w polandii tuz przed bozym narodzeniem :)
Wersja do druku
mam dosc mieszane odczucia. Canon ma drukarki, skanery, faksy, kalkulatory i cala mase rzeczy, ktore ida do klientow biznesowych o mniej wiecej stalym "przemiale". i na tych dzialach drastycznego spadku nie bedzie - mysle, ze sa znacznie powyzej tego -26%. wiec zeby "zrobic" ta srednia musza pojsc inne dzialki, a w tym wypadku to bylby high-end i elektronika uzytkowa dla odbiorcy prywatnego, czyli poniekad to wszystko:
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/index.asp
tak ze koniec koncow, to tu tez moga byc niezbyt wesole cyferki...
obiektywnie rzecz ujmujac, to w 2008 Canon powprowadzal produkty na nizsza polke DSLR. polke, ktora go bedzie kopac w tylek przy kryzysie.
do tego trzeba doliczyc fakt, ze jesli ma wyzsza polke wypuscic w 2009 to juz teraz R&D musi pracowac w tym kierunku, wiec i naklady tu raczej nie beda nizsze niz byly.
Nikon ma o tyle fajniejsza sytuacje, ze puszki high-endowe wrzucil teraz. a zrobienie low-endu to raptem pare garsci jenow dla projektantow korpusow ;) bo elektronicznie to trzeba praktycznie tylko poprzekladac klamoty z wiekszych puszek ;)
poniekad, nie mam tu aspiracji do popelnienia doglebnej analizy tematu, wiec moga tu byc nieuwzglednione czynniki, ktore zmieniaja postac rzeczy.
ja chyba poczekam az to wejdzie do sklepow i beda zdjecia z produkcyjnych egzemplarzy i opinie sensownych osob. takich, ktore tego uzywaja i ktore oceniaja mozliwosci i "umiejetnosci" aparatu, nie ostrosc pikseli na powiekszeniach.
mnie tez sie, de facto, niektore zdjecia z 5DmkII podobaja. a na pewno bardzo podobaja mi sie mozliwosci tego aparatu. cena moglaby byc nizsza, ale niestety sie Sony specjalnie nie popisalo i jest jak jest ;) kupic ja sobie i tak zapewne kupie
nie czuje potrzeby przepraszania kogos za to, ze nie spiewam w tym samym chorze ;)
w Beneluksie ma byc 3 grudnia. nie wiem ile sztuk rzuca na lade, ale obiecali, ze beda do kupienia ;)
W ogóle danych do takich analiz jest skąpo i pewnie też szkoda czasu na ich wertowanie. Póki co ujawnili, że największe "braki" w sprzedaży zakładają w dziale "office" - pewnie przez kłopoty finansowe firm. Na ich stronie jest dostępnych kilka pdf-ów z tymi prognozami.
Jednak jeśli przyciśnie ich bieda i będą się musieli sprężyć żeby coś zrobić (choćby obniżyć ceny) to tylko lepiej dla nas.
Gdybyś nie wyrwał z kontekstu zdania Kolekcjonera, to pewnie sam byś zrozumiał :evil:
Zwykle cytując odpowiedź warto zacytować również pytanie...
Dziś tj. 20 listopada we Wrocku na prezentacji Beiksa dostałem w ręce... na parę minut 5D mark II podobno pierwsza sztuka z oficjalnego kanału obok leżał też 50D oraz 1Ds mark III cóż nowa 5 jednak szumi chyba bardziej niż Ds plikami raw 28mb można sobie zapchać słabego kompa, powolny odczyt oczywiscie potrzeby DPP 3,51 ktoś chce przykładowy raw? tylko gdzie go wlać..;-)
coś o AFie mógłbyś powiedzieć?
cena jakaś jest już oficjalniejsza?