odpalam program Eos Utility>Camera Settings>Remote Live View .ustawiasz Focus>Live mode>dajesz "on"-aparat ustawia Ci ostrość-jak już ustawi dajesz powiększenie-odznaczasz ptaszkiem 200% i na ustawionej ostrości bawisz się doostrzaniem "<<" i ">>"
Wersja do druku
odpalam program Eos Utility>Camera Settings>Remote Live View .ustawiasz Focus>Live mode>dajesz "on"-aparat ustawia Ci ostrość-jak już ustawi dajesz powiększenie-odznaczasz ptaszkiem 200% i na ustawionej ostrości bawisz się doostrzaniem "<<" i ">>"
właśnie mnie tez o to chodziło, nigdy utility nie instalowalem....
to że mogę to już wiem:-)
Na Live View kalibrujesz obiektyw?
tak-a nastawy wprowadzam do body
czegos nie rozumiem, to co podales to normalna procedura ustawiania ostrosci podobnie jak przy LV w aparacie, ktore wartosci wprowadzasz do body, i jaki to ma zwiazek z BF/FF skoro ostrzenie po LV to zupelnie co innego niz z sensorem?
Tez sie dziwie, albo nie rozumiem tego:)
AF przez LV ocenia ostrosc wg. tego co "widzi" na ekranie LCD, zupelnie pomijajac sensor fazowy AF aparatu. Dostraja szklo do najlepszego kontastu jaki "widzi" na zdjeciu/scenie na LCD. Wiec jak mozna tak korygowac glowny uklad AF body?? :|
w przypadku Live Mode lustro się nie podnosi chyba-ale ta metoda jest bardzo fajna żeby sprawdzić na ile wykalibrować dane szkło-u mnie obecnie -24mm-"-8",50mm-"+3" i 135mm "-6" i tak dostrojone szkła przy kropowaniu mają najlepszą ostrość
Drodzy użytkownicy 5d mark II, mam do was kilka pytań:
1. 5d ma boczne punkty af skupione w środku kadru. Jak sobie radzicie pracując z jasnym szkłami, gdy chcecie wyostrzyć na oko osoby fotografowanej, które jest w mocnym punkcie? Czy w takim wypadku pozostaje tylko ręczne ostrzenie?
2. Na ile dokładna jest standardowa matówka przy manualnym ostrzeniu?
3. Czy myśląc o pracy z 85/1.8 lepiej od razu dokupić matówkę do precyzyjnego ostrzenia manualnego?
4. Czy dedykowana do 5d matówka do precyzyjnego ostrzenia ułatwia ostrzenie w takim stopniu jak tego typu matówka do 40d?