Hmm, a czy takie duże torby nie są czasem bardziej ryzykowne pod względem kradzieży niż większy plecak?
Wersja do druku
Hmm, a czy takie duże torby nie są czasem bardziej ryzykowne pod względem kradzieży niż większy plecak?
Jak znasz jakiś podobnie wielki plecak, to proszę o wskazówki.
Nie znam ogromnych plecaków, ale w takiej sytuacji odezwałbym się do jednej z rodzimych firm szyjących plecaki typu JPA i poprosił o realizację własnego projektu ze wszystkimi bajerami.
Witam,
"System" mi się rozbudowuje i potrzebuję w czymś nosić cały ten majdan. Początkowo myślałem o plecaku np. typu slingshot. Niestety, mimo zalet, ma też wady. Przede wszystkim, ograniczona dostępność do sprzętu. Torba jest jak dla mnie poręczniejsza. Poza tym, nie zawsze mogę wziąć plecak. Nie będę na marynarkę zakładał zakładał garba . Mógłbym wziąć torbę, ale tu też jest jakieś "ale". Na dłuższe wypady - plecak jest poręczniejszy.
Wydaje mi się, że rozwiązaniem jest torboplecak typu:
1. Mekko TB610
Opis Mekko TB610
2. Torboplecak firmy Zoom
W związku z tymi torboplecakami mam kilka pytań:
- Czy ktoś zna te produkty? Jeśli używa, co o nich sądzi? Czy się sprawdzają?
- Czy zmieszczę do nich korpus (500d), z gripem i bez, krótki zoom standardowy (T lub C 17-55"), 50 mm, 70-210 3.5-4.5 (a najlepiej 70-200 f.4L - wiem, jest trochę za długi) i w przyszłości 100 mm macro oraz lampę?
Z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Wojtek
Ja znam tylko torboplecak Opticam (dostępny w Fotojokerze):
http://www.benefit.pl/show.php5?id=179
W trybie torby nie ma bocznych kieszeni na większe akcesoria typu uchwyt statywowy do lampy błyskowej, ale aku czy filtry zmieszczą się bez problemu. Kolejną wadą jest wieko takiej torby, które jest bardzo grube, Torba otwiera się też w kierunku do ciała i wieko opada - bez przytrzymywania rękę się nie obejdzie. I znalazłem tylko jeden kolor - czarny z bocznymi wstawkami koloru oliwkowo-zielonego, który mi się nie podoba.
dystych Zburzyłeś właśnie mój spokój - zamówiłem już plecak Lowepro, bo Opticam był brzydkiego koloru :P Ehh...
Podany przez Ciebie plecak http://www.allegro.pl/item803912328_...dnym_lodz.html
wydaje się być dość podobny do Opticama. Opticam ma IMO lepsze plecy. Ale oba mają chyba tą samą wadę - grube wieko otwierane w kierunku do usera - pewnie będzie opadać i przeszkadzać trochę w dostępie do sprzętu... Ale za to Zoom ma kieszeń boczną (z przodu) w przeciwieństwie do Opticama.
Dzięki radradish
Wybiorę się do Fotojokera, zobaczę, jak wygląda.
Bardziej kusi mnie Mekko, ale mam wątpliwości, czy zmieszczę tam wszystko, co chcę.
Pozdrawiam
Witam,posiadam obecnie Canona 5d+24-70+85 1.8 +70-200 +580 ExII i szukam torby Canona 100dg lub 200dg szybciej ta druga i w polsce nie moge nigdzie znalesc,na ebayu w stanach jest bez problemu tyle ze wysylka przewwzsza wartosc torbyy,a jesli nie to to co proponujecie?
Musi być torba Canona? Jak nie, to ten zestaw pięknie się zmieści do Naneupro Sahara 115F... i jeszcze miejsca zostanie na drugą lampę i jeszcze jeden obiektyw...
