałem to na kilku aparatach, akurat 7ki nie mam, ale nie sądzę, żeby akurat stanowiła wyjątek.. A jak już mam rawa i potrzebuję większej rozpiętości, to z dużego zawsze łatwiej jest coś wyciągnąć..
Już tak zrobiłem.
Nigdy nie miałem puszki Canona i dlatego też chciałem się przekonać jak to jest z mRAWami... dużo o tym było pisane, przy okazji różnych testów.
Dziś już wiem, że to w zasadzie prawie to samo co przeskalowany RAW, prawie, bo nie tak dobry jak przeskalowany samodzielnie.
Dzięki za zainteresowanie.
Panowie, a ja mam pytanie odnośnie 7d i bezprzewodowego wyzwalania lamp. Do tej pory miałem tylko jedną 430exII, a więc nie miałem jak sprawdzić. Mając dwie w/w lampy jest możliwość przy jednej założonej na sankach wyzwolić tę druga bezprzewodowo?
Sent from Galaxy S
To, że 430EXII nie może być masterem to wiedziałem, miałem tylko nadzieję, że 7D spełni rolę zdalnego wyzwalacza, bez konieczności podnoszenia wbudowanej lampy.
dlaczego nie miałeś jak sprawdzić?
7D bardzo ładnie wyzwala zdalnie też jedną 430ex.
już koledzy odpowiedzieli - nie ma takiej możliwości.
580EX wyzwala przecież światłem widzialnym.
ST-E2 z resztą też, tylko ma założony filtr near-IR.