Szukam torby/kabury do zestawu 40D+BG2N+17-40L. Co byście polecali Vanguarda Oregon 16z czy nowe Lowepro Toploader PRO 65AW? Zależy mi na miękkim wyścieleniu wnętrza. Nie mam możliwości kupienia tych toreb w "realu", więc nie będę w stanie ocenić ich walorów przed zakupem. Umówmy się, że pomijamy parametr ceny. Z góry dziękuję za pomoc.
Hej
Szukam w miarę uniwersalnego rozwiązania do przenoszenia sprzętu:
- body 450D z gripem
- 3-4 obiektywów
- lampa
- 2-3 filtrów
- konwerter raynox DCR-250
- wiele małych akcesoriów typu akumulatory
Sytuacje, w których miałoby to rozwiązanie być używane razem ze stawianymi wymaganiami:
- jednodniowa wyprawa w góry/rower - dodatkowo zapas jedzenia, woda min. 1,5L (podpięta paskami lub w kieszeni bocznej), miejsce na kurtkę (może być na zewnątrz)
- tygodniowa wycieczka do jakiegoś miasta: podróż pociągiem czy też samolotem: tutaj potrzeba miejsca na netbooka (ze wszystkimi akcesoriami typu zasilacz, mysz, pendrive etc.) oraz dużo miejsca (czyt. kieszeni dodatkowych) na mniejsze akcesoria typu dwie ładowarki, palmtop, gps, małpka.
- plener w mieście czy też za miastem - koniecznośc zabrania dodatkowych lamp, uchwytów do nich, akumulatorów, blendy (zakładam tutaj, że wszystko zmieściłoby się w plecaku, a rzeczy typu parasolki, statywy przenoszone byłyby w pokrowcu/ach na ramieniu)
Jednocześnie zależy mi na pojemności plecaka jak i wygodzie torby oraz na niezwracaniu na siebie uwagi na ulicy. Dlatego też rozważam tutaj plecaki posiadające największą zaletę toreb, czyli wygodę w dostępie do sprzętu bez konieczności ściągania ich i siadania z nimi. Ale oczywiście nie ma rozwiązania idealnego co do powyższych wymagań. Stąd poniższe propozycje do 500 zł:
1. Plecak Lowepro Flipside 400 AW - 355 zł
Zwrócil moją uwagę, ponieważ można go obrócić jak na filmie http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws mając szybki dostęp do sprzętu i coś w formie stolika = wygoda torby. Ale pojawiają się tutaj wątpliwości:
- Czy do bocznych kieszeni siatkowych Lowepro Flipside 400 AW daje się włożyć półtoralitrową butelkę wody czy też tylko małą 0,5 l?
- Czy do tylnej kieszeni zewnętrznej można włożyć netbooka? :D Oczywiście zakładam, że jedzenia już tutaj nie włożę, a wszystkie akcesoria do niego lądują w wolnych slotach w komorze głównej :D
2. Zestaw Plecak Lowepro Flipside 300 + plecak JPA Monster Photo ( http://www.allegro.pl/item841260984_...ikon_sony.html ) - 428 zł
Lowepro Flipside 300 jest mniejszy, ale nadal pomieściłby cały podstawowy zestaw. Spełniałby on rolę torby. Nadawałby się jednak tylko do wypraw do miasta czy w plener, gdzie reszta akcesoriów typu lampy, parasolki, statywy lądowałaby w jakiejś dłuższej sportowej torbie noszonej na ramieniu :D
Natomiast plecak JPA wydaje się być bardzo pojemny i mógłby nadać się dobrze na rower czy do pociągu - wadą jest brak wygody w dostępie do sprzętu jak w przypadku torby torby czy Flipside'a.
Czy przy powyższych wymaganiach nie powinienem jednak zrezygnować z wygody jaką oferuje torba i zakupić jakiś duży markowy plecak foto z przegrodą na laptopa?
Ciekawym rozwiązanie do użycia w górach jest powiedzmy użycie zwykłego plecaka oraz torby przypiętej do pasa trzymanej z przodu - co o tym sądzicie?